Økonomi og valgkamp

0
1734

Vi skal snart ha valg, og vi ser på TV, hører på radio og leser aviser. Vi hører om verdier, fordeling og økonomi generelt. Dette går langt over hodet på folk flest. Vi skjønner ikke hvor mange variable som er med i bildet. Politikere kan si: «Under vår regjeringstid var arbedsledigheten mindre», akkurat som om det skulle være et bevis på noe som helst! Arbeidsledigheten er avhengig av hvilken økonomi som føres, men den er i størst grad avhengig av markedet, og det er internasjonalt.

Vi har et veldig komplisert avgiftssystem. Det koster veldig mange ansatte, og dermed veldig mange penger å administrere. Bare tenk på momsen. Hvor mange millioner arbeidstimer går bort i Norge hvert år, bare for å administrere den. Hvor mange folk har ikke store bedrifter ansatt, bare for å finne ut hvordan de kan betale mindre skatt?

Hvorfor ikke la alle, personer og bedrifter, betale en flat skatt på 10% av sitt overskudd? Vi vil ikke få nullskatteytere, vi vil spare milliarder i administrasjon og summen av skatteinntektene vil bli høyere. Dette vil føre til en stor fordel for middelklassen, som vil få flere penger å rutte med, kjøpe flere varer og det vil gi stor fordel for bedriftene. God markedsøkonomi går ikke bare ut på å skape bedrifter. Det må være noen som har penger til å kjøpe varene deres, ellers går de konkurs.

En slik økonomi vil bli veldig mye billigere å drifte og mye mer oversiktelig. Politikere lover i hytt og pine. Mange tror at dette er gratis! Kan du skjønne? Alt koster penger. Derfor bruker politikerne metoder for å få inn disse pengene på, som vi ikke hadde tenkt på. De øker bensinavgiften, med den unnskyldning at det er miljøvennelig. Potetene, melken, kjøttet og sjokolanden må fram til butikken, uansett, så det er vi som får regningen, men det er det få som skjønner.

Avgifter er dempende og hemmende på økonomien. Det gjør at vi alle får mindre å rutte med. Gjør det rettferdig og enkelt. Da sparer vi mange penger slik at alle får mer.

Det blir som om du lager 10 liter suppe. Du gir bort 10% til samfunnet og spiser de 9 resterende liter selv. Slik det er i dag, betaler du tre liter, når suppen koker, to liter når den er ferdig, 2,5 liter når du heller den i bollen og 1,5 liter for å svelge den. Det betyr at du har en liter suppe i magen. De liter med suppe du har betalt i avgift, har du ingen kontroll på. Den skaltes og valtes med. Bare tenk på hvor mange personer som skal til for å administrere dette!

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here