En del av noe større

0
1674
Foto: Youtube. Fotballspilleren Christian Eriksen på det danske laget faller plutselig om på banen.

Fotball EM: Om plutselig sykdomstilfelle for spiller i matchen mellom Danmark og Finland, 12.6.21

Da Christian Eriksen falt livløs om, handlet det ikke lenger om 22 mann i kamp på en fotballbane. Det handlet om en ung og veltrent mann som plutselig – og uten forvarsel kjempet for sitt liv. Danskens tomme og livløse øyne vitnet om at han var på full fart på veg ut av livet.

Dramaet fikk meg til å stenge av TV-‘en et øyeblikk, jeg trodde en av mine favorittspillere fra tiden i Tottenham var i ferd med å dø. Men jeg måtte se hva som skjedde, så jeg skrudde på skjermen igjen.

Det er sjelden at en idrettslig folkefest så raskt har endret karakter. Fra sang og jubel, til sjokk og gråt.

Men var det håp?

For nå åpnet det seg nye perspektiver i det som skjedde ute på banen i København.

Stikkord er samhold og sikkerhet.

Helsepersonellet sprang alt de maktet ut på banen, til alt hell var det danske landslagets lege i gang med livreddende førstehjelp, etter at kaptein Simon Kjær hadde sjekket at Eriksen ikke hadde svelget tungen og fikk lagt ham i stabilt sideleie.

De hvite og røde dannet en ring rundt kameraten, mens helsepersonell kjempet for at Christian Eriksen ikke skulle dø i Parken, på gresset i landslagsarenaen. Det var helt surrealistiske scener som mange av oss aldri vil glemme. De sto sammen i en helt uvirkelig situasjon, antageligvis var de også i sjokk.

Som om ikke det var nok: Kaptein Simon Kjær og keeper Kasper Schmeichel tok vare på kjæresten , Sabrina Kvist Jensen, som også var på arenaen. Paret har barn sammen.

Tiden gikk. Kameraene lot oss heldigvis ikke få lov til å få med oss alle detaljer. Hvorfor kom det ikke noe helikopter? Var det for sent?

Det ble tildekket mer. Etter om lag 15 minutter ble Eriksen båret raskt ut av arenaen. Et bilde ga håp om at en av Nordens beste spillere i de 7-8 årene var kommet til bevissthet.

Ikke alt for lenge etterpå kom det en beskjed om at Christian Eriksen etter forholdende hadde bra.

Takket være rask reaksjon fra spillere, dommer og helsepersonell overlevde Christian Eriksen hjertestansen.

Et lag med noe mindre samhold ville muligens ikke reagert like raskt, viktige sekunder kunne ha gått tapt, ikke minst at Eriksen ble lagt i stabilt sideleie. Ropingen på hjelp ville kanskje ha tatt noe lenger tid, med fatalt resultat.

Det danske landslaget tapte kampen mot Finland, men vant alles hjerter, ikke minst Eriksens sitt.

Hjertestarteren ble brukt, med det resultatet at Eriksen fikk i gang hjertet igjen, og dermed slo det meg at hvor viktig slike hjertestartere er. Det kan ikke bli for mange av dem.

Men det aller viktigste er at alle føler at de er en del av noe større, det kan være med å redde livet. Det at folk bryr seg. At de sjekker at det er en hjertestarter i nærheten, at vi alle sammen sørger for at vi kan elementær førstehjelp.

Vi kan alle være med å redde noen en gang.

Slik er vi alle en del av noe større. Livet.

 

Fra redaksjonen. Profilert Livssyn og dialog, Politikk og samfunn. Bildet er hentet fra https://www.youtube.com/watch.

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here