Bongard er tilbake med ny sparringpartner, Kjartan Trana i NRK Trøndelag. Tydelig at Trana er en partner Bongard trives sammen med, og vi får håpe at dette kan utvikle seg til en gull-serie. For dette er gull, og selv om folk flest har teflonhjerner og nekter å ta innover seg realitetene om seg selv og verden, er det gull verdt for oss som har innsett.

Vi lever nå i en atomisert verden, hvor vi hver og en er som små øyer, opptatt av vårt. Et massesamfunn. Ingen kan ta ansvar i et massesamfunn. Overgangen til et stammesamfunn er imidlertid mulig.

Bongard påpeker at demokratiet er for dårlig, og dessverre blir det dårligere for hver dag som går, da stadig mer makt overføres til overnasjonale organer og korporasjonene. Politikerne fungerer mer og mer som skuespillere. Ved å knytte demokratiet opp mot produksjonen kan vi ta demokratisk kontroll over livsgrunnlaget vårt.

I disse dager faller verdens børser, og det lager de store overskriftene. Men pengefølelsen er falsk, det at milliardene forsvinner på børsene er uten betydning, det bekymringsfulle er at de reelle verdiene i andre enden av pengesystemet fordufter.

Boka til Bongard skulle selvsagt vært i en praktutgave mellom stive permer, for dette er bibelen for den som ønsker å forstå mennesket. Vi er sløsere, etterkommere av sløsere, evolvert i en uendelig verden. Nå kommer imidlertid verdensveggene nærmere for hvert år, og tar vi ikke snart kontroll på oss selv faller de over oss.

Trana var en nytelse å lytte til, med sin knalltøffe trønderstil.

Lytt og lær: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troendelag/DKTL02002918/08-02-2018#t=1h55m20s

Facebook kommentarer

2 KOMMENTARER

 1. – Har funnet svaret på hva et menneske er: http://fritanke.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=8681

  «– Dette er så banebrytende at det har blitt helt stille, sier Terje Bongard. I går presenterte han boka si ”Det biologiske mennesket” på Humanismens hus i Oslo.

  Terje Bongard beskriver boken sin som revolusjonerende. Den forteller ganske enkelt hva et menneske er, og innenfor hvilke biologiske rammer vi har muligheten til å leve livene våre. Noe kan vi gjøre, og noe kan vi definitivt ikke gjøre, er budskapet.

  – Når man sier noe veldig viktig blir det enten en masse bråk, eller så blir det helt stille. I dette tilfellet har det blitt helt stille. Kanskje folk ikke greier å forholde seg til det, undret Bongard i innledningen.»

  Ja, hvorfor i all verden feirer vi ikke at vi har funnet svaret på dette grunnleggende spørsmålet om oss selv? En person som ikke har visst om sin bakgrunn blir gjerne overveldet når han kommer over noen slektninger. Nå har vi fått vite om vår bakgrunn og hvorfor vi er som vi er. Men det er dørgende stille. Tom. fra steigan.no er det stilt som i graven. Det samme hos Verdidebatt. Det er kun her hos debatt1 man har våget å løfte fram denne saken!

 2. En annen grunn til at jeg støtter Bongard er at jeg tror IGD i stor grad kan ta knekken på narsissist-/psykopat-problematikken, og da i særdeleshet innenfor politikken og næringslivet, som er som fluepapir på denne typen mennesker.

  Anita Sweeney har i dag en post kalt «ALVORLIGE SYSTEMFEIL hjelper narsissister frem i livet», men slik jeg ser det er hele systemet en systemfeil.

  Jeg skriver: «Jeg mener bestemt at vi kan ta knekken på dette psykopat-/narsissist-idealsystemet vi lever i gjennom demokratimodellen til humanøkolog Terje Bongard.

  I alle fall er dette min overbevisning. Vårt samfunn er et paradis for disse misbrukerne. Det er jo heller ikke noe rart at vårt samfunnssystem avler narsissister, da det er denne mennesketypen som dyrkes og heies fram. Kan vi få en slutt på denne nedadgående og selvforsterkende spiralen?»

  Sweeney svarer: «Hei Øyvind Holmstad!

  Takk for lenken, jeg skal høre på Bongard. Uavhengig av hva han sier, er jeg sikker på at vi kan få slutt på denne utviklingen. Det skjer neppe over natta, men det skjer med at flere og flere skjønner hva de har opplevd og er rustet til å gjennomskue slike individer. Det skjer med at vi gir barn andre idealer, lærer dem å stå i seg selv, våge å se seg selv, ikke la seg mobbe av svake individer med mye mer.

  Og jeg er helt enig med deg. Denne type mennesker premieres og er til og med idealer i vår tid. Vi ser allerede hvor degenerert vi kan bli som menneskehet med narsopater ved roret.»

  Jeg er helt sikker på at narsopater ikke vil bli sendt til topps med IGD. Kanskje kan det en sjelden gang snike seg ut en narsopat fra ei inngruppe, men disse vil mest sannsynlig bli stoppet på andre nivå, og aldri nå toppen i RID – hierarkiet.

  Ellers vil vi med IGD selvsagt få en evolusjons-psykologisk revolusjon i skoleverket, hvilket vil utruste barn til å stå mye sterkere i møte med disse fenomenene.

  http://frilanser.tjenester.org/2018/03/09/alvorlige-systemfeil-hjelper-narsissister-frem-i-livet/

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here