På en søndag – Tenner

0
1974

Et bilde på menigheten

For noen år tilbake hadde jeg litt problemer med tennene mine. Det var egentlig helt forferdelig, men heldigvis kan Gud bruke kjipe situasjoner til å fortelle oss noe viktig. En morgen midt i denne prosessen fikk jeg se noen tenner for mitt indre. Utover hele dagen fikk jeg mange tanker rundt dette bildet.

Tennene jeg så var flotte og utgjorde et fantastisk fint smil og det fikk meg til å tenke på tennenes utseende, posisjon og funksjon.

Tankene er til Guds menighet!

Tennene har ingen kraft i seg selv. Det er kjeven som utgjør kraften i bittet, slik Gud utgjør kraften i menigheten, men styrken i bittet er avhengig av tennenes posisjon.

Tennene inneholder nerver som blir et bilde på vårt forhold til Gud. Når nerven i en tann er skadet får vi verk og hele bittet blir satt ut av funksjon. Menigheten trenger «tenner» med friske og sunne nerver!

Jekslene kan være et bilde på bønnekjempene. De er ikke alltid så synlige, men utgjør hele forskjellen i menighetens styrke. Disse tennene blir ofte utsatt for angrep på grunn av deres posisjon. Det er derfor viktig med nøye renhold og gode rutiner, slik at «bakterier» ikke klarer å angripe.

De fremste tennene er de synlige i Guds forsamling og har en posisjon på plattformen. Posisjoner må respekteres og verdsettes. Hvis en tann prøver å heve seg over en annen, vil det ødelegge «smilet». Deres renhet har også mye å bety for andres inntrykk av menigheten. Rens derfor tennene godt, lytt til råd og prinsipper som er til beskyttelse.

Ikke ta det for gitt!

Så begynte jeg å grunne på hvilken posisjon og funksjon hjørnetanna kan ha. Den stikker seg ofte litt lengre fram og kan bli veldig synlig alt etter hvilket utseende den har. Den er ofte kraftigere enn de andre synlige tennene. Den skarpe og spisse formen gjør at den lettere skjærer seg gjennom «byttet». Den kan være dominerende, men er helt nødvendig for bittets styrke. Den er allsidig og har en posisjon hvor den brukes til mye – den kan være fremtredende og synlig, men kan også fungere som grovarbeider. Disse «tennene» er viktige i en menighet. De er allsidige, sterke og har mange egenskaper som Gud har utrustet dem med. La de få den plassen som var tenkt og ikke se på dem som en trussel, men som en ressurs.

Melketennene er barnekåret. Disse tennene må vi også være nøye med å rengjøre, selv om de en dag skal fornyes. På dette stadiet får vi opplæring i å ta vare på tennene og grunnlaget for gode vaner innarbeides nettopp her.

Vi får lov til å være barn en stund innfor Gud, men når tiden er inne må vi legge av oss det barnslige og bli fullvoksne kristne med den funksjon og posisjon som var tenkt.

Når vi er blitt voksne og de nye tennene er kommet, er det fortsatt noen tenner som må brytes fram. Dette er visdomstennene. Disse kan ofte være plagsomme siden det er lite plass til dem. Kjeven vår har blitt mindre de siste tusen årene, fordi vi bruker den mindre. Før var maten grovere og tennene ble brukt som redskap. Slik har det også blitt i menighetene. Vi er ikke lenger så vant til grovarbeidet. Når de andre tennene har tatt sin plass er det lite rom igjen til visdomstennene. Noen ganger blir de forkastet (trekt ut), men de etterlater seg et tomrom. En menighet trenger disse tennene som i mange år har opparbeidet seg mye visdom gjennom ordet og et sterkt bønneliv. De trenger bare litt tid til å «tre fram». Dette kan være mennesker med spesielle gaver. Mennesker som har blitt hindret i sin tjeneste fordi det ikke var plass til dem. Gi dem rom i menighetene, slik at «bittet» kan bli helt og sterkt slik Gud ønsker.

Dersom noen av tennene blir trukket bort fra sin posisjon, vil smilet mangle noe som ikke kan erstattes av noe annet (selv tenner vi ikke ser). Vi kan prøve å erstatte det med noe kunstig, men den vil mangle nerven for å kunne utvikle seg parallelt med de ekte tennene. En menighet trenger alle tennene for å være sterk. Vi kan ikke bare ha fortenner i munnen. Da vil vi miste evnen til å livnære oss og bli sterke. En menighet kan heller ikke bare ha grovtennene/bønnekjempene. Det vil bli et merkelig smil og virke lite innbydende.

Vi trenger et samspill mellom alle tennene og deres posisjoner i forhold til hverandre. Vis hverandre derfor respekt og kapp om å hedre hverandre!

 

Fra redaksjonen. Profilert Livssyn og dialog. Innlegget var først publisert på Salvesens egen nettside, http://kladdeboka.no/kladder/tenner.html. Photo by Caroline LM on Unsplash. Vil du skrive et innlegg i Livssyn og dialogspalten? Registrer deg på D1 og publiser direkte eller send ditt innlegg til . Velkommen!

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here