Er ondskapen berettiget?

0
2742
– En av de senere års viktigste utgivelser, skrev Bernt Hagtvet om filosofen Arne Johan Vetlesens bok «Studier i ondskap», før det ble stille om boken. Imens raser «debatter» om IS, muslimer og islam og nazister, og man beskylder «de andre» for å være ekstremister mens konfliktene i nettdebattene hardner til.

En av de senere års viktigste utgivelser
Bernt Hagtvet, Dagbladet

 

«Narrativer», slynger de skolerte anti-rasistene ut. «Historier om berettigelse», skriver Arne Johan Vetlesen, og treffer bedre.

Hva får ellers gode mennesker til å gjøre og ville det onde? Er mennesker som gjør det onde, onde i sin natur? Kan du gjøre det onde? Kan jeg? Bør vi heller spørre oss om om i hvilken situasjon jeg eventuelt vil kunne gjøre det onde? Gjør jeg kanskje det onde, jeg og, uten å se det selv?

Vetlesen forsøker å trenge inn i og forstå dem som gjør det onde, og vi tas med gjennom historier og eksempler, også vår egen terrorist Breivik. Boken fant meg i en trapp hos Norli, jeg tok den ut av utstillingen og med til kassen, og glemte hva jeg kom for.

Det gjør vondt å lese Vetlesen. Det gjør vondt å bli tatt med inn i en så ond og syk verden. For det er vel sykt?
«Historier om berettigelse», kontrer Vetlesen, og forteller historier om vanlige mennesker som ble onde. Som i Rwanda.

Vetlesen refererer til både sosialpsykologien og filosofien, og gir debatten en annen dybde enn den plakatmessige som oftest fremkommer i kommentarfeltene.

Boken anbefales. Den er utrolig nok en page turner, kanskje fordi vi leter etter en lykkelig slutt og det gode i menneskene. Det finnes alltid noen som i større eller mindre grad står opp mot de onde, som står som lysfontener av integritet, men Vetlesen vil vise oss den andre siden.
Jeg anbefaler boken for alle som ønsker en dypere innsikt i det onde mennesket. Er det deg? Er det meg? Eller er det «de andre»?

 

RED. Innlegget er republisert for nye lesere. Første gang publisert på D1 nov. 2016.

 

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here