100 skrivetips for amatører #20

0
1891
Myriam H. Bjerkli, Djevelens yngel

Jeg får ofte spørsmål hvilket skriveprogram jeg bruker, og jeg vet at svaret skuffer noen. Der er jeg nemlig ganske så kjedelig. Jeg bruker Word.

Jeg har i en periode tidligere også prøvd Scrivener og synes det var helt greit inntil det hele skulle samles i et dokument, konverteres til Word og sendes til forlag. Da ble det for tungvint, så jeg rømte tilbake til Word. Der finner jeg alt jeg trenger og det er befriende enkelt. Det eneste jeg egentlig trenger å vite er hvordan jeg åpner et dokument, og hvordan jeg lager overskrifter. Deretter kan jeg lett både finne det jeg søker etter, og flytte om på kapitler med et tastetrykk.

Slik lager du overskrifter:

  1. Merk teksten du vil bruke som en overskrift.
  2. Velg Hjem-fanen, og beveg pekeren over forskjellige overskrifter i Stilgalleri. Legg merke til hvordan teksten endres når du holder pekeren over en stil, slik at du ser hvordan den vil se ut i dokumentet. Klikk overskriftsstilen du vil bruke.

Jeg starter med å velge størrelsen på bokstavene (egentlig helt uviktig, det blir uansett endret når boken skal trykkes) og Overskrift 1. Dette er et eksempel fra Djevelens yngel:

Her har jeg laget kapitteloverskrifter som sier litt hvor teksten foregår, Kodalveien, I bilen osv. Ved hjelp av kapitteloverskriftene finner jeg vanligvis ganske lett det stedet jeg har lyst til å lese om igjen eller redigere, og det er bare å trykke på overskriften til venstre for å komme dit i selve dokumentet. Hvis ikke overskriften alene får meg til å huske hvor jeg skal, kan jeg selvfølgelig også søke etter ord eller uttrykk ved å bruke søkefunksjonen. Hvis jeg ønsker å bytte om rekkefølgen på kapitlene, kan de enkelt flyttes opp eller ned, det er bare å merke dem og sette dem inn på det stedet du ønsker.

Under ser dere et eksempel på boka jeg holder på med i dag. Dette er starten, og som dere ser har jeg her også lagt inn dato og klokkeslett i overskriften. Det hjelper meg å holde kontroll over tidslinjen, gjør det  veldig enkelt å se hva jeg allerede har skrevet om  og hvor jeg eventuelt må sette inn nye kapitler eller bytte om på rekkefølgen.

I tillegg er det ofte noen kapitler som jeg ikke har skrevet helt ferdig, skjelettet er der, men detaljene mangler.  Det kan også være steder der jeg skal gjøre mer research eller kapitler som rett og slett blir utsatt fordi jeg ikke er i humør til å skrive akkurat dem akkurat nå. Da merker jeg dem gjerne med XX, både i kapitteloverskriften og i selve dokumentet. Dermed er det lett å både se og søke opp, det er jo sjelden andre ord med XX der. Dette er et eksempel fra en tidlig utgave av Djevelens yngel:

Når kapittelet eller researchen er ferdigskrevet, fjerner jeg XX-ene fortløpende. Og når hele boka er ferdig, endrer jeg kapitteloverskriftene slik jeg ønsker de skal framstå i boka og sender inn til forlaget, uten at noen annen konvertering er nødvendig.

I tillegg til selve Word-dokumentet der jeg skriver historien, bruker jeg også Word til å holde oversikt over personer, utseende, steder osv. Her ser du et eksempel på arket jeg bruker på boka jeg holder på med nå.

Hvis man vil gjøre det enda grundigere, så kan man også lage nye overskrifter under de tidligere overskriftene. Det gjør du ved å bruke overskrift 2. Overskrift 1 kan være Hus, også kan du ha detaljer om hvert enkelt rom som overskrift 2. Det kan være nyttig hvis du enkelt vil huske hvilken farge det er på sofaen i stua, eller hvor etterforskeren må gå for å komme inn på kjøkkenet osv. Hvis du skriver en fantasiroman kan du også lage en tegning over hele universet som overskrift 1, for deretter så lage oversikt over hvert enkelt sted hovedpersonen besøker som overskrift 2, og om ønskelig detaljer i dette stedet som overskrift 3 under der igjen.

Her er samme dokument som ovenfor, men med «underoverskrifter.»

Dette er den spede starten, men deretter fyller jeg bare på etter hvert som jeg blir bedre kjent med personene.

Jeg har prøvd å forklare framgangsmåten så godt jeg kan, og for mange av dere vil dette kanskje være latterlig enkelt, for andre muligens vanskelig. Det er uansett bare å prøve seg fram. Når jeg klarer det, så kan alle klare det. Det finnes sikkert et titalls skriveprogrammer der ute som er like bra eller bedre, men fordelen med min variant er at den knapt trenger forkunnskaper og at du ikke trenger å kjøpe andre programmer enn det du antagelig allerede har på maskinen. Word.

Lykke til!

PS: Jeg har tidligere prøvd å bruke Excel til å holde styr på både personer, kapitler og tidslinje, men siden jeg ikke har noen helt klar plan når jeg skriver, ble det mer til at jeg rettet Ecxelarket ETTER at ting allerede var skrevet i hoveddokumentet, istedenfor at jeg fulgte skjema. Det føltes som en unødvendig ekstrajobb, så det gjør jeg ikke lenger.

Jeg vet ikke om min måte å gjøre det på, er et eksempel til etterfølgelse, og det finnes sikkert mange andre flotte skriveprogram der ute man kan bruke. Men Word fungerer altså for meg.

 

Fra redaksjonen. Først publisert på Myriam H. Bjerklis egen blogg, https://bjerkli.wordpress.com/2020/05/09/100-skrivetips-for-amatorer-20/. For flere skrivetips av forfatteren, se her https://debatt1.no/100-skrivetips-for-amatorer-9/https://debatt1.no/100-skrivetips-for-amatorer-3/, eller besøk hennes blogg for flere tips. Vi takker Bjerkli for republisering på D1 etter vår forespørsel. 

Vil du skrive innlegg i denne eller en av de andre spaltene på Debatt1? Registrer deg på siden og publiser selv eller send ditt innlegg til eller til . Velkommen! 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here