Engler og demoner? Prinsessen kan gjøre som hun vil?

0
1846
Kongens nyttårstale 2018

Hvilket type arbeid passer best for en Prinsesse av Norge? Og er det noe arbeid en prinsesse absolutt ikke bør ha?

Det som er sikkert er at det ikke bare er norsk lov som setter grenser for hva en prinsesse kan gjøre, men også normer. Men at Prinsesse Märtha Louise skal kunne tjene sine egne penger, det er nok de aller fleste enige om at hun godt kan gjøre.

Men så var det dette med profitt og hva en vil tjene penger på. Bør man f.eks. kunne profittere på å spre eget livssyn? Og er det greit for en prinsesse å kreve betaling når hun skal ytre seg? Vil ikke folk flest heller se at hun utfører et arbeid som kan komme alle til gode, og ikke bare dem som deler hennes egen tro? Og vil vi akseptere at Prinsessen samarbeider tett med en person som har sagt at han har forutsett terrorangrepet 11.9-2001 og at han ikke kunne hindre det, men at de drepte den dagen må akseptere sin skjebne? Hvorfor sa han ikke istedet at han ikke visste hvilken dag terrorangrepet ville skje og at det er derfor han ikke kunne advare noen? Og er det greit å si til noen at de ikke kan gjøre deg frisk, fordi du selv ikke vil det inderlig nok? Det er flere eksempler på dobbeltkommunikasjon fra Sjamanen Durek Verret der han på den ene siden proklamerer ubetinget kjærlighet til alle mennesker, mens han på den andre siden ler av dem som kritiserer ham, og at han mener kritikere er drevet av frykt. Det han nok virker å ha glemt – og som amerikanere flest nok har glemt – er at monarkiet er demokratisk valgt og kan forsvinne dersom folk ikke lenger har respekt for det de kongelige driver med. Ønsker en ære til seg selv må en også behandle andre med ære.

Fordi monarkiet er folkevalgt betyr det at det blir like lett å være kritisk til hva medlemmer i Kongefamilien sier og gjør, som en er kritisk til hva en minister i Regjeringen sier og gjør. Som folkevalgte kan politikere bli felt om de sier eller gjør noe folk flest mener er uakseptabelt. Det samme kan skje med medlemmer av Kongehuset, og videre med hele Kongehuset. Flere partier på venstresiden, som Arbeiderpartiet,  har vært veldig tydelige på at de er prinsipielt mot monarki i Norge, og prinsesse Märtha Louise` livssyn og virke med Sjamanen Durek Verret vil kunne styrke den politiske siden i Norge som vil legge Kongehuset ned. Desto flere kontroversielle saker for Kongehuset, desto flere grunner vil de som er mot monarki ha for å arbeide mot det.

Om monarkiet skulle bli stemt ned i framtiden, noe jeg håper ikke vil skje, kan medlemmene av Kongefamilien fortsette å bruke sine titler utenlands som de måtte ønske, fordi de kan vise til sin slektstamme. Men de kan ikke koble sine titler til Norge lenger. Om ikke Kongen og Dronningen av Norge setter noen forventninger til sine etterkommere om at de faktisk må forsake noe eget for et større gode og for å tjene sitt folk, så vil de heller ikke få det lille ekstra tilbake av befolkningen som de trenger for å kunne bestå. Når man livnærer seg på engler og demoner, så vil det automatisk skyve fra seg en del av befolkningen i Norge. Bør en ikke heller drive med slikt på fritiden? Jeg tror de fleste av oss tenker at det er best at hun har et type arbeid som samler og ikke et som splitter. Durek Verrets uttalelser både de siste dager og fra tidligere, sier meg at dette er en som har lett for å tråkke litt for mye på andre når han blir utfordret, og han virker derfor ikke som den samlende og kloke personen han liker å gi inntrykk av at han er.

Politikk splitter, monarkiet samler. At politikere ikke skal sitte med all makt er et gode mener jeg. For politikk, per se, er splittende. Kongehuset har en annen rolle  – ihvertfall ligger alt til rette for at de kan ha en annen rolle – og stort sett så klarer Kongehuset å fylle sin rolle ved å opptre samlende med ønsket om å tjene folket. Dronning Sonja har brukt sitt liv på, gjennom sin kunst og sitt virke, å løfte fram Norge og folket som bor her. Så har hun gitt barna sine frihet, noe som selvsagt er veldig bra. Men friheten kommer med en pris: hvis en ikke klarer å fylle rollen som en samlende kraft for folket, så vil ikke folket lenger føle at de trenger dem. Avisa Fædrelandsvennen skriver at de synes Märtha Louise ikke skal bruke sin prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det kan bli vanskelig å unngå, tenker jeg. Hun kan uansett ikke skjule sin bakgrunn og dersom hun skal fjerne sin tittel i sitt arbeid, så fjerner hun seg også permanent fra rollen sin som prinsesse i Norge. Men om det en driver med blir oppfattet som uforenlig med å være prinsesse, men en fortsatt ønsker å drive med det, så mister Kongehuset en som kunne vært støttespiller for dem, og monarkiet vil som konsekvens stå svakere.

Hva mener du? Blir Kongehuset og monarkiet svekket p.g.a. Prinsessens samarbeid med Sjamanen?

 

Profilert Gnist, Politikk og samfunn

Forsidebildet er hentet fra https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oslo,_Det_Kongelige_Slott_(3).jpg

Mer om emnet: https://www.fvn.no/mening/leder/i/0nWgrM/Leder-Si-fra-deg-tittelen_-Mrthahttps://www.nrk.no/rogaland/biskopen-sier-nei-til-sjaman-foredrag-i-kirka-1.14552196, og intervju med Verret på hans egen side https://shamandurek.com/timeout-israel/

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here