Veganmerking er ikke «sunnvasking»

0
2310

Et tilsvar til Marit Kolby Zinöckers som i sin kronikk hevder at veganmerking er «sunnvasking» https://www.nrk.no/ytring/den-nye-soppelmaten-1.14024813

Veganisme handler ikke om «sunnvasking», og produkter merkes ikke med vegansk for å framstå som sunt, men for å opplyse om at det er plantebasert og ikke testet på dyr. 

Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker tar for seg hele buféten, og kritiserer både svenskehandel, «supermat» og veganisme i NRK Ytring 30. april. Jeg skal holde meg til det siste, for jeg kjøper stort sett kaffebønner i Sverige, og vet ikke nok om hva supermat er. 

De fleste veganere blir nok mer bevisst på hva de spiser i overgangen, men mest fordi de må utvide horisonten og finne nye spennende retter. Jeg tror mange blir flinkere og mer kreative på kjøkkenet også, men langt fra alle, og mange av oss er veganere av helt andre grunner enn helsa. 

Selvfølgelig finnes det veganere som gjør det for helsas skyld, men de tror neppe at en burger hos Max eller pommesfrites er sunt bare fordi den er vegansk. Vi andre har andre grunner, som dyrevelferd, fordeling av klodens ressurser, miljø og klima eller bare fordi vi synes det er morsomt å kombinere de utallige vekstene i naturen på nye spennende måter. 

Jeg har til gode å møte en veganer som tror smågodt er sunt fordi det er merket vegansk, eller at de går over fra å drikke vann til champagne i hverdagen siden alkoholen har fått et veganmerke. 

Vegan-merket gjør det bare enklere for meg, og alle andre å velge noe som ikke inneholder noe animalsk. 

Når det kommer til ferdig-, eller halvfabrikert mat, så har jeg flere venner som velger pølser eller ferdigpizza  uansett, og jeg tenker det er positivt at de også kan være med på å ta noen kjøttfrie dager. I tillegg er det deilig for oss veganere som ikke er alt for opptatt av helsa, å kunne ta en kjapp middag som «alle andre», eller å være med venner på restaurant, et gatekjøkken på natta og lignende uten å være den vanskelige. Og ikke minst: – det er godt å slippe den dvaske salaten, men få et fullverdig måltid som andre. 

Verden er i endring, og det skjer spennende ting med utvikling av plantebasert mat som kan erstatte alle kjøttretter fullstendig. Mange av produsentene bak disse produktene er opptatt av å bruke rene råvarer produsert på en mer rettferdig måte, akkurat fordi de vet kundene som velger varen gjerne er mer opptatt av etikk.

Det er opp til deg om soyaprotein skal spises direkte eller via ei ku eller fisk, og det kunne ha vært interessant å vite hvorfor det skulle være mer usunt å spise soyaproteiner direkte enn å spise et dyr som er fôret opp på proteinet. 

Jeg vil uansett påstå at det vil være bedre for vår felles globale helse om vi i Norge også tenker litt mer over hva og eventuelt hvem vi spiser. Plantekost kommer ofte best ut. At det blir enklere å velge vegansk bør få ernæringsvitere til å juble.

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Politikk og samfunn

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here