Potpurri: Fem beretninger om religion og livssyn

0
2972

Identitet. Hvorfor er det så viktig for å sikre dialog? Og hva er egentlig forskjellen mellom debatt og dialog og har det noen stor betydning? 

Nettdebatter om religion og livssyn har i de senere årene vært dominert av en tankegang og en tankegang alene: å ta opp problemer, ramse dem opp og da særlig i forhold til islam. Og muslimer. For islam finnes ikke uten muslimer. På den andre siden får kristendommen også gjennomgå, og kristne, og særlig av enkelte humanetikere fra humanetisk forbund. Fra dem ser vi tidvis også sterke følelser. Særlig før jul.

Hvordan det legges opp til debatt betyr mye for kvaliteten på responser og kvaliteten på eventuell påfølgende debatt. Å få tilgang til folks ærlighet, åpenhet, varme og nyanserte framstillinger om disse verdispørsmålene knytter oss nærmere hverandre, og kan inspirere til noe veldig nyttig: Det fremmer dialog. Jeg er glad for alle de gode, varierte og dialogfremmende bidragene som hittil har vært i denne spalten. Siden åpningen av debatt1 for 14 måneder siden, har så mange som 12 skribenter skrevet 19 innlegg!

I dette verdi – og trospotpurriet har vi i redaksjonen samlet følgende beretninger. Vi ønsker alle god lesing!

 

Fem beretninger

Odd Gjøen er fengselsprest på høysikkerhetsfengselet Ullersmo landsfengsel. I skrivende stund har han i 14 år vært svært nær de innsatte som prest, og han skriver om kjernen i det som skal til for at muslimske og kristne fanger, som er under sterkt psykisk press, skal kunne fungere sammen i fengselet.

Les det tankevekkende innlegget her:

Kristne og muslimske fanger. Går de egentlig overens i norske fengsler?

 

Petter Kvinlaug er en debattant og skribent som skriver om mange temaer, og i denne om hvordan han mener folk vil la seg lure og hvorfor medier tillater reklamer med spåkoner, som tar penger for det som faktisk er svindel. Vi legger igjen elektroniske spor og å spå rett kan være tuftet på alt annet enn en 7 sans.

Hva mener du? Les og Kommenter innlegget her:

Spiritisten Rinalda

 

Hallvard N Jørgensen er teolog, har arbeidet som kirkeprest og er for tiden lærer, og er en person som har bidratt kunnskapsrikt til livssyn – og kristendomsdebattene i Norge de senere år. Her forteller han om sin personlige kristne tro og dens utvikling. Han sier: Jesu liv og bodskap har framleis djup relevans for meg og (vil eg hevde) vår samtid. Men det er lov å diskutere med Jesus, lov å vere usamd.

Vil du fortelle om din personlige tro? Debatt1 er gratis å bruke, gratis å lese og publisere. Registrer deg og du kan publisere egne innlegg direkte. Velkommen!

Les det tankevekkende og inspirerende innlegget her:

Om kristendom, tryggleik og angst

 

Yousif Mahmud Razvi er psykolog med felt voksenpsykiatri, og skriver her om ytringsfrihet i Europa og midtøsten, med islam, i et historisk perspektiv. Razvi er en sterk forsvarer av vid ytringsfrihet og peker på det problematiske at det har blitt sagt – og ikke kun en sjelden gang : Standardfrasen Benekter du Allahs ord? dreper enhver debatt.

Kildene han har brukt er:

Kilder:
Rogan, E. (2012). Araberne. Historien om det arabiske folk. Gyldendal Norsk forlag
Kristiansen, Hans-Ivar og Nordhaug, O. (red). Retorikk, religion og ytringsfrihet. Forlag

Les hele innlegget og kommenter gjerne her:

Ytringsfriheten – til glede og besvær

 

Jeg har skrevet litt om mine tanker om personlig tro. Det satt langt inne for meg å skrive om det, men det har skjedd noe på trosfeltet for meg de senere år, noe som har med følelser å gjøre og jeg ville fortelle. Jeg har f.eks. hatt bibelen på nattbordet lenge nå. Det har bare blitt sånn. Jeg forteller litt om min historie, fra ungdommen av. Jeg håper innlegget vi inspirere andre til å snakke om sin personlig tro.

Velkommen til livssyn og dialog!

 

Kanskje vi er så heldige å få høre om akkurat din personlige tro neste gang? Det håper vi!

 

Snart kommer neste potpurri å bli publisert. Forsidebildet er hentet fra den unge predikanten og fra På en søndag spalte her på debatt1, Charlotte H. Salvesens innlegg https://debatt1.no/pa-en-sondag-stodighet/ 

Tekstbilde er fra http://www.lmmiller.com/drop-the-debates-begin-the-dialogues/

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here