Bitcoin, hva er det?

0
2300

Det er en digital myntenhet som ikke er bundet til noen annen valuta.

Hvordan fungerer det? Jeg skal prøve å forklare det på en enkel måte, med den risiko at noen detaljer forsvinner. Det er ikke så nøye, så lenge folk forstår prinsippene.

Det går ut på at du har en digital lommebok, som du kan installere, en «wallet», på engelsk. Den består av en kode som kan se slik, ut: AcB349cGd74kLHfld8.

Alle som har en lommebok, får sin kode. Så kan du sende penger til andre lommebøker, for de som har det.

Transaksjonen går ikke til en sentral, den går ut til hele nettverket. Den er kryptert, og havner i en «gulrotåker» som alle har tilgang til.

Hver transaksjon der er kryptert. Folk kan gå der og «grave» og finne «gulrøtter» med koder på. Hvis de klarer å løse koden, får de en fortjeneste, på noen kroner. Dette vil inspirere folk til å gjøre det. De overfører da penger, uten å vite fra hvem til hvor. Pengene kommer da inn på lommeboken til mottakereren.

Dermed har vi et økonomisk system, som ingen sentralbank har kontroll på. En av fordelene er at det blir ikke inflasjon. En av bakdelene er at folk kan selge ulovlige produkter på internett, som narkotika, dop og sprengstoffer, uten at politiet kan finne ut av det.

Myntenheten er en isolert digital enhet. Hvordan kommer du deg inn der? Jo, du kan begynne å grave, å finne Bitcoin. Du kan også kjøpe dem. Et av de problemene vi har sett er at noen kjøper dem via PayPal. Når de da har betalt regningen, lyver de, og sier at de ikke har mottatt noe. Dette kan ikke bevises, fordi Bitcoin er et isolert system. Derfor har PayPal tapt mye penger på dette og er derfor skeptiske til å gjøre flere transaksjoner.

På den andre side, mange som har tjent mange Bitcoin, blir fristet til å veksle dem i dollar. Da blir det plutselig synlig for myndighetene, og mange har gått i fellen. Har du Bitcoin må du kjøpe i Bitcoin. Da er det skjult for alle.

Bitcoin er uavhengig av inflasjon, det er det geniale. Den har imidlertid stor forskjell mellom valuta, alt etter hvor mange transaksjoner som gjøres. Den har variert fra 0,1 dollar til 250 dollar, og svinger stadig. Mange spekulerer i det.

Det er en svart økonomi som ingen har innsikt i, før du veksler. Men mange steder kan du kjøpe det du trenger i Bitcoin…..

Håper dette var en grei introduksjon.

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here