Fred, selv når den forstyrres?

0
1136

Jeg opplever at deler av venstresiden er mot å hjelpe Ukraina med våpen og at de mener det forlenger krigen der. At Norge gir våpen til Ukraina sies å være et brudd med en politisk linje vi har ligget på i lang tid.

Men skal vi prise freden hvis det stimulerer fredsforstyrreren til ytterligere krigshandlinger? Slik Vestmaktene gjorde da de lot Hitler forsyne seg av Tsjekkoslovakia i 1938? Ble det med Neville Chamberlains ord (som var statsminister i Storbritannia 1937-1940) «peace in our time»? Niks. Argumentet fra tysk side var da at det var mange tyskere i Sudetenland som ble forfulgt inne i det daværende Tsjekkoslovakia. Derfor måtte denne delen tilhøre Det Tredje Riket, Nazi-Tyskland. Hitler følte seg omringet av fiender..

Høres ikke dette ut som kjente argumenter i dagens konflikt fra Russlands side, at russerne blir forfulgt i de østlige provinser i Ukraina? Vi kan gå enda lenger tilbake i tid også for å finne paralleller. Versailles-traktaten, en fredsavtale mellom de allierte og Tyskland etter første verdenskrig, var kanskje for streng mot Tyskland sett i ettertidens lys, men gav det rett til Tyskland å starte en aggressiv kampanje i Vest og Sentral-Europa? Niks.

Norge støttet Finland i vinterkrigen i 1939 med sekker, utstyr, våpen og frivillige (omtrent en bataljon) vinteren 1940. Og andre land som Sverige bidro enda mer. Det forlenget kanskje krigen, men det gjorde det også mulig for at Finland i dag fremdeles er en selvstendig stat og del av Norden. Ville en svært kort krig med russisk overherredømme og quislinger som Otto Ville Kuusinen være foretrekke? For fredens skyld? Niks. Av og til må freden forsvares med våpen. Lenger har vi dessverre ikke kommet.

Mange bruker USA sin rolle som argument for å ikke hjelpe Ukraina med våpen. Vi kan si mye om USA på godt og vondt, selvfølgelig. Invasjonen i Irak var gjort på feilaktig og løgnaktig grunnlag, krigen i Afghanistan var heller ingen suksess. Krigen i Libya er høyst diskutabel. Samtidig må vi ikke glemme at amerikanerne ble angrepet i sitt eget land 9/11/2001 og ca 3000 sivile døde på en morgen. At USA med allierte har gjort sine feil betyr ikke at Russland skal ustraffet og motstandsløst invadere et fredelig naboland bare fordi Vesten ikke har håndert en kompleks konflikt godt nok. Det synes jeg er en vel selvdestruktiv tilnærming.

Det får være måte på å forstå seg i hjel.

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn. Foto: Gayatri Malhotra on Unsplash 

Mer å lese:

Sender våpen til Ukraina – – Mer risikabelt for russerne (dagbladet.no) 20. april

Ukraina, Våpen | Dette er Nato-landenes nye våpenpakke til Ukraina: – Formelen er enkel (nettavisen.no) 17. april

Neville Chamberlain – WW2, Hitler & Appeasement – Biography

Versailles-traktaten – Store norske leksikon (snl.no)

Otto Ville Kuusinen – Wikipedia

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here