Juleevangeliet er en gedigen kjærlighetshistorie!

0
2021
Jesus ble født i en stall. Illustrasjon, juleevangeliet.

Hva skjedde egentlig i de dager..? 

Juleevangeliet har jeg hørt så mange ganger nå at det egentlig begynner å bli litt kjedelig! Men hva skjedde egentlig i de dager? Har vi med en mytisk fortelling å gjøre, eller er det rett og slett en gedigen kjærlighets historie? Spørsmålet kom opp i meg dette året, under forberedelsen til fengselsgudstjeneste. Kjærlighet på NT-gresk har fire forskjellige ord. Fire forskjellige aspekter av det norske «kjærlighet». Alle disse fire former for kjærlighet finner vi i juleevangeliet.

EROS på gresk betegner den erotiske kjærlighet mellom mann og kvinne. Josef og Maria hadde helt sikkert denne tiltrekningen til hverandre. De var forlovet og skulle gifte seg!

STORGE betegner den foreldrekjærligheten enhver forelder har til sitt barn! Jesus ble født og de svøpte ham inn i noen klær som sørger for varme. Foreldre, i sin utrettelige kjærlighets gjerning for sitt barn!

FILOS betegner den kjærligheten vi har til våre venner eller til våre medmennesker. Vi kjenner ordet igjen i «filantropi» eller «filantropisk» arbeid. Gjennom koronaen praktiserer vi denne kjærligheten ved å ta hensyn til hverandre for å unngå smitte. «Det var noen gjetere der som holdt nattevakt for sine dyr.» Jeg tipper at disse gjeterne hadde et vennskapelig forhold til hverandre. Arbeidskamerater eller gutta på tur! Filos – vennskapelig kjærlighet!

AGAPE er den fullkomne kjærlighet som ikke setter betingelser. Den elsker uansett gjennom tykt og tynt! Det er med denne kjærligheten som det er med vannet. Den søker det laveste punktet i oss. Det laveste og det mest sårbare. Kjærligheten omslutter og har mykhet for nederlagene. Slik er den guddommelige kjærligheten som omslutter oss og søker de laveste områdene i våre liv. Skammen, det vi ikke snakker så lett med andre om. Skylden og avvisningen.

Agape kjærligheten finner vi igjen i det engelen sier: «En stor glede forkynnes til hele folket. Til de mennesker Gud har glede i»! Gud har glede i deg! Visste du det? Agape glede! Nå er det slik at all menneskelig kjærlighet har sine mangler! Eros, filos eller storge har ikke det fullkomne i seg! Ikke i nærheten! Det har vi alle erfart gjennom våre brutte relasjoner. Til alle de mennesker vi er glade i, men hvor noe gikk galt. Til slutt står vi alle som tapere av tapte muligheter.

C.S. Lewis, kjent forfatter og intellektuell, sier: Vi trenger alle å erfare Agape kjærligheten fra Gud. Han som elsker oss gjennom alt. All annen kjærlighet må henge på denne kjærlighetsknaggen. Det gjør at vår egen kjærlighet blir dypere og mer forståelsesfull i møte med det ufullkomne!

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Livssyn og dialog. Photo by Chris Sowder on Unsplash 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here