Putin og skatt styrker Ap og svekker Sp?

0
975

Ap kan ha nådd bunnen.

Vi legger bak oss nok en hendelsesrik uke i norsk politikk. Mandag ble det meldt om lekkasjer i Østersjøen i gassrørledningen som går fra Russland til Tyskland. Russisk sabotasje er en naturlig hypotese. I så fall rykker krigen stadig nærmere også Norge og Nordsjøen.

Tirsdag grep arbeidsminister Marte Mjøs Persen og regjeringen inn med tvungen lønnsnemd i lærerstreiken. Til betydelig frustrasjon og sinne hos mange av landets lærere, til lettelse for mange elever og foreldre.

Onsdag la statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum fram forslag til store skatteøkninger for kraftprodusenter og havbruksnæringen. Økningene er et produkt av et meget stort inndekningsbehov i statsbudsjettet for 2023. Budsjettet legges fram i neste uke.

Skatt er bra sak for Ap

Det gjenstår å se hva som blir det endelige utfallet av forhandlingene med SV om dette. Men «skattepakken» kan se ut som en gavepakke til alle som kjemper for blå valgseier i kystkommunene neste år. Saken er særlig vanskelig for Sp som var sterkt i mot slike skatteøkninger sist gang dette var oppe til behandling i 2019. Det skal bli tøft for partiets lokalpolitikere å stå på stand rundt omkring og forsvare denne politikken i områder der sysselsettingen er avhengig av bl.a. sjømat. Vi fikk se en forsmak på dette i går kveld da Vedum virket svært ubekvem i møte med sin egen ordfører Sigrun Pretsbakmo fra Salangen på Debatten. I Ap er det derimot mer entusiasme å spore. For dette kan være en vesentlig bedre sak for Ap enn for Sp.

Skatt er et område der Ap har god tillit blant velgerne. Det viser undersøkelser om sakseierskap. Fordelingsargumentene for innføringen av skatteøkningene, som først og fremst rammer de største, kan ha bra klangbunn i flere deler av befolkningen som Ap henvender seg til – og da særlig velgere som befinner seg noe til venstre i det politiske landskapet.

Handlekraft

Støre-regjeringen har blitt oppfattet å lide av handlingslammelse. Her bryter man kraftfullt med den oppfatningen og klinker skikkelig til. 33 mrd. er det ventet at staten kan dra inn årlig som et resultat av de foreslåtte skatteøkningene. Vi får nå stadig flere tegn på at både statsminister og finansminister jobber og jobber med å skape mer kriseforståelse i den norske befolkningen. Foreløpig har ingen av dem lykkes i særlig grad med dette. Det blir derfor høyinteressant hva slags budsjett som legges fram om få dager og hvordan de kommuniserer sine prioriteringer til velgerne.

Meningsmålinger september: Høyre største parti, Rødt truer SV

I dag ebber september ut, og det er naturlig å summere opp hovedtendensene i målingene gjennom denne måneden. Jeg skal denne gang konsentrere meg kun om stortingsmålingene, men lover å komme knallhardt tilbake med kommuner og fylker senere. I tabellen nedenfor ser du gjennomsnittstallene for de åtte stortingsmålingene som er publisert i september.

Høyre fortsetter å trone øverst som landets klart største parti og har hele 29 prosent inne. Ap har mer enn nok med å holde seg over 20. Frp er klart nr. 3 på rundt 14.

Rødt er i ferd med å true SV i kampen om fjerdeplassen i sjiktet 7-8 prosent. Sp fortsetter å falle og har nå havnet under seks prosent. Vi må helt tilbake til februar 2016 for å finne sist Sp var under seks. V holder sperregrensen greit unna.

MDG og KrF ligger midt på 3-tallet. Mens «Andre» er i en viss framgang og ser 4-tallet.

RSVApSpMDGKrFVHFrpAndre
Sept227,58,120,05,93,53,54,728,914.04,2
Aug226,78,620,66,43,63,74,328,713,83,9
Valg214,77,626,313,53,93,84,620,411,63,6

 

90-79 borgerlig

Hvis vi antar at snittallene for september blir resultatet av Stortingsvalget 2025, så kommer jeg ut med en stortingsgruppe for Høyre på hele 52 representanter. Frp har 26 inne på disse tallene, mens V får 9 og KrF 3. I sum gir dette 90 mandater til den borgerlige opposisjonen og dermed relativt klart flertall.

Ap holder 37, SV 15, R 14, Sp 10 og MDG 3 på denne beregningen, noe som i sum gir 79 mandater. Det betyr hele 21 mandater i minus for rødgrønn side sammenlignet med den store valgseieren de kunne feire for ett år siden.

Økende forskjeller mellom Ap og Sp?

I det korte bildet tror jeg H befinner seg på eller nokså nær en topp. Frp har mer å gå på. Jeg tror også at Ap med disse tallene er rundt en bunn, mens Sp nok bør føle seg mindre trygg på at bunnen er nådd. Det vil ikke overraske meg om vi i ukene som kommer vil se en utvikling der Ap klarer å løfte seg litt i kjølvannet av økende krigsalvor, budsjett og skattepakke. Mens Sp vil fortsette å slite. Økende differanse mellom de to vil kunne sette topartisamarbeidet på ytterligere prøvelser.

 

Fra redaksjonen. Profilert Valg 2022.

Svein Tore Marthinsen bidrar i valgspalten jevnlig. Han er statsviter og valganalytiker som bestiller og kjøper tilgang til meningsmålinger, egne undersøkelser, og analyserer data for å dele med andre.

En kan abonnere på hans politiske analyser via nyhetsbrev ved å vippse til 92237487 (500 kr, helt år – 300 kr, halvt år) og oppgi e-post. Se mer på blogg: https://sveintoremarthinsen.blogspot.com/

Bilde: Ana Municio fra Unsplash.

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here