Rekordvarmt i Antarktis

0
2713

Esperanza-basen – foto: Wikipedia

NRK brakte den 7. februar meldingen  om at det var målt rekordartede 18,3 grader C i Antarktis, som var den høyeste temperaturen siden målingene startet i 1961. Den eneste tilleggsinformasjonen fra statskringkasteren var at dette var målt i Vest-Antarktis.

Underforstått var at det måtte dreie seg om den beryktede menneskeskapte globale oppvarmingen. Den nystartede klimaaktivistavdelingen i NRK passet her nøye på at andre oppklarende detaljer ikke skulle komme oss seere/lyttere for øre.

En nøytral nyhetsredaksjon burde kunne informere oss om noen flere relevante detaljer. En slik informasjon kunne eksempelvis være hvor stedet der rekordmålingen ble foretatt, egentlig befinner seg. Et søk på nettet avslørte at det dreide seg om den argentinske Esperanza-basen. Den ligger ytterst på tuppen av Vest-Antarktis-halvøya.

Avstanden mellom Esperanza-basen og Sydpolen  – kilde: Google Earth

 

Avstanden fra basen til selve Sydpolen er nesten 3000 kilometer. En passende  sammenligning på den nordlige halvkule er avstanden mellom Nordpolen og Trondheim.

At det dreide seg om en kortvarig fønvind ble heller ikke nevnt.

Det kan forøvrig nevnes at sommertemperaturen på på Sydpolen for tiden er på omkring minus 30 grader.

«Fake news» dreier seg ikke bare om hva som meddeles. Det har også å gjøre med hva som ikke nevnes.

For øvrig kan man spørre seg om hvorfor NRK ikke har nevnt at det ble satt ny kulderekord på Grønland 2. januar med -86,8 grader F, som tisvarer -66 grader C.

 

Observasjon av rekordkulde, kilde DMI:

Rekordkulde på Grønland, 3216 moh. på toppen av Grønlandsplatået. Temperaturen 2. januar var -66 grader C, noe som er det kaldeste som noensinne er målt på Grønland.                           Foto – Wikipedia

 

Lenker:

NRKs melding om varmerekorden

Om Esperanza-basen

 

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på resett.no

 

Fra redaksjonen. Profilert Hot Spot.

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here