Ytre venstre er i siget, Ap synker videre ned

0
1242

Jessheim 16. desember 2022, oppdateringer 27.12.

SV, R, V og H er i bra driv

Snittet av stortingsmålingene for Arbeiderpartiet er fortsatt historisk svake og siste snittmåling viser 17,4 prosent for Ap, iflg. Poll of polls snitt på 8 målinger i desember. http://www.pollofpolls.no/25.12.22. Regjeringskollega Sp plusser derimot med noen få tideler i første halvdel av desember til 5,6, men er falt til 5,3 nå.

SV+R 16,5 prosent

Begge partiene til venstre for regjeringen, SV og R, leverer sterke desember-tall. SV ser 9- tallet og Rødt 7-tallet og det er ingen endringer i desember så langt. Det er imponerende hvordan begge klarer å finne hvert sitt velgerrom på ytre venstre. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at begge tjener på Aps problemer. For velgerovergangene indikerer at både SV og R har sterke netto pluss fra Støre og co. Til sammen er SV og R nå nesten like store som Ap.

Skåret i ytre venstre-gleden er at ingen av dem ser ut til å kunne matche sine stortingsnivåer når velgerne spørres om kommunevalg. Summen av lokalmålingene antyder at Rødt sitt nasjonale kommunenivå nå er drøyt 5, mens SV ligger på i overkant av 7. Altså ligger begge to prosentpoeng under det stortingsnivået de har inne akkurat nå. Og det er kommunenivået som er av størst interesse i månedene som nå kommer. Ledervalget i SV ser forøvrig, og som ventet, ut til å gå Kari Kaski sin vei. Hvis hun vil da, hun befinner seg i tenkeboksen.

Ingen Hermstad-effekt

MDG får ingen kortsiktig gevinst av sitt lederskifte. Tvert i mot faller partiet tilbake, uten at den nye lederen, Arild Hermstad, kan få skylden for det. Venstre var derimot i bra driv og nærmet seg 5 prosent, men er nå falt til 4,4. Mens Høyre har stadig sterkere tall. Jeg må tilbake til april 2013 for å finne noe som overgår deres desember-nivå på 32,4. De siste tallene viser likevel en svak nedgang til 32,2 for H.

Frp 

Frp siger tilbake, etter gradvis vekst over tid de siste månedene. Med 11,6 halvveis ut i desember er de nå tilbake omtrent på sitt valgresultat i 2021. – Hva tror du Frps tilbakegang skyldes, spurte Nettavisen meg denne uken, basert på partiets svakeste enkeltmåling denne måneden på ca 10 prosent. Jeg svarte at vi først og fremst bør se flere tall over noe mer tid for å kunne snakke om eventuell nedgang. Men det kan være at Frps tilbakeslag de siste par ukene, skyldes at de fortsatt sliter å komme seg ut av Høyres skygge, samt at velgere som står mellom H og Frp, kanskje søker ekstra etter trygghet i dagens krisetid. Trygghet er en verdi som H scorer bedre på enn Frp. Frp taper nå også en god del velgere til H, i følge bakgrunnstallene, men i siste halvdel av desember ser vi tallet går opp til 12,4 prosent. Det blir interessant å følge framover. Av de øvrige partiene, faller INP og PP noe tilbake denne måneden, mens Demokratene øker og ligger midt på 1-tallet.

1-16 desember:

1-25 desember: Poll of polls

90-79 borgerlig i midten av desember

I sum tar de rødgrønne litt innpå, takket være SV+R-veksten, slik at den borgerlige mandatledelsen nå er 90-79 i stedet for 91-78. Det er likevel fortsatt fem mandater mer enn opposisjonen trenger for å vinne flertall.

De lokale vurderingene ligger fast

Påvirker disse aller siste tendensene mine fylkes- og kommunevurderinger? Ikke i nevneverdig grad. Fordi hovedtrekkene i opinionen, som vi har sett de siste månedene, består. Mine gjennomganger av situasjonen i våre 30 mest folkerike kommuner, samt i 14 fylker, har vist at de borgerlige partiene kan gå fra å telle sine maktkommuner på en hånd, til at man må bruke fem hender for ha nok fingre etter valget.

Men skulle SV- og R-framgangen forsterkes inn mot nyttår og over i januar, så er det grunn til å se på mye av det på nytt. Skjønt, nye vurderinger må uansett gjøres, etter hvert som ny info kommer til. Mitt tidlige nyttårsforsett er å lage analyser av samtlige fylker, og de 50 mest folkerike kommunene, innen utgangen av januar.

 

Fra redaksjonen. Profilert Valg 2022. Politikk og samfunn.

Svein Tore Marthinsen bidrar i valgspalten jevnlig. Han er statsviter og valganalytiker som bestiller og kjøper tilgang til meningsmålinger, egne undersøkelser, og analyserer data for å dele med andre.

En kan abonnere på hans politiske analyser via nyhetsbrev ved å vippse til 92237487 (500 kr, helt år – 300 kr, halvt år) og oppgi e-post. Se mer på blogg: https://sveintoremarthinsen.blogspot.com/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here