Final Destination X

0
4263

For dem som ikke er kjent med plottet i Final Destination – filmene, skal jeg gi en rask innføring: En gjeng mennesker er på vei til et sted. Det skjer en ulykke, der de burde ha omkommet, men likevel blir reddet på mirakuløst vis. Vel hjemme, begynner ting å skje. En etter en blir de innhentet av døden. Ikke bare det, de dør også på omtrent samme måte som de ville ha gjort i ulykken de burde ha omkommet i. Moralen er: Man kan ikke lure Døden.

Vårt forhold til coronapandemien minner meg om en Final Destination – film. Vi forsøker å lure Døden ved å holde oss hjemme og unngå kontakt med andre. Men, utenfor inngangsdøren venter Døden, slik katten sitter og lurer ved musehullet. I motsetning til katten leker ikke Døden med byttet sitt. Døden slår ned, brått og brutalt, når vi minst venter det. Som når barnet løper ut i veien og blir påkjørt av en bil. Som når ungdommen vil rulle med russen og blir smittet av hjernehinnebetennelse. Som når familiefaren er mer opptatt av å fikle med mobiltelefonen enn å kjøre bil og mister kontrollen over sistnevnte. Som når oldingen faller og brekker beinet og dør som følge av komplikasjonene. Døden vinner til slutt. Det er prisen for å leve.

Når det gjelder coronaviruset, synes det bare å være svenskene og hviterusserne og sikkert et par røverstater til, som er villige til å gamble. Det er likevel stort sett bare gamle og sykelige som dør tenker de, mennesker hvis dager uansett er talte. I Norge ble det f eks under influensasesongen 2017-2018 registrert ca 1400 dødsfall ved norske sykehjem, bare som følge av influensa. Vi har med andre ord en del dødsfall å ta igjen.

Hvor lenge skal vi måtte sitte og sture i musehullene våre, mon tro? Det spørs om ikke utålmodigheten er i ferd med å utkonkurrere troen på en snarlig utviklet virkningsfull vaksine. Det er uro flere steder på kloden. Altfor mange mennesker har mistet levebrødet sitt eller er i ferd med å gjøre det. Hvilket kan medføre politisk uro og ustabilitet. Døden gnir seg i hendene mens desperate mennesker tyr til vold og våpenbruk. Kan prisen for en virkningsfull vaksine faktisk bli for høy?

Final Destination X. Det spørs om ikke flertallet hadde vært mest tjent med at livet gikk sin naturlige gang. Døden tar seg nemlig ikke lure. I hvert fall ikke i lengden.

Først publisert i 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here