Vi må snakke om voldtekt

0
2286
Pocket omslag - Kledd Naken

Jeg skal i dag dele innlegget jeg skrev om Kledd Naken da jeg leste boken for ca 1 år siden. Dette er en bok som fortsatt sitter i kroppen så lenge etterpå.
Temaet i boken er igjen aktuelt etter høstens debatt om voldtektsmenn og voldtekstsoffer. Denne boken er et sterkt bidrag i belysningen av hvordan det kan påvirke offeret i etterkant av voldtekten.
Kledd Naken ble utgitt på et lite forlag i fjor høst, men har i ettertid blitt kjøpt opp av Gyldendal, og er nå utgitt i pocket med nytt omslag.

Her er min anmeldelse av boken da den kom:

Ble utgitt 18. september 2015 og ble gitt ut på både nynorsk og bokmål.
Manuset er gitt på pdf av forlaget.

11830767_10153030700067091_603881175_n
Slik så omslaget på Kledd Naken ut da den kom ut i fjor høst.

Agnes Lovise Matre jobber til vanlig som lærer i Haugesund. Kledd Naken er hennes andre skjønnlitterære roman. Hun har tidligere gitt ut Stryk Meg Over Håret som omhandler spiseforstyrrelser. I Kledd Naken er det voldtekt i nære sosiale relasjoner som står på dagsordenen.

For noen år siden, publiserte Statistisk Sentralbyrå at kun 10% av alle voldtekter blir anmeldt, selv når overgriperen er kjent. Og at bare 1 av 10 anmeldte voldtekter ender med domfeldelse av overgriperen. 

Iselin og ektemannen Trond bor på barndomsbygda hennes i idylliske Øystese i Hardanger. Hun jobber som lærer og han jobber skift på nordsjøen. De har vært kjærester siden ungdomsskolen og har to barn, Jonas og Sara, sammen.
Livet kunne egentlig ikke bli mye bedre, det er bare Iselins mørkeredsel som legger en liten demper på hennes lykke.
Men lykken skulle ikke vare evig, etter en litt for fuktig bygdefest endrer livet seg brutalt for Iselin. På vei hjem får hun følge av en hun kjenner godt og som bor i nærheten av henne. Det ender med at han voldtar henne brutalt.
Hun klarer å skjule voldtekten for sin mann, da han reiser allerede neste dag. Og hun bestemmer seg for å ikke anmelde. Dette skal hun klare seg gjennom på egen hånd.
Men så våkner det store bygdedyret. Og sladderen som går er langt fra sannheten.


I Kledd Naken tar Agnes Matre opp et tema som trengs å taes opp. Voldtekt i sosiale relasjoner skjer med så mange jenter og kvinner over hele verden. Veldig mange velger å ikke anmelde voldtekten pga skam og rykteflom.
Vi får følge Iselin i både tiden før og etter voldtekten. Hvordan denne voldtekten påvirker hennes kropp, følelsesliv og sosiale liv.

Det er veldig mye vond lesing, og jeg byttet på å gråte og å være fly forbannet mens jeg leste. Det er ikke ofte jeg blir påvirket på denne måten når jeg leser. Jeg kan syns mye om karakterer i bøkene, men det er sjelden jeg føler på et hat mot en karakter som jeg gjorde da jeg leste Kledd Naken. Mye er på grunn av tematikken, voldtekt er et av mine største mareritt å oppleve, men også fordi Agnes Matre beskriver Iselins følelser og tanker på en så levende måte. Det er nesten som at man snakker med ei venninne som har opplevd dette. Jeg har fortsatt vondt langt inn i hjertet mitt, selv mange timer etter at jeg avsluttet boken.

Bildet er fra agnesmatre.com

BILDET ER FRA AGNESMATRE.COM

Jeg vil anbefale absolutt alle til å lese denne boken, jenter, gutter, kvinner og menn. Jo mer vi snakker og leser om dette temaet, jo bedre er det!

 

 

Dette innlegget ble første gang publisert på bloggen My Criminal Mind: www.mineboker.wordpress.com

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here