Rødt bør få tilbud om byrådsledervervet i Oslo

0
1135

Bakgrunn. Flertallet i Oslo bystyre stemte den 16.6. for mistillit mot miljø og samferdselsminister Lan Marie Nguyen Berg, for det de mener er tilbakeholdelse av informasjon i forbindelse med en stor budsjett overskridelse for nytt vannforsyningssystem  i Oslo. Det skal etter planen stå klart i 2028.

Hvorfor er Rødt godt egnet til å ta over?  

Rødt har vist at de ikke vil overse feil de mener begås på `egen side`. Det er et gode for demokratiet at vi har partier som ikke slår seg sammen på den måten at de bare påpeker feil hos motparten, mens de overser og minimerer feil de selv gjør. Lan Marie Nguyen Berg reagerte mot Rødt, da Rødt stemte for mistillit mot henne, ved å si hun var overrasket og skuffet fordi Rødt tross alt er støtteparti for byrådet. MDG forventet, helt automatisk, at står en på samme side i samarbeid om styring så er det umulig å føle og stemme for mistillit mot en ledende politiker på samme side. Denne holdningen mener jeg minner om en sekts eller gjengmentalitets tankemåte, hvor en blir presset til å tenke og agere på bestemt vis.

Uansett hvilket parti en byrådsleder kommer fra, så har den en plikt til og kan heller ikke gjøre annet enn å styre etter demokratiske prinsipper og flertall, og derfor spiller det egentlig ikke noen rolle hvilket parti som tar lederrollen. Så lenge den er villig til å styre på flertallets politikk, så klart.

Det vanlige er at det største partiet får lederrollen, men det er flere roller å fylle.

Ordfører i Oslo kommer fra SV, et parti som fikk 9,1% i Oslo ved valget 2019. Ap fikk 20%, og Rødt var ikke langt bak SV med 7,2%. Ved Stortingsvalget 2017 fikk Rødt i Oslo 6,3% av stemmene, mens SV fikk 9,3% og Ap 28,4%. Her ser vi at Rødt har styrket seg nær 1% de siste årene, mens Ap har gått kraftig ned og SV er nesten på stedet hvil.

Forslag om mistillit mot en enkeltperson er en alvorlig sak, og det er lett å forstå at det er uenighet om alvorlighetsgraden for det byråden for miljø og samferdsel har gjort. Er det virkelig grunn til mistillit?

Les mer om saken her: https://www.aftenposten.no.oslo-byraadet-gaar-av-etter-mistillit-mot-lan-marie-berg

Mistillit blir avgjort gjennom avstemning. Avstemningen er over, og flertallet i bystyret stemte for det. Raymond Johansen, byrådslederen fra Ap, stilte seg bak Lan Marie Nguyen Berg og erklærte at byrådet går av. Det gjorde de den 16.6, og på mandag forventes det at ordfører Marianne Borgen skal velge en ny byrådsleder. Ryktet er at hun vil peke på Johansen igjen. Men det burde hun ikke.

Bør ikke velge Raymond Johansen

I denne saken, der Johansen har stilt seg bak Lan Berg og mot flertallets beslutning, så representerer han ikke lenger flertallet i denne saken han har valgt å gå av på, og Borgen bør derfor finne en annen byrådsleder: En som støtter flertallet og en som ønsker å samle de samme partier på venstresiden det er flertall for i Oslo. Og det er Rødt.

Rødt har selv pekt på Johansen igjen som ny leder, etter det jeg har fått med meg, så det er klart at en må ville det selv! Om de ikke har gitt uttrykk for det til Borgen så kan hun vel lite gjøre, men jeg mener det bør være konsekvenser for Johansen når han tar Berg i hånden og følger henne ut døren. For så å si han vil komme tilbake uka etter? Det virker ikke særlig troverdig eller demokratisk. Flertallet har talt, Berg fikk mistillit mot seg og Johansen oppfattet det som mistillit mot seg selv også. Derfor må de begge gå. En leder som mener det er greit å tilbakeholde informasjon (noe flertallet mener har blitt gjort i saken) skal ikke fortsette. En leder må være enig i flertallets syn om at informasjonen ikke bare kanskje kunne vært meddelt i et lukket møte, men at den helt sikkert skulle ha blitt delt.

Alle ikke-inkluderende og autoritære metoder må motarbeides, og om en tenker for mye på hva andre bør og ikke bør få vite om og tar avgjørelser selv på det (og det uten dokumentasjon) så kan en miste mange verdifulle innspill og mulige gode hoder på saken. Flere tenker bedre enn en. En risikerer også at andre føler seg utestengt og ikke opplever å få tillit fra lederen til å vite om utvikling i viktige saker (før det er for sent). Alle som skal være med å vedta et budsjett trenger å få forberede seg på det som skal komme, i den grad det er mulig. I denne saken var det mulig. Overskridelsene skjedde ikke helt plutselig og byråden burde stolt mer på sin egen etat når de meddelte om store budsjettsprekker og informert om det videre. Så på begge sider – til de folkevalgte i Oslo og overfor egen etat, så viste Lan Berg ingen tillit.

Jeg synes det mest rettferdige er at Rødt får tilbud om byrådslederen. De kan få prøve seg fram til Stortingsvalget. Men vil det skje? Trolig ikke..

Hva mener du? Bør Raymond Johansen få tilbake jobben eller bør ordføreren velge seg en annen?

 

Kilder:

https://www.nrk.no/valg/2017/resultat/sted/03

https://www.nrk.no/valg/2019/resultat/nb/sted/0301

Oslo Rådhus foto: wikimedia.org/wikipedia/commons/Oslo_City_Hall

https://roedt.no/oslo/rodt-oslos-konklusjon-i-saka-om-mistillit-mot-byrad-for-miljo-og-samferdsel-juni-2021

Facebook kommentarer
Forrige artikkelEn del av noe større
Neste artikkelValganalyse juni 2021 | Oslo og Akershus
49 år. Oslo. Se Linkedin for mer informasjon om min utdanning, yrkeserfaring m.m. Eier og redaktør, debatt1.no. Debatt1 er til for å styrke den offentlige debatten, ytringsfriheten og demokratiet. Gratis å lese, gratis å skrive på. Alle kan publisere innlegg, men det forventes seriøse innlegg og et argument. Innlegg profileres av redaksjonen. Send ditt innlegg til . eller les mer på Kom i gang med debatt1. Velkommen!

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here