Bokbloggerprisen 2020

0
1780
De nominerte bøkene til Bokbloggerprisen 2020. Kategoriene er Årets roman, Åpen klasse, Ungdomsbok.

Om Bokbloggerprisen 2020, de nominerte, og intervjuer med forfatterne.

Vinnerne av bokbloggerprisen blir kåret i september/oktober 2021. 

Om prisen

Bokbloggerprisen ble opprettet i 2013 etter et bokbloggertreff. Frem til 2017 var det kun tradisjonelle bokbloggere som kunne nominere og stemme frem sine favoritter til prisen. Men fra 2017 ble også de som driver med bokformidling på Instagram og YouTube inkludert i bokbloggfamilien. Da kunne også de være med på å stemme frem de beste norske bøkene som ble utgitt året før.

Nomineringen til årets kortliste skjer i februar, og like etter settes samlesingen i gang. Målet med Bokbloggerprisen er å sette søkelys på norsk samtidslitteratur, og å gi gode norske bøker fokus også en stund etter at de har blitt gitt ut. Hver bok blir gitt økt oppmerksomhet i en tre ukers periode der bokformidlerne deler innlegg i sine kanaler. I tillegg blir det skrevet innlegg på bokbloggerprisens nettside. Etter at alle bøkene på kortlisten har fått sin oppmerksomhet, kan alle de som har vært med på nomineringen stemme frem sine favoritter.

Bokbloggerprisen er en uavhengig og demokratisk pris. Alle de som er definert som bokbloggere kan nominere og stemme. Endringer i kriterier og kategorier diskuteres og stemmes over i plenum i den grad det er mulig. Bokbloggerprisen har to faste kategorier, Årets Roman og Åpen Klasse. Den tredje kategorien varierer fra år til år. I år er årets kategori Ungdomsbok.

Kortliste – de nominerte

Den 22. februar ble årets kortliste til Bokbloggerprisen 2020 offentliggjort. Kortlista ser slik ut:

Årets roman:

Heroin Chic av Maria Kjos Fonn (Aschehoug Forlag)

Et liv forbi av Helga Flatland (Aschehoug Forlag)

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg (Cappelen Damm)

Åpen klasse:

Fra Shakespeare til Knausgård av Janne Stigen Drangsholt (Tiden Norsk Forlag)

Lappjævel av Kathrine Nedrejord (Aschehoug Forlag)

Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås (Cappelen Damm)

Årets kategori: Ungdomsbok:

Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen (Det Norske Samlaget)

Hør her’a! av Gulraiz Sharif (Cappelen Damm)

Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag (Gyldendal Norsk Forlag)

Spørsmål til forfatterne

Jeg sendte alle forfatterne en melding via sosiale medier, og stilte et par spørsmål i forbindelse med at de har kommet med på kortlisten. Jeg har dessverre ikke klart (enda) å komme i kontakt med Helga Flatland.

Maria Kjos Fonn, nominert med Heroin Chic i klassen Årets roman.

Forfatter Maria Kjos Fonn
Foto: Oda Berby

Maria Kjos Fonn er fra Oslo, hun debuterte som forfatter med novellesamlingen «Dette har jeg aldri fortalt til noen» i 2014. Hun har mottatt flere stipender og priser for sin forfattergjerning.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Aschehoug Forlag.

Jeg ønsket å skrive en bok om avhengighet, først og fremst. Om hvordan behovet for et rusmiddel kan ta over kroppen, tankene og moralen. Og gjerne knuse noen myter om at en heroinist alltid er Lena fra Døden på Oslo S med knekk i knærne og boblejakke. Men avhengighet kan påvirke de rundt nesten like mye som den som er rammet, så det ble også en roman om kjærlighet og familieforhold.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Jeg har dessverre ikke lest noen av de andre nominerte, bortsett fra Alexander Kielland Krags «Dette blir mellom oss», som jeg likte. Han er nominert for beste ungdomsbok sammen med blant annet «Hør Her’a!» av Gulraiz Sharif som jeg har lyst til å lese.

Helga Flatland, nominert med Et liv forbi i klassen Årets roman.

Foto: Agnete Brun
Aschehoug Forlag.

Helga Flatland har utdannelse i Nordisk språk, litteratur og tekstforfatter. Hun debuterte i 2010 med boken «Bli hvis du kan, reis hvis du må». Hun har mottatt, og vært nominert til flere priser siden debuten.

Forlaget skriver om boken: Sigrid er lege og bor i Oslo med barn og mann nummer to. Hun har reist fra bygda der hun vokste opp og har et anstrengt forhold til foreldrene sine, og til en oppvekst i skyggen av sin syke far. Anne, Sigrids mor, har investert mye av seg selv for å pleie sin syke mann. Da også hun blir alvorlig syk, må Sigrid ta stilling til roller som skifter, og til spørsmål om tilknytning, forpliktelse og forsømmelse. Hvem har ansvar for hvem i en omskiftelig verden?

