Fotgjengere – ta fortauet tilbake!

0
1659

I alle år har jeg vært en ivrig forkjemper for satsing på sykkel og etablering av sykkelstier. Det var inntil det ble for mange av dem – og jeg oppdaget at vi i grunnen ikke har noe godt regelverk hva angår sykling samt at svært mange syklister brøyter seg frem etter forgodtbefinnende og ikke tar hensyn til annet enn sin egen fremkommelighet.

For mitt vedkommende hadde det vært greit nok, så lenge syklister bruker sykkelstier eller veibane, der det ikke er anlagt sykkelsti. Men syklister i Norge har, i motsetning til (alle?) andre land som satser på sykkel, lov til å sykle på fortauet, hvilket ikke er greit i det hele tatt, fordi jeg som fotgjenger ofte føler meg skvist ut i veibanen.

Det gjelder særlig i helgene, når mor, far og tre unger suser avsted på fortauet, til tross for at sykkelstien ligger parallelt med veibanen. Jeg skjønner foreldrenes behov for at ungene skal sykle der det oppleves som tryggest, altså på fortauet. Men jeg respekterer ikke at foreldrene unnlater å fortelle ungene sine at man på fortauet skal sykle på fotgjengernes premisser, det vil si sakte og hensynsfullt. Som regel kommer ungene som kanonkuler, bakfra, uten hverken å bjelle eller rope “unna vei, her kommer jeg”. Hittil har jeg hatt flaks, som ikke er blitt påkjørt. Men jeg går ofte med hund i bånd, hvilket jeg ønsker å fortsette med, uten å måtte gå med sidespeil, for å følge med på trafikken bakfra.

Som om ikke det skulle være ille nok, er det nå blitt et frislipp av elsparkesykler, som det ikke bare er lov til å bruke på fortau og gangarealer, men det er sågar tillatt å hensette dem hvor det måtte passe. For en del år siden, ble butikkeiere bedt om å fjerne skilt fra fortau, blant annet av hensyn til blinde, svaksynte. Nå er skiltene blitt erstattet av elsparkesykler, som står på kryss og tvers på byens fortau. Jeg vet at Blindeforbundet har beklaget seg over dette – og de har min fulle støtte.

Bilistene har veibanen. Syklister får stadig flere sykkelstier. Fotgjengere bør derfor kreve å få ha fortauet for seg selv. I religionsdebatten har jeg ofte hevdet at jeg ikke har vært med på å bli kvitt kristendommen, bare for å slippe islam inn bakveien. Jeg har heller ikke vært med på å stemme bilene ut av Oslo sentrum, bare for å bli rent ned av elsparkesykler. Jeg mener det er på høy tid med en folkeaksjon:

Fotgjengere – det er på tide å ta fortauet tilbake!

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Politikk og samfunn. Først publisert på Marita K Synnestvedts egen side, https://rettfralevvra.com/2019/04/05/fotgjengere-ta-fortauet-tilbake/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here