«Til døden.» Grøssende bra helt til finalen!

0
1335

Bokanmeldelse

Først en innrømmelse: Jeg er antagelig ikke helt objektiv når jeg anmelder denne romanen. Først fordi jeg har hatt gleden av å møte forfatteren ved flere anledninger, og deretter fordi jeg alltid blir litt ekstra glad når jeg leser krimromaner med omtrent fraværende politi.

Jeg vet at mange synes politioppklaringen og obduksjonsdetaljer er interessante, selv kjeder jeg meg oftest allerede før den andre kroppsdelen havner i metallskåla til obdusenten. I «Til døden» dukker det riktignok opp en politimann, men han er definitivt like lite dyktig som jeg mistenker en god del politifolk for å være, så det fungerte helt greit.

Agnes Lovise Matre (født i 1966 på Osterøy) er en norsk lærer og forfatter bosatt i Haugesund. Hun debuterte med romanen «Stryk meg over håret» og har siden gitt ut ytterligere fire romaner og krimromaner.

Så til selve romanen.

Dette skriver forlaget:

«Ella forelsker seg i Mathias. Mathias forelsker seg i Ella. Etter tre måneder gifter de seg og flytter inn i Mathias’ luksuriøse leilighet i Barcode, Oslos nye, skinnende fasade. Snart oppdager Ella mørke hemmeligheter i ektemannens fortid. Hemmeligheter som er så skremmende at hun ikke ser hvordan hun kan fortsette ekteskapet med ham. For Mathias er ekteskapsløftet også avgitt til Gud, et løfte som ikke kan brytes ved annet enn at døden skiller dem ad. Det begynner å haste om alt Ella har jobbet mot ikke skal være forgjeves.

Denne spenningsromanen inngår i en serie romaner inspirert av De ti bud. «Til døden» er bygget på det sjette budet «Du skal ikke bryte ekteskapet.» Dette er den fjerde boka, der ti forskjellige forfattere tolker de ti budene. Jeg har ikke lest noen av de tidligere bøkene i serien.»

En spennende bok, to hovedpersoner

Hovedpersonene forteller oss historien i hver sine kapitler, sett både gjennom deres øyne og tankene deres. Tanker om seg selv, tanker om den andre, om kjærlighet, og spekulasjoner og frykt, og ikke minst hemmelighold. Etter hvert som man leser, skjønner man at ingenting av det som blir fortalt er helt til å stole på. Hva har de gjort? Hva kan de komme til å gjøre? Er det sannheten vi får servert, eller er det forvridde minner og tanker, servert av en eller to psykisk syke hjerner?

Matre har i tillegg et godt, tidvis poetisk språk, og det er noe «Fossumsk» over måten hun trenger inn i de to hovedpersonene psyke og viser oss den stadig økende paranoiaen deres. Romanen er i tillegg både lettlest og intens og skaper det snikende ubehaget som kjennetegner virkelig gode psykologiske romanforfattere. Spennende og grøssende ekkelt, uforutsigbart og med god driv. Absolutt en bok etter min smak!

Flere spørsmål melder seg om Mathias 

Jeg har dog noen få innsigelser når det kommer til den mannlige hovedpersonen. Mathias er psykolog, men så elendig til å løse sine egne problemer at jeg virkelig håper han knapt har pasienter. Hvis han i virkeligheten ønsker å hjelpe sin elskede, hvorfor setter han seg ikke ned sammen med henne og forteller alt han etter hvert vet? Istedenfor å leke mus og katt og vippe henne stadig nærmere kanten? Og etter å ha lest slutten: Hvorfor er han egentlig så paranoid og mistenksom, allerede fra starten?

Uansett, boken er så spennende og godt bygget opp, at jeg gladelig tilgir Mathias muligens noe manglende motivasjon. Kan hende er det også jeg som har misforstått noe underveis?

Det er derfor ikke Mathias, men slutten som gjør at det ikke blir helt full pott på terningen. Hele boken bygger opp mot en forrykende slutt, forventningene er på topp, men så … Jeg kan jo ikke si hvordan det slutter, men den kommer brått og er kjapp og effektiv. Akkurat der skulle jeg ønske forfatteren hadde tatt seg bedre tid.

Den beste boken Matre har skrevet

Men de få innsigelsene til tross, dette er en veldig spennende og god skrevet bok. Jeg tror faktisk det er den boken Matre har skrevet som jeg har likt best, og det er absolutt ikke til forkleinelse for de tidligere bøkene hennes, siden jeg har likt dem alle.

Les den!

 

Terningkast FEM

 

Myriams litteraturspalte. Først publisert på https://bjerkli.wordpress.com.

Vil du skrive en bokanmeldelse, om litteratur eller annet?

Velkommen! Send til

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here