Tore Renberg, nominert med Tollak Til Ingeborg i klassen Årets roman.

Foto: Marie von Krogh

Tore Renberg er bosatt i Stavanger, og debuterte tilbake i 1995 med «Sovende floke». Han har siden den tid skrevet en rekke bøker for både unge og voksne. Han har mottatt flere prisen i løpet av sitt forfatterskap.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Cappelen Damm forlag.

Tollakboka mi tenkte eg på som ei reise i sorg, raseri og kjærleik. Eg ville gi språk til ein mann som er i permanent kollisjon med alt og alle. Tollak deltar ikkje lenger her hos oss, han foraktar oss og alt vi står for. Alt som betyr noko for han er naturen, arbeidet, fortida – og mest av alt Ingeborg. Det var ei underleg bok å skrive. Eg opplevde samtidsfienden Tollak som ein veldig gjenkjenneleg mann, og eg satt liksom med hovudet på skakke og visste ikkje om eg skulle like han eller mislike heile mannen.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Guri, så håplaust, eg las ein bråte bøker i fjor, men her må eg melde pass. Ønsker alle gode kolleger lykke til med nominasjon til denne fine prisen!

Janne Stigen Drangsholt, nominert med Fra Shakespeare Til Knausgård i Åpen klasse.

Foto: Tommy Ellingsen

Janne Stigen Drangsholt er en forfatter og litteraturprofessor, bosatt i Sandnes. Hun debuterte som forfatter i 2011. Fra Shakespeare til Knausgård er hennes første sakprosa bok.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Tiden Norsk Forlag.

Jeg opplever at litterære klassikere er bøker som mange gjerne nøler med å lese fordi de fremstår som enten kjedelige eller uoverkommelige. Målet mitt var å vise at de oftest både er spennende og overkommelige, og aller helst inspirere til å plukke en eller flere av de opp.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Jeg har ikke lest noen av de andre nominerte, men det er flere av dem jeg har hatt planer om å lese, og det er stas å være på samme liste som dem.

Kathrine Nedrejord, nominert med Lappjævel i Åpen klasse.

Foto: Kari Live Rønningen

Kathrine Nedrejord er en norsk og samisk forfatter. Hun er bosatt i Frankrike. Nedrejord har skrevet en rekke bøker for både ungdom og voksne. Hun har tidligere blitt gitt mange nominasjoner for sine bøker.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Jeg ville gjerne skrive om fornorskningspolitikken og de konsekvensene de fikk for enkeltmennesker. I denne boka tar jeg opp skoleinternatene, dit barn ble sendt fra syvårs alderen og hvor det var forbudt å snakke morsmålet (dersom det ikke var norsk), som regel var det det eneste språket de kunne. Jeg mener at det snakkes for lite om, og jeg tenker også at en roman gjør at vi kommer tettere på en persons opplevelser, og lettere kan se hvor vondt det har vært for barn å oppleve dette. Jeg ville skrive om dette for barn fordi de i den alderen ofte er veldig opptatt av rettferdighet, men jeg ser jo nå at det er en bok som griper mange eldre lesere også.

Aschehoug Forlag.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Dessverre har jeg ikke fått lest noen av dem, men flere av titlene har jeg merka meg det siste året. Siden jeg bor i Frankrike og korona har gjort at turene til Norge er sjeldnere, har det blitt mest ny, fransk litteratur på lesellista det siste året.
Men jeg skal prøve å få lest flere av dem. Jeg liker jo å holde meg oppdatert på norsk samtidslitteratur!

 

Ragnhild Holmås, nominert med Men Du Ser Ikke Syk Ut i Åpen klasse.

Foto: Åsmund Holien Moe

Ragnhild Holmås er utdannet statsviter og tekstkonsulent. Hun er bosatt i Oslo.  Da hun var 23 år gammel, fikk hun ME, en usynlig sykdom som det er mye stigma rundt.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Boken ble til for å knuse fordommer om kronisk syke – at vi er late, overdriver, ikke prøver hardt nok, har fortjent det. Hele den suppa. Jeg hadde hele veien to målgrupper i mente: kronisk syke som føler seg misforstått og stigmatisert, og alle som misforstår og stigmatiserer dem. Jobben var å få budskapet inn i en form som appellerte til begge gruppene. Jeg tror det var lurt å gå for «lettlest og vittig» – det ufarliggjør temaet. Nå hører jeg fra folk som bruker boken som en slags rosettastein for å forstå og bli forstått. Det gjør meg overlykkelig!

