D’ække mere øl!

0
2048

De som har levd en stund husker kanskje Carsten Byhrings famøse replikk i den norske filmklassikeren Hvis det dukker opp flere lik, er det bare å ringe: “D’ække mere øl”. Mens Aud Schønemann kjemper for livet flere etasjer over, der en morder går løs, sitter han nede i vaktmesterleiligheten, plantet foran TV, med en ølkasse plassert under godstolen. Først når dramaet er vel overstått, klyver han opp alle trappene for å finne sin hustru. Ikke for å høre hva som har skjedd, men for å be henne kjøpe mere øl.

“D’ække mere øl”. Slik er situasjonen hos oss også akkurat nå. Da snakker jeg om øl kjøpt i utlandet, til en langt rimeligere pris enn i Norge. Men jeg skriver ikke dette i et ledd for å få Erna til å åpne grensene mot Sverige, der både øl og bacon koster adskillig mindre enn hva som forlanges i Norge, men for å bidra til å synliggjøre en betydelig handelslekkasje. Coronapandemien har muligens fått enkelte til å drikke mere, men den har også tvunget forbrukerne til å kjøpe sin børst i Norge. Både dagligvarehandelen og Vinmonopolet rapporterer om en betydelig økning i salget.

“D’ække mere øl”. Vi nordmenn drar tradisjonelt til Sverige for å kjøpe øl. Svenskene, på sin side, drar til Danmark, der ølet er enda billigere. Danskene drar derimot til Tyskland – og tyskerne drar til Polen. Hvor polakkene drar for å hamstre rimelig øl, vites ikke. Kanskje brygger de det selv, for alt jeg vet. Hva jeg imidlertid vet er at mange drikker øl og at de ønsker å kjøpe det til lavest mulig pris.

“D’ække mere øl”. Det koster en del i bensinutgifter å kjøre bil til Sverige for å hamstre øl. Dersom norske myndigheter hadde satt ned alkoholavgiften til et noenlunde akseptabelt nivå, ville garantert jeg – og kanskje flere med meg – like gjerne kjøpt ølet vårt i nærmeste dagligvarehandel. Det hadde vært både mye mer praktisk for alle, for ikke å snakke om langt mer miljømessig i den store sammenheng. Det er ikke nødvendigvis snakk om å ha like lave priser som i Sverige, men såpass lave priser at folk flest ikke finner det bryet å dra over grensen.

“D’ække mere øl”. Før 17. mai var jeg innom Vinmolopolet for å kjøpe bobler. Damen i kassen kunne rapportere om merkbar oppgang i salget av alkohol. Hun var hjertens enig med meg i at det er på høy tid å sette ned avgiftene, slik at Norge kan få fortjenesten, ikke Sverige. Til og med norsk akevitt er faktisk biligere i Sverige enn i Norge!

“Dække mere øl”. Vi er blitt nødt til å krype til korset. Vi har blitt tvunget til å kjøpe børsten i Norge. Det svir så det holder i lommeboken, men vi drikker ikke mindre øl av den grunn. Jeg håper imidlertid at de som driver i bransjen benytter anledningen til å påvirke Erna & Co til å redusere avgiftene til et nivå, der norske produsenter sitter igjen med gevinsten, ikke utenlandske.

“Dække mere øl”. Det er på tide å fylle opp lageret. I så måte vil jeg anbefale en Frydenlund IPA. Skål!

Først publisert i 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here