Kulturell identitet versus religiøs identitet

0
2945

Mange av oss er vel såpass gamle at vi fremdeles husker Margrethe Munthes (1860-1931) kanskje ikke lenger like ofte sunget “Nei, nei, gutt, dette må bli slutt! Ikke storme inn i stua, før du har tatt av deg lua! Glemte du det rent? Det var ikke pent”. Gutter skulle ta av seg luen, som et tegn på respekt overfor øvrigheten, deriblant foreldre, skole og kirke.

I dag er det caps og hettegensere som gjelder. Mange skoler har vedtatt at bruk av hodeplagg og yttertøy i timene ikke er tillatt. Det gjelder blant annet skolen hvor mitt eget barnebarn går i femte klasse. Straffen for å bryte forbudet kan være alt fra anmerkning til gjensitting eller også brev med hjem. Selv om jeg personlig ikke har noen sans for et slikt forbud, hadde det vært mer spiselig, hvis det ikke hadde vært for følgende: Det er gjort unntak for plagg som hijab og turban, siden det i følge Utdanningsdirektoratet ikke er hjemmel for å forby religiøse hodeplagg.

Religiøs identitet settes med andre ord over kulturell identitet. Det til tross for at religion er basert på myter og eventyr, uten rot i virkeligheten, mens den kulturelle identiteten, knyttet til for eksempel hettegensere, har historiske røtter knyttet til gatemote og motkultur. Hva verre er, det gir muslimske foreldre mulighet til å stigmatisere døtrene sine allerede fra ung alder. De kan bli presset til å gå med hijab, uten at de egentlig vil det selv. For hva vet vel småjenter om mekanismer for å undertrykke kvinner? På den annen side er mitt eget ti år gamle barnebarn uhyre bevisst på sin outsider-rolle, knyttet til hettegenseren. Jeg kan derfor ikke påstå at jenter, født inn i en muslimsk kultur-sfære, er mindre bevisst på sin rolle og virkelig ønsker å gi uttrykk for sin religiøse tilhørighet.

Personlig har jeg ikke noe imot at tenåringsjenter og voksne kvinner bruker hijab. De er gamle nok til å ta sine egne valg. Men jeg synes ikke at hijab har noe å gjøre i barneskolen. Ikke bare på grunn av det religiøse stigmaet en hijab innebærer, men også fordi den kan være til hinder for fysisk aktivitet. Hva jeg virkelig har imot er imidlertid forskjellsbehandlingen mellom religiøse og kulturelle hodeplagg. I denne saken utviser skolene respekt for religion mens de kimser av moderne pop-kultur. I mitt hode får jeg ikke dette til å rime, ut fra hensynet til trosfrihet og ytringsfrihet. Hvorfor i all verden skal en muslimsk jentunge ha større krav på å få ytre seg enn mitt popkulturelt inspirerte barnebarn?

 

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn, Innsikt. Innlegget er først publisert på, med tittel https://rettfralevvra.com/2019/09/08/hettegenser-versus-hijab/

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here