Stormannsgale tanker om å styre jordas klima

0
1733

Forskere ved Harvard University har publisert en rapport der de foreslår å sprøyte sulfatpartikler ut i atmosfæren fra fly i 20.000 meters høyde – angivelig for å hindre global oppvarming.

Det har lenge vært påstått at slikt som dette allerede gjøres. La nå den diskusjonen ligge. Her er et forskerteam som foreslår at det skal gjøres. Et sammendrag av rapporten finnes her. Og det ble omtalt i CBS News i november 2018.

Forskerne tok utgangspunkt i utbruddet i vulkanen Pinatubo på Filippinene i 1991. Det utbruddet sprøytet ut 20 millioner tonn partikler av svoveldioksid i stratosfæren. Ifølge United States Geological Survey førte det til en senkning av den globale temperaturen med én grad Fahrenheit.

Gernot Wagner fra Harvard University og hans forskerteam foreslår at man kan gjenta erfaringene fra Pinatubo på kunstig vis gjennom å utvikle en flåte av høytflygende fly som skal få i oppgave å sprøyte sulfatpartikler ut i stratosfæren. Forskerne argumenterer for at denne metoden er rask, effektiv og billig. De anslår prisen til 3 milliarder dollar i året.

Forfatterne takker personer i fly- og romfartsindustrien for innspill til disse beregningene, nemlig folk fra følgende selskaper og institusjoner:

Airbus, Atlas Air, Boeing, Bombardier, GE Engines, Gulfstream, Lockheed Martin, NASA, Near Space Corporation, Northrup Grumman, Rolls Royce Engines, Scaled Composites, The Spaceship Company, og Virgin Orbit.

Disse selskapene ser opplagt profittmuligheter i en slik plan og har vel ikke vært altfor vanskelige å overtale til å gi fra seg tekniske data. Det forskes tydeligvis en hel del på dette på Harvard. Her er for eksempel en nettside hos dem fra 2016.

Men dette må kalles en form for galskap. De økologiske vitenskapene er unge og de er fulle av svakheter. Økologi handler om et komplekst samspill av komponenter der menneskeheten foreløpig bare har skjønt en liten del av det. Og selv det vi har skjønt noe av, har vi problemer med å tolke. Meteorologene klarer jo ikke en gang å gi et pålitelig ti-dagers varsel for et lite område, og så vil man ha oss til å tro at de kan si noe meningsfullt om hvordan en globale sprøyting av atmosfæren vil virker over 15 år eller mer. Man vil leke Gud og gjøre store globale inngrep man ikke på noen måte aner rekkevidden av.

Det er mer visdom å hente fra Mary Shelleys klassiske roman Frankenstein enn fra tusen forskere på geoengineering.

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn, Gnist. Først publisert på https://steigan.no/2019/02/stormannsgale-tanker-om-a-styre-jordas-klima/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here