Kjøtt skal erstattes med fristende vegetarmat og ikke tomme pølsebrød..

0
2279

På NRK Nett-tv går det nå en serie som heter «Klimavenn», hvor unge og deres familier får ulike oppdrag over en viss tid, som skal bidra til å redusere hverdagsutslippene.

Oppdragene inkluderer bilfri uke, shoppe-stopp i en måned, tiltak for reduksjon av matsvinn, og selve premieren da 12 år gamle Aurora og hennes familie skulle spise kjøtt-fritt i en uke. Til slutt regnes det ut hvor mye utslipp familien har klart å spare. En fin måte å demonstrere hvor mye enkle valg i hverdagen kan ha å si for miljøet.

Auroras familie viste noe mange som prøver kjøttfri mat, opplever; også etter «utfordringen» om å leve plantebasert, kutter man oftere ut kjøttet. Aurora sier i episoden at «hvis det er mange nok barn, og de snakker høyt nok, så tror jeg de voksne vil høre og snakke mer om det». Dette er NOAH helt enige i!

En undersøkelse fra Orkla ifjor viser at økningen i antall vegetarianere og de som aktivt kutter ned på kjøtt er størst hos de yngste. Andelen unge som begrenser kjøttkonsumet sitt økte fra 29% i 2019 til 41 % i 2020. Det er rett og slett mange ungdommer som er beviste for klima, natur og dyrevern i Norge!

NOAH er opptatt av at vegetarmat skal være et godt, fullverdig alternativ, som gjør at man ikke trenger å «ofre» noe for å spise dyre- og miljøvennlig. Hvis vi skal få med så mange som mulig til å spise plantebasert, bør vegetarmat være fristende – og gjerne få naboene til å komme løpende og spørre om oppskriften på det som lukter så godt! Men vi synes dessverre ikke NRK ga familien en god nok starthjelp, spesielt med tanke på informasjon om hva man kan erstatte matvarer som pålegg og bursdagsmat med.

I serien ser vi for eksempel at familien spiser tomme pølsebrød med ketchup i bursdag, og kun smør på brødskiva til lunsj. Dette er det mange som spiser vegetarisk som ikke kjenner seg igjen i – og det er helt unødig å fremstille et plantebasert kosthold som kjipt og kjedelig. Her har man jo bare tatt bort kjøttet – ikke lagt til plantene; som nødvendigvis er en viktig del av et plantebasert kosthold… NOAH mener NRK burde ha sikret at barnas opplevelse av vegetarmat var mer realistisk i forhold til det familier som daglig lever uten kjøtt faktisk spiser.

Det finnes heldigvis i dag mange varianter av vegetarpølser og vegetarpålegg i de aller fleste dagligvarebutikker, og vi er helt sikre på at barna hadde funnet noe de likte i dette stadig større utvalget. Det finnes erstatninger til både salami, «skinke»-pålegg, posteier, oster og kaviar («vegiar») for å nevne noe. Det finnes også gode oppskrifter på en vegetarisk vri på makrell i tomat, italiensk salat og «leve»postei, så har vi jo den tradisjonelle, gode hummusen og sunne, hjemmelagde nøttepålegg og mye, mye mer…

Til bursdag finnes vegetarpølser, burger, nuggets, pizza i plantebaserte utgaver – det er absolutt ikke nødvendig å spise tomme pølsebrød eller brødskiver uten pålegg. Vi håper Auroras familie ikke mistet motet av manglende oppfølging fra NRK – men i neste bursdag eller til neste lunsj, vil prøve det reelle utvalget av plantebasert mat.

Som småbarnsmor selv, vet jeg at plantebasert mat gir matglede også for barn! Man kan fortsatt spise både pølser og burgere, ost, is og yoghurt – alt plantebasert. I tillegg finnes det masse sunne og barnevennlige oppskrifter på vegansk mat fra grunnen av. Om det finnes barnefamilier – eller hvilke som helst andre familier – der ute, som ønsker å prøve et plantebasert kosthold for dyrene og miljøet; Ta gjerne kontakt med NOAH for gode starttips og du kan se oppskrifter på et sunt og dyrevennlig kosthold på NOAHS inspirasjonssider for vegetarmat her: https://meatless.no/NOAHs inspirasjonsside for dyre- og miljøvennlig mat.

 

NOAHs spalte | for dyrs rettigheter.

Episodene i Klimavenn kan du se her: https://www.nrk.no/skole/Klimavenn. Innlegget er først publisert på https://www.nordnorskdebatt.no/kjare-klima-og-dyrevenn-du-trenger-ikke-spise-bare-dette.

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here