100 skrivetips for amatører #16: LES – LES – LES!

0
2447

Her kommer et litt annerledes skrivetips, men som kanskje likevel er et av de viktigste jeg kan gi.

LES – LES – LES!

Og nå, i disse coronatidene har du kanskje hatt og fortsatt har litt ekstra overskudd til akkurat det?

Det hender jeg treffer skrivende som forteller at de ikke leser andres bøker i redsel for å bli påvirket. Eller av redsel for å «miste sin egen stemme.» Eller av redsel for å ubevisst stjele fra andres tekster.

Jeg er HELT uenig i den tankegangen, og vil faktisk si det så sterkt som at det er omtrent umulig å bli en dyktig forfatter, uten selv å lese.

En tekst oppstår ikke i et vakuum

Det finnes sikkert et og annet genialt unntak, men de fleste av oss er ikke geniale. Vi er ganske alminnelige mennesker med hang til skriving, og vi har alle mye å lære. Og det kan vi – ubevisst eller bevisst – gjøre ved å lese. Og jeg anbefaler selvfølgelig å gjøre det bevisst, da lærer du mest.

Les bøker du liker godt om igjen. Hvorfor liker du nettopp den boka? Hva er det forfatteren gjør som fungerer så bra? Les og prøv å analyser underveis.

Les bøker du slett ikke liker, hva er det forfatteren – i dine øyne – gjør galt?

Les nye bøker, kanskje du kan få noen nye ideer, noen aha-opplevelser, tanker du ikke har tenkt før?

Finner du fine formuleringer? Fine scener? Ikke vær redd for å «stjele» dem. Samle på dem, skriv dem om, gjør dem til dine egne. ALLE forfattere stjeler, bevisst eller ubevisst, fra andre forfattere, fra nyhetsbilde, fra folk vi omgås. En tekst oppstår ikke i et vakuum, og alle ord du skriver har vært brukt før.

Og de av dere som er redd for å «miste din egen stemme» og derfor ikke leser. Du leser disse tipsene, jeg forutsetter derfor at du ikke er langtkommen og erfaren forfatter. Du har neppe noen helt «egen stemme» enda, og om du har, så vil den uansett endre seg over tid. De fleste forfattere blir bedre jo mer de skriver, noe annet ville jo være synd? Det å lese og analysere andres bøker vil ikke ta «stemmen din» fra deg, det vil mest sannsynlig bare gjøre den bedre.

Les gjerne bøker innen din egen sjanger. Kanskje du ser detaljer der, eller geniale løsninger, som du kan få bruk for selv? Selvfølgelig ikke kopiere, ikke gjengi ordrett, men gjøre om til ditt eget? Å la seg inspirere, er IKKE det samme som å stjele.

Selv er jeg utro mot det siste rådet for tiden. Jeg skriver krim, men leser annen skjønnlitteratur. Det er fordi jeg føler at jeg har grei flyt på plott og oppbygging av den neste historien jeg skal skrive, men jeg ønsker å bli språklig bedre for hver bok. Derfor leser jeg akkurat nå bøker som er drevet fram mer av språket enn av ytre handling. Og dermed blir det siste rådet: Les og analyser forfattere som er gode på det du selv er svakest på. Hva er det de gjør, som du ikke helt får til? «Tett hullene.»

Hva du skal lese, må du selvfølgelig finne ut selv. Men du finner noen av mine lesetips ved å klikke på linken her.

 

Fra redaksjonen. Myriams litteraturspalte. Først publisert: 100 skrivetips for amatører #16 | Myriam H. Bjerkli (wordpress.com). Les flere skrivetips av Bjerkli på Debatt1, se Mer fra forfatter.

Myriam H. Bjerkli har utgitt i alt 8 bøker, og hennes siste bok, krimboken Engelens fall (2021), samt andre bøker i hennes forfatterskap kan fås signert: Bestill signerte bøker her

 

Vil du skrive om litteratur, om det å skrive, bokanmeldelser eller annet, send ditt innlegg til .

Velkommen!

Din mening gir mening!

Debatt1 ønsker alle en god sommer 🙂

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here