Ta vare på dyrene i vinter

0
2409

Med kulde og snø kommer behovet for å hjelpe dyrene gjennom en vanskelig tid. Mange fugler og andre ville dyr, og ikke minst hjemløse dyr, lider i kulden og møter sultedøden hver vinter. Mating av små og store fugler er en meningsfull aktivitet som redder liv.

Det er viktig å mate med tanke på fugleartenes ulike diett, og også gi lunkent vann når vannkildene fryser. Vannfugler som ender og svaner sliter når vannene fryser til, og de søker til folk for mat. Måkene har fått ødelagt næringsgrunnlaget sitt i havet på grunn av overfiske, og flere av artene er rødlistet. Når vår rovdrift har påført dem sult bør vi gi dem restene av vår overflod i stedet for å kaste dem. Flere butikker leverer ut kasserte brød til fuglemat, og rester fra brødmaskinene er tilgjengelig for alle.

Barnehager og skoler kan gjøre en stor innsats for dyr ved å ta med barna på fuglemating, gjerne med brødrester som de får med hjemmefra. Dette kan være den første og kanskje eneste kontakten mange barn får med dyr på nært hold. Det kan gi barna gode holdninger til dyr og natur og bidra til å utvikle empati, samtidig som de lærer seg å ikke kaste mat unødig. Kommuner og andre bør ikke problematisere fuglemating – det er en trivelig aktivitet som redder mange liv.

Vis ekstra hensyn også til familiedyr om vinteren. Kaniner i utebur bør ha varmeelement, og de må ha god plass og alltid være to. Tamfugler kan få forfrysninger og trenger varmepære innendørs. Katter er dårlig tilpasset den norske vinteren. Både katter og hunder fryser når været er kaldt, og de kan lett pådra seg frostskader og sykdommer. Ikke la dyr stå ute og lide vondt, og ser du en hjemløs katt – ta den inn i varmen, de klarer seg ikke uten vår hjelp. Katteeiere bør bidra til at det blir færre hjemløse skjebner ved å kastrere dyrene sine – det er langt flere katter enn det finnes gode hjem, og en stor kattebestand går også hardt utover småfuglene.

Vinteren er en vanskelig tid for dyr som lever ute, men vi kan bidra til å gjøre den lettere. På den måten hjelper vi flere dyr til å overleve frem til våren.

Jenny Rolness, Dyrenes Røst

Fra redaksjonen: Profilert politikk og samfunn. Bildet har vi lagt til. Se flere fine bilder og forslag til å mate fugler her: https://no.pinterest.com/lissame0306/birds/
Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here