Trine Skei Grande er sterk

0
2590

Det første virkelige nederlaget for Trine Skei Grande, og som ble startskuddet for flere nederlag, ble tvunget fram av Helge Lurås` medie Resett i starten på 2018. Dette var i forbindelse med at Venstre gikk med i regjering i januar det året. Resett valgte da å spre noe mange journalister allerede visste, nemlig at i 2008 så hadde Grande hatt sex med en 17-åring på en sommerfest i Trøndelag.

Hovedproblemet for Grande ble likevel ikke at selve saken kom i offentlig lys, https://www.vg.no/nyheter/innenriks/han-var-17-skei-grande-var-38-naa-forteller-han-sin-histories, og heller ikke at måten Resett gikk fram på var ren personforfølgelse. Nei, det verste var i vente og det skjedde da hun skulle håndtere saken i media etterpå. Hun endte opp med å si til mannen hun hadde sex med den gangen da han var 17 år, at det var han som nærmest hadde kastet seg over henne. Dette reagerte han negativt på – fordi han mente det var frivillig for begge parter, og han og en annen kvinnelig gjest fra festen sendte så en bekymringsmelding til statsministeren i februar 2018. Men det kom (tilsynelatende) ikke noe mer ut av det. Det kan tyde på at selve saken i seg selv ikke er så alvorlig fordi den nå voksne mannen nok ikke hadde gitt seg dersom han mente Grande fortjente en sterkere respons. Grande klarte seg gjennom dette og det viser at hun er sterk fordi det må ha vært en svært ubehagelig sak for henne personlig.

Ser vi til Arbeiderpartiet og til Trond Giskes tilbakekomst i partiet etter Metoo så ser vi at han er i en verre situasjon enn Trine Skei Grande. Enkelte kvinnelige partimedlemmer som har opplevd (overraskende og upassende) seksuelle tilnærmelser fra Giske, går ut og sier at han kan drive med politikkutvikling og å steke vafler. Altså ikke noen fremskutt posisjon for ham. https://www.tv2.no/v/Giske kan bidra med å steke vafler.

Folk «henger seg opp i» hvordan politikere håndterer uheldige saker når de først kommer opp i offentligheten. Folk er ikke kun opptatt av sakene. Når uenigheter oppstår blant politikere (i ikke mindre enn i samme parti), er det da greit at partilederen gir karakteristikker som `han homoen`, `psykopaten`, eller at en baksnakker en partifelle og sier han ”er ute etter å ta meg og at han undergraver hele partiet”. Og det sier hun ovenfor folk i Høyre? Er Grande mer lojal mot Høyre enn sitt eget parti?

Om Venstres ideologi står det å lese på deres hjemmesider:
”  Vi ønsker et mangfoldig samfunn hvor forhold mellom mennesker bygger på toleranse og respekt.”
https://www.venstre.no/artikkel/2009/06/01/ideologi-2/

I motsetning til f.eks. Grandes partifelle Abid Raja så har jeg aldri sett at Grande har gått over grensa i sine poster på sosiale medier. Dette sier meg at det er måten Grande har opptrådt på når offentligheten ikke ser det og at det har skjedd i forbindelse med hennes arbeid som politiker, og ikke som privatperson (som i 2008, men der feilet hun i håndteringen av saken etterpå) som er problemet. Det er i sitt arbeid som minister og politiker hun har tydd til negative karakteristikker av andre. Dette er ikke noe hun bør fortsette med, fordi det har vært flere saker nå og jeg tror ikke hun tåler særlig flere liknende saker. Raja derimot, etter mitt syn, har gått over grensa på fb flere ganger og har noen ganger liknet på Sylvi Listhaug i sin fremgangsmåte.

Vi trenger politikere som argumenterer for sine syn. Vi trenger ikke politikere som driver med personangrep gjennom å sette merkelapper på folk. Men! Det skjer fra tid til annen fordi vi tross alt bare er mennesker og det finnes toleranse og tilgivelse for slikt i folket. Men blir det for mange saker så går vi lei og det blir så stilt spørsmål om egnethet til jobben. I og med at Grande har angrepet sine egne så kommer også motsvaret fra hennes partifeller der flere nå sier det er på tide at Grande trekker seg. Hun har vært partileder siden 2010.

Men Grande virker sterk og trygg i sin posisjon og det store flertallet i Venstre støtter henne som partileder. Dermed ser det ut til at de som kjenner henne går god for henne og at disse sakene som har kommet opp ikke kan skygge over alle de andre positive sidene som Grande har. Jeg legger merke til at hun står oppreist i denne `stormen`. Det har på en eller annen måte fått meg til å få en slags nyvunnet respekt for henne og jeg håper, kanskje fordi jeg også liker Venstres miljø-og dyrevelferdspolitikk, at det vil gå bedre for Venstre framover og at Grande beholder sin posisjon. En regjering med Høyre, Frp og Krf er ikke tilfredsstillende og etter mitt syn MÅ Venstre være med.

Jeg anbefaler venstrepolitikere å være aktive i den samfunnspolitiske debatten framover ved å passe på å kommentere enkeltsaker som kommer opp i nyhetsbildet. Om det er miljøproblemer eller dyrevelferdproblemer, klimaproblemer eller skoleproblematikk, eller om det er andre saker de er spesielt opptatt av, så bør de være ekstra på fram til lokalvalget til høsten. De må kompensere nå. Det er i Venstre, som i de fleste andre politiske partier, mye god politikk som folk vi ha. Så her finnes det muligheter for å få flere velgere til Venstre. Men tabbekvoten er snart oppbrukt og de bør se opp for at deres ideologi ikke kommer til å dyrke enkeltmennesket på en måte som går på bekostning av den andre. Kommer mer slikt fra Grande kan det få flere fra Venstre til å snu seg mot henne.

 

Profilert Valg 2019, Politikk og samfunn

Facebook kommentarer
Forrige artikkelPå en søndag – Tenner
Neste artikkelSommerisen som skulle forsvinne i Arktis
Elisabeth Hoen, redaktør
51 år. Oslo. Se Linkedin for mer informasjon om min utdanning, yrkeserfaring m.m. Eier og redaktør, debatt1.no. Debatt1 er til for å styrke den offentlige debatten, ytringsfriheten og demokratiet. Gratis å lese, gratis å skrive på. Alle kan publisere innlegg, men det forventes seriøse innlegg og et argument. Innlegg profileres av redaksjonen. Send ditt innlegg til . eller les mer på Kom i gang med debatt1. Velkommen!

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here