Forbruk i september | Eline Lund Fjæren

0
2545
Bokanmeldelse. Forbruk i september

Bokanmeldelse

Eline Lund Fjæren er en norsk forfatter som debuterte med romanen «Ung jente, voksen mann» i 2013. Hun fikk mye oppmerksomhet og gode kritikker for debuten. I 2016 kom hun med sin andre bok «Klokken og sengen». Det er hennes tredje roman, «Forbruk i september» jeg nå har lest.

Omtale fra forlaget
Forbruk i september er historien om Espen og Emilie. Han er litteraturkritiker i en ukeavis, hun er en ung lovende kulturjournalist samme sted. De ligger med hverandre etter en fest på jobben. Derfra følger vi de to hver for seg og får forholdet mellom Espen og Emilie fortalt fra to helt forskjellige ståsteder. I et intenst, stilsikkert språk og gjennom særegen bruk av vekslende perspektiver undersøker romanen det selvdestruerende i det sosiale spillet.
Forbruk i september er en rastløs og effektiv beretning om begjær, kjønn og kjærlighetslengsel, om grunnleggende ensomhet og den konstante, gnagende selvbevisstheten som truer vår evne til å møre hverandre som den vi virkelig er.

Annerledes enn jeg forventet
Ut fra baksideteksten så forventet jeg en bok som i hovedsak skulle handle om hvordan Espen og Emilie hadde det etter at de lå sammen. Hvordan de tenkte, følte og handlet etter dette. Ville de ta kontakt med hverandre etterpå? Hvordan reagerte den andre på det? Dette var det jeg forventet meg. Og det var med, men mer som et bakgrunnsteppe for Emilies mange problemer, usikkerhet og møter med psykiateren hennes. Hennes problemer har lite til ingenting med Espen og gjøre, han er vel heller bare et symptom på hvordan hun har det.

Når det blir så store sprik i hva baksideteksten lover, og hva boken faktisk handler om, så blir jeg skuffet. Da hjelper det ikke at Eline Lund Fjæren skriver godt. Jeg savner også litt mer dybde i disse to som romanen handler om. Det blir bare skrapet på overflaten av problemene og hendelsene. Med litt mer nærhet til både Espen og Emilie, så tror jeg romanen kunne blitt så mye mer givende.

Tittel: Forbruk i september
Utgitt: 2018
Forlag: Forlaget Oktober
Sjanger: Roman
Kilde: Biblioteket

 

Fra redaksjonen. Profilert Litteratur. Først publisert på Ann Christin Bergs bokblogg https://mineboker.wordpress.com/2019/01/29/forbruk-i-september-eline-lund-fjaeren/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here