Om hatkriminalitet | «Har du med deg en neger?»

0
2476

Overfall. Strafferamme 6 års fengsel. Straff gitt: 110 timers samfunns`straff`.  Forklaringen fra dommeren til den lave straffen var at gjerningsmannen tidligere var ustraffet, skoleflink og at han hadde en fremtid.

Rasistisk motivert vold

Han skal få svi. Russetreffet i Os i Bergen i 2016 ble et mareritt for Liban Hassan Nur. En på russetreffet mente at Nur hadde feil farve på huden sin og ble så provosert at han lokket Nur med seg og slo han gjentatte ganger til han ble liggende bevisstløs på bakken. Han ga seg ikke med det og fortsatte å slå selv om Nur lå nede. Det begynte med en kommentar til Nurs venn, i det de to ankom russetreffet, – «Har du med deg en neger, Torgeir» ? Hvorfor kaller du meg neger, sa Nur. Og han fikk et unnskyld fra den som skulle bli hans overgriper litt senere på kvelden.

Nur følte under festen at han ble fulgt med på. – Han «blikket» meg hele tiden, sier han om den kommende gjerningsmannen.

Senere gikk han og den andre litt unna de andre, noe Nur trodde handlet om at de skulle prate sammen. Men isteden hadde den andre samlet 5-6 andre unge menn og deres plan var å overfalle Liban. Liban fikk rundjuling. Han ble slått og sparket mens han ble filmet og filmen ble delt med andre og på sosiale medier senere på kvelden.

I dommen står det: ««Retten finner det bevist at tiltalte slo fornærmede Liban Hassan Nur tre ganger i ansiktet med knyttet hånd. Slagene medførte at fornærmede falt i bakken og mistet bevisstheten en kort stund».»

Hvorfor blir ikke hatkriminalitet tatt mer på alvor i Norge?

Strafferammen for hatytringer er 3 år, noe gjerningsmannen også ble dømt for. De 110 timer med samfunnstjeneste skal altså være dekkende for en lov med 6 års strafferamme for kroppsskade og 3 års strafferamme for hatytringer (««Se en skamslått neger, du må faen ikke komme her, din jævla fitte»») som gjerningsmannen skrek når Nur lå på bakken etter han hadde banket ham.

Når en p.g.a. rasisme og hat utøver vold må det tas på større alvor enn det som ble gjort i denne saken. Det å være voldelig mot noen bare fordi en mener den andre har feil hudfarve, for så å få utmålt straffen utfra `kroppsskade`er ikke særlig tilfredsstillende. Som kommentar til denne saken sier politiadvokat Alexander Gonzalo Sele ved Vest politidistrikt:  » – Saken hadde selvsagt stilt seg annerledes dersom den domfelte hadde vært over 18 år da han utførte denne volden og da er hovedregelen for kroppskade som var tilfelle i vår sak, ubetinget fengsel i 3 til 5-6 måneder.» Tiltalte ble dømt for overtredelse av straffelovens § 273, med strafferamme på 6 år som lyder «den som skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller lignende tilstand hos en annen». Så skal vi tro politiadvokaten her så vil ikke hatkriminalitet og utøvelse av uprovosert vold straffes noe særlig hardt uansett alder og står ikke i stil med strafferammen på 6 år. Gjerningsmannen var 17,5 år da det skjedde.  

Hatkrim begått av ellers tilsynelatende «vellykkede» individer er mye farligere enn den vold begått i en bestemt situasjon fordi en føler seg under angrep av en eller flere andre. I enkelte barnevernssaker hvor unge utagerer med vold vet en allerede at en har å gjøre med en ustabil person. I denne saken, derimot, ble Nur lurt bort fra de andre for så å bli overfalt. Det er spesielt de personene som ellers har alle forutsetninger for å fungere bra eller som har det bra som det må slås ekstra hardt ned på. Det er ingen formidlende omstendigheter som forklaring for voldsutøvelsen. Klarer en seg bra på skolen, eller en har en jobb og en god familie ellers som en ser i enkelte barneovergrepssaker, så er det ekstra ille at en begår vold og overgrep. Som Nur sier det:

«– Hadde det vært meg som hadde gjort dette så hadde nok det endt med fengsel.

– Tror du det? (spør reporteren, se link nederst i artikkelen)

– Ja, det tror jeg uten tvil. Når forklaringen til den lave straffen var at han var ustraffet og skoleflink og hadde en fremtid… sier Liban med gråten i halsen.»

Hatkrim må slås hardere ned på fordi det skjer uten provokasjon i forkant. I tillegg så vet vi i denne saken at gjerningsmannen nektet for alt helt til videobevisene ble gravd fram. Ingen som hadde bevisene ville dele det med politiet. Dette bør flere få en straff for. Når det etter mye om og men kom fram, helt takket være Nur som måtte drive sin egen etterforskning for å løse saken, måtte gjerningsmannen til slutt innrømme det. En tilsynelatende vellykket ungdom som overfaller en annen p.g.a. en hudfarve han ikke liker og senere lyver om det til politiet, selv om han har delt videobevis til andre, er en ung mann som det må gis strengere reaksjon mot enn en 110 timers samfunnsstraff.

Referanser: https://www.tv2.no/a/9895535/https://www.tv2.no/a/9897946/

Facebook kommentarer
Forrige artikkel«Varm melk» av Deborah Levy
Neste artikkelJeg var på et slakteri i dag
Elisabeth Hoen, redaktør
49 år. Oslo. Se Linkedin for mer informasjon om min utdanning, yrkeserfaring m.m. Eier og redaktør, debatt1.no. Debatt1 er til for å styrke den offentlige debatten, ytringsfriheten og demokratiet. Gratis å lese, gratis å skrive på. Alle kan publisere innlegg, men det forventes seriøse innlegg og et argument. Innlegg profileres av redaksjonen. Send ditt innlegg til . eller les mer på Kom i gang med debatt1. Velkommen!

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here