Opptøyer er bra – bare ikke hjemme

0
1901

 

De siste ukene har det vært demonstrasjoner, ja nærmest opptøyer i flere franske byer mot politiske forslag fra president Macron. Senest i går så eskalerte demonstrasjoner i Paris til opptøyer hvor frontene stod steilt mot hverandre; demonstrantene i sine gule vester, og politiet med «Body Armour» og med våpen, samt biler med vannkanoner.

Det har vært lite dekning av disse opptøyene i norske medier denne helgen. Nyhetshungrige nordmenn har måtte finne mer informasjon i utenlandske medier eller norske «alternative» medier.
Og det lille som har blitt rapportert er at «de gule vestene» demonstrerer mot økte avgifter på bensin og diesel.
Det er sant at de demonstrerer mot det, men det er bare en liten flik av det store bildet.

Forslaget fra president Emmanuel Macron om å øke drivstoffavgiftene er heller det berømmelige strået som brakk kamelens rygg. Frankrike har som andre land i Middelhavsregionen opplevd økt arbeidsledighet, og de fattige og de arbeidsledige har opplevd «austerity»-politikken i mange år, og det er begrenset hvor mye mer de takler før de gjør motstand. Og det er det som har skjedd i Frankrike. Forslaget om å øke drivstoff med 70 øre per liter skapte store protester og rammet spesielt de på landsbygdene hardest. De som driver sine gårder uten noe særlig utbytte. De er avhengig av drivstoff til å klare seg selv på gårdene sine og er ikke så heldig stilt som de som lever i storbyer med godt utbygde kollektivløsninger.

De spede demonstrasjoner startet på den franske landbygda, men her så fikk de raskt støtte fra hele landet, ja man kan si at by og land står sammen mot overklasse-politikken som Macron fører. Han synes å være immun mot å ta til seg stemningsskiftet og at han ikke lenger er så populær som da han vant presidentvalget. Flere og flere ser på ham som en løpegutt for de ultrarike og overklassefiffen, som han føler mer tilknytning til – som da han jobbet for Rothschild & Cie Banque. Denne investeringsbanken er eid av Rotschild-familien som er en av de få megarike familier i verden, med eierinteresser i alt som angår oss. De har samme agenda som andre rike mennesker; de jobber for globalismen skal bli verdensomfattende. Den langt mer kjente George Soros har i de senere år fått  kritikk for å ha bidratt finansielt til såkalte «fargerevolusjoner».

 

Emmanuel Macron synes å bli mer og mer fjern fra å forstå vanskelighetene som den jevne franskmann opplever.  Han lever i sin sfære fjernt fra hverdagen til den jevne borger. For demonstrasjonene som nå foregår i Frankrike, de er ikke bare en demonstrasjon mot økte drivstoffavgifter, men også mot at levekostnadene for de vanlige franskmenn har økt mye de seneste årene. Og økt så mye at mange vanlige mennesker ikke lenger takler dette, med tragisk utfall som bl.a selvmord. For et par år siden kom det tall som sa at hele 600 franske bønder tar selvmord hvert år på grunn av de forverrende kårene. Tall som er langt høyere enn de andre landene rundt Frankrike.

Demonstrasjonene i går, som i Paris utviklet seg til å bli opptøyer, med bilbranner og politi med vannkanoner, fikk dramatiske konsekvenser. Minst 133 mennesker er skadet og av disse er 20 politimenn.  Og dessverre så døde en sivilist på et sykehus i dag, av skadene som oppstod som følge av en av demonstrasjonene i Frankrike i går.  Nå snakkes det om at president Macron vil innføre unntaksbestemmelser i Frankrike på grunn at de siste demonstrasjonene. I dag, (søndag 2. desember) kom han tilbake til Paris etter å ha vært med på toppmøtet G20 i Argentina. Før han dro fordømte han demonstrasjonene. Han sa idag bl.a dette her: «Violence has nothing to do with the peaceful expression of a legitimate anger” and “no cause justifies” attacks on police or pillaging stores and burning buildings, Macron said in Buenos Aires.»
Jeg legger merke til dette (min oversetting) «Vold har ingenting med fredelige demonstrasjon av legitimt sinne. Og ingen sak rettferdiggjør angrep på politi, plyndring og brenning av bygninger»

Okey ja! Dette sier president Macron denne helgen, men han har i 8 år støttet angrep på politi og nedbrenning av politihus og opptøyer mot myndighetene. Men, det var da «bare» i Syria, så da så…. Men her har han møtt seg selv i døra. Og det har andre «talking heads» også gjort, de som ellers er raske med å si at vi må støtte demonstrantene i deres protester for å bli hørt av deres lands lederskap. Nå holder de kjeft!  En fargerevolusjon i Frankrike synes å være uønsket blant de som støttet tidligere fargerevolusjoner. Kanskje årets farge;  gul – ikke er «in» i år? Det virker som det ikke er like legitimt å demonstrere mot økte levekostnader i Frankrike, som det var i Tunis for eksempel – landet som startet bølgen av «folkelige opprør»…

 

Linker:

ttps://www.heraldscotland.com/business_hq/farming/14371869.The_hidden_tragedies_of_farmer_suicides/

http://time.com/5468738/macron-denounces-riot-paris/

https://www.tv2.no/nyheter/10255312/

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Politikk og samfunn. 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here