Minneskogen. For en bok! Intens, troverdig og fullstendig sprø!

0
1376
Minneskogen, bokanmeldelse av Myriam H. Bjerkli

Bokanmeldelse

Jeg rakk (selvfølgelig) ikke å lese så mange bøker som planlagt i påsken, men to av de planlagte fire, kan nå arkiveres i bokhylla mi som «lest.» Påskekrim 2021, bestående av en rekke krimnoveller ble lest med fornøyelse, men siden jeg selv er en av forfatterne kommer jeg ikke til å anmelde den. Bok nummer to, derimot!

Minneskogen! For en bok!

Romanen er skrevet av debutant Sam Lloyd. Han vokste opp i Hampshire. I dag bor han i Surrey sammen med sin kone, tre sønner og en hund som liker å ule. Minneskogen er hans første bok – en kritikerrost psykologisk thriller, som har rukket å bli en internasjonal bestselger siden utgivelsen i England i 2020.

Forlaget skriver dette om boken:

«Minneskogen er en leken, fantasifull og marerittaktig psykologisk thriller. Et uheldig trekk kan bety døden … Elijah har bodd i Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Elissa har akkurat kommet til Minneskogen. Hun har blitt kidnappet og befinner seg lenket fast i et rom under bakken. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne.»

Tema

Tematisk er dette en bok etter akkurat min smak. Mange skrudde karakterer og et tema jeg synes er interessant. De som har lest bøkene mine, vet at krimdebuten min, Lille Linerle, handler nettopp om en jente som blir innestengt i en kjeller.

Likevel, av en eller annen grunn tok det meg litt tid å komme skikkelig inni denne boken, den ble faktisk lagt bort flere ganger i starten. Et stykke på syntes jeg den minnet mye om en annen ganske nylig lest bok, «Elskede barn.» Jeg likte den også, men kanskje jeg hadde fått en overdose av litt skrudde, skadede barn?

Uansett, det var aldri snakk om at jeg ikke skulle lese den ferdig. I påsken ble den tatt fram igjen, og da ble jeg sittende med nesa godt begravd i Minneskogen inntil jeg var nesten andpusten av begeistring da boken var ferdiglest.

Handling

I starten av boken møter vi Elissa mens hun bor sammen med moren, en mor som elsker datteren sin og legger tilværelsen til rette for at Elissa skal kunne drive med sin store lidenskap, sjakk. Og det er nettopp under en sjakkturnering det utenkelige skjer. Elissa blir kidnappet. Da hun våkner ligge hun i en kald og mørklagt kjeller, fastlenket. Først fatter hun ingenting, så prøver den intelligente jenta å analysere situasjonen. Hvordan har hun havnet der? Hvordan ser fangehullet hennes ut?

Politiet har fått melding om kidnappingen, men har lite konkret å gå etter. Vitner har sett jenta bli trukket inn i en hvit varebil, noe som minner kriminaloverbetjent Mairéad MacCullagh om en lignende forsvinningssak året før, da en jente ble bortført på lignende vis. Hun er fremdeles savnet …

I kjelleren åpner døren seg, og vi blir introdusert for bokens merkeligste karakter. 12-årige Elijah. Han besøker Elissa en rekke ganger, men selv om vi får inntrykk av at egentlig ønsker det, så nekter han å hjelpe henne. Isteden ønsker han å ha henne som venn, han er tydelig ensom og har ingen annen.  Han virker like engstelig for kidnapperen, «Udyret», som Elissa er. Elijah ber henne innstendig om å følge kidnapperens regler og ønsker, slik at det ikke går med henne som med de tidligere barna. Elissa er nemlig ikke den første jenta som har blitt holdt fanget i nettopp denne kjelleren …

Skrivestil

Debutant Sam Lloyd skriver i et enkelt, men effektivt språk. Vi får akkurat det vi trenger for å bli kjent med miljøet, skogen, kjelleren og karakterene. Han gir ikke leseren mer enn det som skal til for å drive boken videre. Små drypp av en vond fortid, lite fysisk vold, ingen seksuelle overgrep. Forholdet de to unge imellom driver historien videre.  samtidig som vi følger politiets etterforskning fra innsiden. I kjeller-rommet spiller de to unge sjakk, på politistasjonen legges det et møysommelig puslespill …

Og slutten?

Den kan jeg selvfølgelig ikke røpe her, men den er intens og troverdig og fullstendig sprø.

Jeg er begeistret og imponert. For en debut! Terningkast 6!

Fra redaksjonen. Myriams litteraturspalte. Anmeldelsen er først publisert på Bjerklis bokblogg: https://bjerkli.wordpress.com/2021/04/10/minneskogen-intens-troverdig-og-fullstendig-spro/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here