Hvorfor jeg deaktiverte min Twitter-konto

0
1789
Twitter

Twitter har blitt en av arnestedene for polariseringen i samfunnsdebatten. Du har to valg;

Enten delta i den som en av medløperne, ja kanskje til og med en av forsterkerne, eller bare gi blaffen og hoppe av. Det var det jeg gjorde i vår, for jeg hoppet av. Min twitter-konto ble deaktivert etter mange år på Twitter.

Hvorfor er Twitter arnestedet for polariseringen? Det er tre årsaker til det:

Måten innslaget på debatten starter på. Deretter muligheten for å spre og dele tweeten. Sist, men ikke minst, folk henges ut når de ikke politisk korrekte. Når en tråd gjerne starter med en ironisk/sarkastisk påstand er det vel ikke lenger for å underbygge en god diskusjon, men for å glede følgermassen. Hensikten synes å vekke kjøttvekta slik at de som deler/liker mest har rett. En kan bare spørre seg om hva folk som ikke er en del av denne kjøttvekta føler når de har vekket vreden på Twitter. Mange ekskluderes, eller melder seg ut fordi ubehaget blir for stort.

Klimaskeptikere og innvandringskritikere føler i større og større grad at de ikke har noe på Twitter å gjøre. De blir lattergjort, blokkert og utestengt, brukt til å øke den som har den rette politiske meningen sin popularitet. Dette er ikke en samfunnsdebatt, dette er mer enn en underholdningsplattform der de som ikke har salens gunst ganske raskt får kastet tomater og bananskall på seg.

Jeg er ingen klimaskeptiker, ei heller er jeg spesielt innvandrerkritisk. Det som bekymrer meg er at de som ikke følger strømmen ikke blir anerkjent. Ikke for meningene sine, men at også de er samfunnsborgere med rett til å ytre seg innenfor lovens bokstav. Ved en ekskludering fra Twitter rømmer mange av dem sannsynligvis til mørkere fora, der de treffer likesinnede og utvikler sine radikale synspunkter utenfor lovens bokstav. Trusselen fra høyreekstreme er økende i Norge. Jeg tror at noe av grunnen til det er måten de blir møtt på. Diskusjoner bygd på fakta og folkeskikk kan i beste fall få enkelte til å skjønne at det er faktisk er plass for dem i samfunnet vårt. Utenforskap kan være farlig. Det er først og fremst den enkeltes ansvar med slike synspunkter, selvsagt, men la oss nå ikke underbygge selvprofetien til en del av disse menneskene ved å latterliggjøre dem.

?Tilbake sitter de politisk korrekte på Twitter. Still et vanlig spørsmål, selv om det er godt, og se om noen på Twitter fatter noen særlig interesse. Sjansen er liten. Med mindre du er en kjent person, selvsagt, for det er noe annet. Da spiller kjendisfaktoren inn, eller selvsagt om du har bygd deg opp et nettverk av følgere.

CAPSLOCKSTILEN, med store bokstaver og bitende ironi/sarkasme er den stilen som regel skal til i et format med få ord tillatt. Litt oppdrift fra en aktuell sak hjelper på. Da kan du nå et stykke ned i bakken, til applaus fra nye følgere/tilskuere. Til hvilken nytte, spør nå jeg? For å underbygge ditt eget ego? Til samfunnets gavn og nytte er det neppe.

Lykke til på ferden videre.

Jeg har bakket ut.

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn, Aktuelt. Foto: Ravi Sharma on Unsplash

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here