EUs behandling av flyktninger og migranter får kritikk

0
1588

Dersom flyktningleire på europeisk jord er et europeisk ansvar og ledet av EU, så gjør EU en fryktelig dårlig jobb.

I januar i år publiserte hjelpeorganisasjonen Oxfam en rapport som kritiserer EU sterkt og refser forholdene i Moria flyktningleir på øya Lesbos i Hellas. For mesteparten av året 2018 så kan de fortelle at det kun var en lege tilsatt som hadde ansvaret for å undersøke opptil 2000 nyankomne i måneden.

Det er også altfor få tilsatte som kan behandle asylsøknader og mange som oppholder seg i Moria flyktningleir har derfor vært der i årevis. Opptil 10 måneder har folk ventet på å i det hele tatt få møte en saksbehandler.

Å gå på toalettet om natten er ikke trygt for mange kvinner og mange har på seg bleie slik at de slipper å gå ut. Det rapporteres om seksuelle overgrep og vold. Kvinner med nyfødte barn må sove i telt uten varme og barn helt ned til 10 år har forsøkt selvmord. Det er også dårlige sanitærforhold, og nå er det vinter og kaldt. Det er mangel på både tepper og vinterklær.

Marianne Myrvold Robertsen har hele fem ganger på frivillig basis reist til Hellas for å hjelpe flyktninger, og nå befinner hun seg for andre gang på Lesbos. I forkant har hun samlet inn penger for å kunne bidra mest mulig til ulike prosjekter når hun kommer. Hun vil dele sine erfaringer på D1 så snart hun kan. Flere innlegg av henne på D1 fra tidligere reiser kan leses her https://debatt1.no/menneskene-europa-ikke-vil-ha/.

Jeg håper det finnes oppmuntrende historier å fortelle for alle menneskene som befinner seg i Moria. Marianne forteller på sin fb side den 5.febr om Hope project, der folk maler og kan bruke kunsten til å bearbeide vanskelige opplevelser. En kan også kjøpe bilder og Marianne kan ta det med hjem til deg! Hun forteller også at det er et barnerom åpent fra 16-20 6 dager i uken, der barn kan være barn.

 

Kilder:

https://www.telegraph.co.uk/news/2019/01/09/migrant-women-newborn-babies-sent-back-live-tents-notorious/

https://www.flyktninghjelpen.no/nyheter/2018/oktober/uakseptable-forhold-for-flyktningene-i-hellas/

En ny rapport refser EUs behandling av migranter i flyktningleiren Moria på Lesvos.

https://www.oxfam.org/en/pressroom/reactions/over-20000-migrants-now-trapped-greek-islands

 

Profilert Politikk og samfunn. 

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here