Bongard er tilbake med ny sparringpartner, Kjartan Trana i NRK Trøndelag. Tydelig at Trana er en partner Bongard trives sammen med, og vi får håpe at dette kan utvikle seg til en gull-serie. For dette er gull, og selv om folk flest har teflonhjerner og nekter å ta innover seg realitetene om seg selv og verden, er det gull verdt for oss som har innsett.

Vi lever nå i en atomisert verden, hvor vi hver og en er som små øyer, opptatt av vårt. Et massesamfunn. Ingen kan ta ansvar i et massesamfunn. Overgangen til et stammesamfunn er imidlertid mulig.

Bongard påpeker at demokratiet er for dårlig, og dessverre blir det dårligere for hver dag som går, da stadig mer makt overføres til overnasjonale organer og korporasjonene. Politikerne fungerer mer og mer som skuespillere. Ved å knytte demokratiet opp mot produksjonen kan vi ta demokratisk kontroll over livsgrunnlaget vårt.

I disse dager faller verdens børser, og det lager de store overskriftene. Men pengefølelsen er falsk, det at milliardene forsvinner på børsene er uten betydning, det bekymringsfulle er at de reelle verdiene i andre enden av pengesystemet fordufter.

Boka til Bongard skulle selvsagt vært i en praktutgave mellom stive permer, for dette er bibelen for den som ønsker å forstå mennesket. Vi er sløsere, etterkommere av sløsere, evolvert i en uendelig verden. Nå kommer imidlertid verdensveggene nærmere for hvert år, og tar vi ikke snart kontroll på oss selv faller de over oss.

Trana var en nytelse å lytte til, med sin knalltøffe trønderstil.

Lytt og lær: https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troendelag/DKTL02002918/08-02-2018#t=1h55m20s

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR