Kampen om sannheten: Geografi

1
2275

Jeg så en film i om Nilen på NRK nett-TV for noe tid tilbake. Den var meget interessant. Her påstår de, i begynnelsen av filmen, at kilden til Nilen ligger i Rwanda. Dette får ikke jeg til å stemme. Kilden til Nilen ligger i Burundi. Jeg har selv vært der. Burundi er et land som ligger syd for Rwanda. Da Nilen renner nordover må den lengste avstanden til Kairo ligge i Burundi? Nilen har selvfølgelig mange kilder. Det kan være at kilden i Rwanda snirkler seg i mange kroker og er lengere, sånn sett, men i luftavstand er den ikke det. I slutten av flimen drar de riktignok til Burundi men kaller den bare «den sydligste kilde» Kilden i Burundi ligger på en høyde. Der er det en pyramide. Jeg klatret opp på den og helte en flaske vann på toppen av den. Da ble jeg fortalt at det vannet som renner på syd-siden av pyramiden renner ned i Nilen. Det vannet som renner på Nord-siden renner ned i Lake Tanganyika og senere ut i elven Kongo som har sitt utløp i Atlanterhavet. Det var et tydelig vannskille på denne høyden, rett sør for ekvator i Afrika. En kunne se helt til skogene i Tanzania fra denne høyden.

Jeg tror det er mye politikk i dette. Det er klart at det er en skikkelig turistattraksjon å ha «Source du nil». I Burundi kan du kjøre med bil helt til høyden. I Rwanda må du gå langt inn i skogen og ha med deg soldater. Det høres kanskje litt mer spennende ut.

I filmen viser de også steinen, som er et monument, der Stanley traff Livingstone. Den er også i Burundi. Det er jo kjent at Livingstoene søkte etter kilden til Nilen. Han var svært nær men han trodde det var Lake Tanganyika. Dette stedet, hvor de traff hverandre heter Ujiji. Dette forteller stanley om i boken sin. Det er også et sted i Tanzania som heter Ujiji. Det ligger litt lenger syd langs Tanganyikasjøen. De gjør også hevd på denne verdensbegivenhet med de tørre ord «Livingstone i presume?» Vi vet ikke om disse ordene er sanne fordi Stanley er eneste kilde. Vi vet heller ikke hvor det er fordi han nevner bare Ujiji. Så går det politikk i dette også.

Da jeg gikk på barneskolen lærte jeg at Himmelbjerget er Danmarks høyeste fjell. Mange år senere, da jeg var på ferie i Danmark lærte jeg at det er Yding Skovhøj som er høyest. Da jeg gikk på Wikipedia i dag så jeg at der er Møllehøj. Rart med det der 🙂

Vi har også lært at Lindesnes er Norges sydligste punkt. Det har lenge vært kjent at en kan kjøre ut til Farestad på Skjernøy, utenfor Mandal, og være lenger syd. Det har bodd folk der i lange tider som da er lenger syd enn Lindesnes. Nå er jo, som navnet sier, Skjernøy en øy. Det var en bro over. Derfor har Lindesnes vært definert som norges sydligste fastlandspunkt. Nå ble det for noen år siden laget en kanal i Spangereid slik at Lindesnes-halvøyen ikke lenger er en halvøy, men en øy. Da blir plutselig Skjernøysund norges sydligste fastlandspunkt. Kystkartverket merket seg dette og satte Skjernøysund til norges sydligste fastlandspunkt. Det ble så store protester og politikk i dette at de måtte definere det tilbake til Lindesnes igjen. Så folk tror fremdeles at Lindesnes er Norges sydligste fastlandspunkt men der er ikke riktig.

Når det gjelder Norges sydligste punkt, totalt sett har det alltid vært Kråga. Kråga er en øy utenfor Ryvingen fyr. For noen år siden ble det tatt nøyaktige laser oppmålinger og dermed ble det funnet ut at det er Pysen som er Norges sydligste punkt. Pysen ligger noen cm lengere syd. det er et «skvalpeskjær». Ikke noen turistattraksjon overhodet.

Det skal ikke så mange kilo dynamitt til å forandre Norges geografi. Jeg hadde tenkt å danne foreningen for Krågas venner. Formålet skulle være å sprenge Pysen slik at Kråga atter blir Norges sydligste punkt. Prosjektet er utsatt. I disse tider har jeg fått intuitive aversjoner for å drive med denslags. La meg heller si, prosjektet er avlyst for godt.

Norge er et meget langt land. Hvis vi «bretter» Norge rundt Mandal når vi helt ned til Roma. Jeg skal derfor ikke uttale meg med skåsikkerhet om de nordlige kyster men er Nordkapp Norges nordligste punkt? Nei, det er ikke det. Det er Knivskjellodden.

Vi vet at både Nordkapp og Knivskjellodden ligger på en øy. Hva er da Norges nordligste fastlandspunkt?

————————–

La meg si det sånn: Nå vi har så store problemer med å forenes om noe så konkret som geografi, kan vi ikke bare gi opp hele politikken 🙂

Link:  http://tv.nrk.no/serie/kampen-om-nilen

Tidligere publisert på verdidebatt, 2014.

Facebook kommentarer

1 kommentar

  1. Jeg må jo innrømme en feil her. Da jeg var på den lille pyramiden i Burundi, rant vannet på Nord-siden ned i Nilen. Vannet på Sør-siden rant ut i Tanganyika og sener ut i elven Kongo, som har sitt utløp i Atlanterhavet.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here