Nettlesere

0
4329

En nettleser, på engelsk: web browser, er det verktøyet du benytter for å utforske internettet med. Slike verktøy finnes både på PCer, nettbrett og smart-telefoner.

I 1992 startet arbeidet med en linjebasert nettleser, LYNX, ved Distributed Computing Group, universitetet i Kansas.. Den hadde store begrensninger i forhold til senere nettlesere, da den verken støttet visning av tabeller, bilder, frames m.m. Om noen ønsker å teste ut LYNX, finnes det installasjonsmedier her: http://invisible-island.net/lynx/#installers

Lynx – typisk skjermbilde. Bildet er hentet fra Wikipedia:

Her er et skjermbilde fra verdens første grafisk baserte nettleser slik den så ut på NeXT (en UNIX-basert maskin). Bildet er hentet fra Wikipedia:

Den første grafisk baserte nettleseren ble utviklet i 1990 av Sir Tim Berners-Lee og Robert Cailliau ved CERN. Navnet på nettleseren var først WorldWideWeb, men ble senere døpt om til Nexus.

Fra dette utviklet Robert Cailliau det kommersielle produktet han kalte Erwise. Denne var også kun for UNIX-baserte maksiner. Egentlig var det fire finske studenter (Kim Nyberg, Teemu Rantanen, Kati Suominen and Kari Sydänmaanlakka) som utførte arbeidet som et mastergradsprosjekt, der Cailliau kom med innspill. Først versjon av Erwise så dagens lys i 1992.

Erwise. Bildet er hentet fra Wikipedia:

I 1993 kom Marc Andreessens Mosaic som var utviklet ved National Center for Supercomputing Applications (NCSA) ved University of Illinois Urbana-Champaign. Den  hadde blant annet den egenskapen at den kunne vise figurer og bilder i samme vindu som tekst.

Mosaic. Bildet er hentet fra Wikipedia:

Netscape, som utviklet konseptet videre. Netscape Navigator så dagens lys i 1994, og ble raskt verdens mest populære nettleser. Dette skyldtes ikke minst at den også kunne benyttes på Windowsbaserte maskiner.

Netscape. Bildet er hentet fra Yandex:

Microsoft svarte med Internet Explorer i 1995. Denne var sterkt inspirert av Mosaic.

Internet Explorer 1. Bildet er hentet fra Yandex:

I 1996 kom den norske nettleseren Opera. Den startet som et prosjekt ved Televerket (nåværende Telenor). Televerket mistet interessen, så Jon Stephenson von Tetzcher og Geir Ivarsøy gikk videre og dannet selskapet Opera Software. Denne nettleseren var den første som benyttet faner, slik at man kunne ha tilgjengelig flere nettsider samtidig.Det ble laget en miniversjon som kunne benyttes på nettbrett og smart-telefoner. I dag dekker Opera 3,35% av markedet i verden.

En tidligere versjon av Opera – 9.5 (pr. februar 2017 er det kommet til versjon 43.0). Bildet er hentet fra Yandex:

Netscape la seg i 1998 på en Open Source modell og ble til Mozilla Foundation. Det endte i produktet vi kjenner i dag som Firefox. I dag (august 2018) har Firefox omlag 5% av markedet i verden.

Firefox:

Utviklingen av SeaMonkey startet i 2005. SeaMonkey inneholder mye av kildekoden til «søskenene» Firefox og Thunderbird (e-postleser). SeaMonkey-prosjektet er en slags alt-i-ett-pakke. Denne gir brukeren både en nettleser, epostleser, nyhetsgruppeklient og HTML-redigeringsverktøy. Det finnes versjoner både for Windows, MacOS og Linux.

 

 

Den første beta-versjonen av Apples Safari kom i 2003. På Apples produkter er den dominerende, men har bare 14,5%  av verdensmarkedet pr. februar 2017.

Versjon 10.0.1 (fra 2016) av Safari:

Et interessant Open Source-prosjekt ved navn Chromium Project.  Google Chrome nettleseren stammer fra dette prosjektet. Første versjon av Google Chrome kom i september 2008. Etter dette kom det en hel rekke med nye nettlesere basert på Chromium.

Chromium nettleser:

 Chromium-symbolet (logoen)

Andre Chromium-baserte nettlesere som har en betydelig markedsandel:

   Google Chrome

 

   Opera (fra versjon 15)

 

   Torch

 

   Comodo Dragon

 

   Epic Privacy

 

   Rockmelt

 

   CoolNovo  (også kjent som ChromePlus)

 

   Iron

 

   Yandex

 

   C?c C?c

 

  Vivaldi

 

   UC (her er bare Windows-versjonen basert på Chromium)

 

I samband med slippet av Windows10 leverte Microsoft noe de mener bør være standard nettleser for PC-brukere. Den hadde navnet «Spartan» da den var under utvikling. Nå kaller Microsoft den for Edge. Link til Wikipedia-artikkel om Edge: https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Edge


Det finnes mange andre nettlesere, spesielt til bruk på nettbrett og smart-telefoner. Her er linker til noen artikler om dette:

https://www.digi.no/artikler/mange-android-brukere-bor-bytte-nettleser/286430

https://www.tek.no/artikler/boat-browser-for-android-os/104526

Brave, en ny fra 2017:
https://www.brave.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Brave_(web_browser)

 

Markedsandelene til de mest brukte nettleserne.

I Norge:

I Nord-Amerika:

I Asia:

I Afrika:

I Nord-Korea:

 

Forandringer i valg av nettleser siden 2009 – hele verden:

Et oversiktskart viser tydelig hvilken nettleser som er mest brukt i dag:

Det er vanskelig kategorisk å si hva som er den beste nettleseren. De fleste ønsker vel å benytte noe de behersker – som i praksis betyr den nettleseren de har brukt mest/lengst. Personlig foretrekker jeg i alle fall nettlesere som kan benyttes på flere forskjellige enheter og operativsystem.
Eksempelvis tilfredstiller Chrome, Opera og Firefox et slikt krav. Rent praktisk betyr det at om du digger Firefox kan du benytte den både på MAC, iPad, iPhone, Android-enhet, PC og Linuxmaskin.

 

Lenke til Statcounter der man kan hente disse oversiktene.

 

 


Innlegget har tidligere vært publisert på bloggen min i februar 2017, men er litt oppdatert med nyere info.

 

 

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here