Cappelen Damm Forlag.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Jeg forsynte meg raust med bøker da jeg fortsatt fikk forfatterrabatt i bokhandelen, så jeg har Flatland, Kjos Fonn og Nedrejord på nattbordet. Der har de vært en stund. Mon tro om bøkene i haugen en dag får nok, velter over meg mens jeg sover? «Forfatter funnet begravd under nitti kilo bøker etter to måneder.» Dere skal få det første intervjuet, jeg lover.

 

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen, nominert med Sinne i Årets kategori, Ungdomsbok.

Foto: Det Norske Samlaget.

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen kommer fra Valderøya i Giske kommune på Sunnmøre. Hun arbeider som norsklærer i videregående skole. Sinne er Ann Helen Kolås Ingebrigtsens debutroman.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Eg synest det mangla skjønnlitteratur med dette temaet, og ville skrive om ein ung hovudperson som har ADHD. Eg håper boka kan gi innsikt og forståing i korleis det kan vere å leve med denne diagnosen.

Det Norske Samlaget.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Eg har lese alle dei andre nominerte, og eg synest alle er skikkeleg gode på sine måtar. Men om eg skal trekke fram ein favoritt, blir det «Men du ser ikke syk ut» av Ragnhild Holmås. I likskap med mi bok, handlar det om å ha ein relativt usynleg diagnose med fleire fordommar knytt til seg. Dette er ei bok alle burde lese!

 

Gulraiz Sharif, nominert med Hør Her’a! i Årets kategori, ungdomsbok.

Foto: Åsmund Holien Moe

Gulraiz Sharif kommer fra Oslo og jobber som lærer. Han debuterte høsten 2020 med «Hør her’a!». Boken har fått massiv oppmerksomhet, og er nominert til en rekke priser i tillegg til Bokbloggerprisen. Blant annet Brageprisen, Uprisen og Bokhandlerprisen.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Cappelen Damm Forlag.

Det jeg ønsker å formidle med boken min er: først og fremst en spennende, morsom og fascinerende fortelling om 2 måneder i Mahmouds liv som tar han med på en ber og dal bane tur uten like! Men jeg ville også levere humor og humoristiske spark til alt og alle, litt som fra en standup scene. Videre så er det også et alvor innunder denne morsomme fortellingen, så når jeg først fikk sjansen så ville jeg servere alt av emosjoner/følelser. Det har vært en veldig morsom prosess.

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Jeg har ikke lest noen av de andre, men jeg gleder meg stort til å lese Tollak til Ingeborg.

Alexander Kielland Kraag, nominert med Dette Blir Mellom Oss i Årets kategori, ungdomsbok.

Foto: Julianne Leikanger

Alexander Kielland Kraag er oppvokst i Oppegård, men er nå bosatt i Oslo. Han arbeider som kommunikasjonsrådgiver. «Dette blir mellom oss» er hans debutroman, med den har han vunnet NBUs debutantpris, Trollkrittet. I tillegg til nomineringen til Bokbloggerprisen er boken også nominert til Kulturdepartementets debutantpris for barne- og ungdomslitteratur.

Kan du fortelle kort om hva du ønsker å formidle med boken din?

Gyldendal Norsk Forlag.

Jeg ønsker å vise hvordan forelskelse rammer likt uansett legning. Felix, hovedpersonen i romanen, forelsker seg i en gutt, men opplever akkurat de samme følelsene som hvem som helst andre gjør. Samtidig vil jeg vise hvordan det å være i skapet kan påvirke hvordan disse følelsene kommer til overflaten og usikkerheten som kan oppstå – Hvem kan jeg fortelle dette til? Når er det trygt å gjøre et fremstøt? Hva om hen jeg er forelsket i ikke føler det samme?

Har du lest noen av de andre nominerte i de forskjellige klassene? Har du i så fall noen favoritter?

Jeg har ikke lest noen av de andre nominerte, men flere av dem ligger i leselisten. Jeg er midt i et nytt romanprosjekt, så da forsøker jeg å lese så lite som mulig annet. Men en dag er jeg ferdig, da begynner lesingen igjen.


 

Jeg har til nå lest fem av de ni nominerte bøkene. Og jeg gleder meg til å lese de andre fire!

En vinner i hver kategori blir kåret i september/oktober etter at alle samlesingsperiodene er over.

 

Fra redaksjonen. Profilert Myriams litteraturspalte.

Portrettbildene av forfatterne er hentet fra forlagenes hjemmesider, med forlagenes tillatelse.

Les mer om prisen på https://no.wikipedia.org/wiki/Bokbloggerprisen

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here