Eid Mubarak?

0
2319

I de senere år har NRK slått seg på pussighets-TV. Med det mener jeg så smale emner at det i seg selv blir en sensasjon. Jeg tenker blant annet på den nå avdøde professor Frank Aarebrots eminente foredrag 1000 års historie på hundre minutter og Bergensbanen minutt for minutt, med den derpå følgende attpåklatt Hurtigruta minutt for minutt. Nå er tydeligvis minutt-for-minutt-konseptet oppbrukt. I stedet har NRK fokusert på religiøse minoriteter i Norge. Først ut i så måte var søndagens sending fra muslimenes eid-feiring, festen som markerer slutten på fastetiden.

Ifølge VG var dette første gang en vesteuropeisk kringkaster har laget en slik produksjon. Sendingen tiltrakk seg 306.000 seere, en markedsandel på 32%. I tillegg kom 17.000 unike bruker. Med andre ord, en på alle måter svært god idé, ikke bare med tanke på markedsandeler, men også i forhold til hvordan NRK selv synes å definere sin rolle som kunnskapsformidler og det flerkulturelle Norges superlim. Desto mer nedslående var det derfor å lese alle de negative Facebook-kommentarene. NRK er ikke lenger bare venstrevridd, men nå også islamifisert.

Når det er sagt, jeg er motstander av religion. Jeg har heller ikke gått av veien for å betegne islam som en møkkareligion. Det fordi ingen stat som har islam som sin offisielle religion kan betegnes som et demokrati. Også fordi det er knyttet så mye negativitet til islam også i Norge. Jeg tenker blant annet på våre etterhvert tilstrebete kjerneverdier som ytringsfrihet og likestilling. Men, vi har også en kjerneverdi som heter trosfrihet. Det gjelder derfor å finne en balansegang mellom disse.

Det at NRK sender en masse programmener rundt jul og julefeiring er ikke noe nytt. Fra et ateistisk standpunkt, slik som mitt, er ikke det slik jeg helst ville sett det. Men, på en annen side, når Jesusbarnet ligger så tilforlatelig i julekrybben, er det definitivt ikke tidspunktet å informere alle landets julekristne at en dag skal dette barnet oppstå fra de døde og dømme resten av oss, såvel levende som døde, til enten Himmel eller Helvete. Det ville kanskje vært bedre om han ikke hadde blitt født. Slik også med muslimer i Norge. Det er ikke nødvendig å fortelle dem hvilken drittsekk deres egen profet Muhammed egentlig var, særlig ikke når de feirer eid, etter en måneds faste, preget av fokus på å gjøre gode gjerninger. Det kan man gjøre dagen derpå.

I regi av å være allmennkringkaster kan NRK umulig komme unna religiøse høytider. Til det betyr høytidene litt for mye for altfor mange mennesker. Selv humanister og ateister feirer jul, selv om vi kaller det solsnu. Det å fornekte at slike høytider eksisterer, vil synes mer merkelig enn å servere deskriptive skildringer. Og det å kverne videre på at norske luthersk-protestantiske skikker er de eneste tradisjonene som gjelder, blir også noe merkverdig i lengden. Særlig fordi Norge ikke lenger er et homogent samfunn, heller ikke hva angår religion og personlig livssyn.

Det snakkes ofte om parallellsamfunn som noe negativt. Hvis vi skal unngå slike, må første bud være å la alle og enhver føle seg velkommen og inkludert. Det handler imidlertid ikke om å gjøre alle like, men å akseptere ulikhet. Det å forbigå i stillhet at tilhengerne av Norges nest største religion feirer sin “julaften”, vil være det samme som å si at de ikke er akseptert, de er ikke en av oss.

Jeg har ingen respekt for islam. Jeg har ingen respekt for religioner overhodet. Men, jeg har respekt for enkeltmenneskers rett til å tro og mene hva de vil. I så måte synes jeg det er hyggelig å få presentert islam som noe annet enn et påskudd for hellig krig og kvinneundertrykkelse. Det at noen kan finne på å kritisere NRK for sin eid-sending synes jeg derfor bare virker smakløst og smålig.

Først publisert i 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here