Slik løser vi problemet for hjemløse katter

0
1660

Over hele verden er hjemløse familiedyr et problem. Mange av oss har vært på ferie i land der det regelrett kryr av hjemløse dyr, og hvor lidelsene hjemløse dyr utsettes for sees tydelig av alle.

Til sammenligning tror mange vi ikke har et problem med hjemløshet i Norge, fordi disse dyrene sjelden sees. Men selv om de er usynlige, og ingen vet hvor mange de er, så lider de hjemløse kattene også her. Det anslås å finnes så mange som flere titalls tusen av dem rundt om i landet, og lidelsene de utsettes for er på noen områder verre enn hva f.eks. «gatekattene» i byer som Istanbul, opplever. I Norge finnes det nemlig lite hjelp å få for disse kattene, annet enn fra frivillige hjelpere, og det eneste som finansieres med offentlige midler er avliving.

Denne uken er det «verdens kastreringsuke», en årlig markering opprettet av frivillige organisasjoner for å vise viktigheten av kastrering av familiedyr – for å redde liv og forhindre lidelse. Denne markeringen burde bli allment kjent i Norge, for det er bare én løsning på problemet for hjemløse dyr: At det blir normen at alle katter blir kastrert, og at vi får strengere regler for avl av familiedyr.

I en rekke andre land finansierer myndighetene omsorgsprogram, der hjemløse katter ID-merkes, kastreres og får nødvendig helsehjelp og oppfølging. I Norge er hjemløse katter usynlige for offentlige myndigheter, helt til noen mener de utgjør et «problem», hvorpå «løsningen» er store avlivingsaksjoner i regi av kommunen, der kattene fanges inn og tas livet av på samlebånd. NOAH mener disse aksjonene er ulovlige – i tillegg til å være både uetiske og lite hensiktsmessige.

Alle hjemløse katter stammer fra katter eid av mennesker som valgte å ikke kastrere og ID-merke kattene sine. Og alle disse kattene, som kom til de uansvarlige hjemmene som ikke kastrerte dem, ble først avlet av noen som lot katten sin få unger – til tross for at tusenvis av hjemløse dyr allerede eksisterer og trenger hjelp. Mattilsynet har nettopp avsluttet høring av nye regler for inngrep på familiedyr. Der presiseres det at det er lov å kastrere familiedyr. Men det bør ikke bare være lov – det bør være påbudt for alle som ikke oppfyller strenge krav til eventuell avl.

Per i dag er det ingen regler for oppdrettere av familiedyr. NOAH mener dette må endres; vi må få strenge regler for oppdrett for å kunne stoppe strømmen av hjemløse dyr som avles opp uten tanke for deres fremtid. Kastrering av katter må være normen; en kastrert katt har bedre helse, mindre risiko for å bli borte fra hjemmet sitt og bidrar ikke til flere hjemløse katter.

Vi kan alle enkelt forhindre lidelse og hjemløshet. Det eneste vi behøver å gjøre er å kastrere og ID-merke kattene våre. Og det myndighetene må gjøre er å sette krav til avl av dyr, og støtte kastreringsprogrammer for hjemløse dyr. «Verdens kastreringsuke» er en påminnelse om at problemet med hjemløse dyr lar seg løse til dyrenes beste – om man vil.

Først publisert https://www.aasavis.no/

 

Fra redaksjonen. Reservert NOAHs spalte – for dyrs rettigheter

Photo by Agape Trn on Unsplash

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here