Når jeg leverer eldstejenta på Fredheim skolekorps, stormer de gamle venninnene hennes fra Fredheim skole mot henne, roper navnet hennes og gir henne en klem. Hun var den første som begynte i korpset, og hun var den første som knekte notekoden, sju år gammel. Meningen var at hun skulle komme tilbake hit så fort råd var, for å slutte seg til igjen sitt gamle miljø, men så vil ikke Gjøviks elite det. De vil heller ikke ha grendekafeen min med fotografier fra Mjøslandet på veggene, i Storgata. Nei, de vil kun ha monumenter over seg selv, på toppen av Hovdetoppen, byens hellige fjell og siste villmarkstopp, vernet av sindige politikere, fram til hele Gjøviks elite ble en flokk gale narsopater, uten føleleser og empati for noe som helst. Med seg i fallet har de tatt med hele Gjøvikregionen.

Ancient, Rome, on the other hand, reflected different ideas about the meaning of happiness. While initially designed to reflect more spiritual values, Rome shifted over time to focus more on power and individual glory than on the common good. Huge monuments were constructed in honor of the Roman elite. Public space and the well-being of the majority of the people suffered gross neglect. The city became an unpleasant place to be; and many, who could afford it, retreated to the countryside. City life had become too disgusting. – Ruth Wilson

– What’s the Secret of Making a Happy City?

Gjøviks politikere og økonomiske elite kjenner ikke til hemmeligheten med å lage en lykkelig by, de kjenner kun til sitt eget narsissistiske ego, hvor det kun gjelder å eksponere seg selv. De opptrer som en narsissistisk superorganisme, hvor Hovdetoppen nå omformes som et speilbilde av deres ego, hvor de står over Gud, fordi de selv er gud.

Hovdetoppen representerte friluftslivs-nasjonen Norge, og var absolutt hellig. Hvorfor Nils Faarlund, Norges friluftslivs-legende, ikke engasjerer seg for sin regions hellige fjell, er meg komplett ubegripelig? Han skriver varmt om hellige fjell i Nepal, men Hovdetoppen har han aldri besteget. Og snart er det for seint. Men må selvsagt legge til at Faarlund reddet Totenåsen fra monstermøller, samt at han har skrevet verdens beste bok om det enkle friluftslivets gleder.

Hovdetoppen var byens hellige fjell og villmarkstopp. Her sett fra Skibladnerbrygga.
Wikimedia.

Romas innbyggere flyktet ut på landsbygda, fordi de ikke orket mer av sine lederes svulstige monumenter over seg selv. At denne byen, midt i Prøysens rike, skulle miste all jordnærhet, er selvfølgelig en tragedie. Selv ble vi heldigvis hentet ut av denne byen før Hovdetoppen falt, lik Lots familie av Sodoma, og vi bor nå på landsbygda på Toten, hvor historien ligger like tykk over den fruktbare jorda, som bare mjøståka kan gjøre det. Her kunne vi hatt det godt, hadde engene fått lov til å skinne, Mjøslandets høylys. Samt at mine forfedres urbane landsby ved Kværnumsstrykene etter Lenaelva hadde fått fortsette å svinge seg i valsen, i pur urban landsbyglede, lik Tolfa i Italia. Men psykopatiske bil-bøller ville det ikke slik. For dem var det kun Totenpark-prosjektet som gjaldt. Dette ble Totens død. Gjøvikregionen har nå mistet sine høylys, sin smekre urbane landsby og sitt hellige fjell. Hvilken ulykkelig by! Hvilken ulykkelige region!

Før jeg gikk på biblioteket i dag, spaserte jeg en liten tur ned til Mjøsa, hvor Innlandets dronning sto i flammer av raseri over Gjøviks elite og Hovdetoppens fall. Det skal være et slags allmøte om Hovdetoppen i dag, men jeg akter ikke å gå, da regien er satt, og den er satt til elitens fordel.
Men de skal vite at Innlandets dronning er på min side!
Wikimedia.

 

Fra redaksjonen. Profilert Hot Spot, Politikk og samfunn 

Facebook kommentarer

4 KOMMENTARER

 1. Takk fordi jeg fikk poste dette innlegget! Her ble det fremhevet, mens hos VD ville det trolig blitt strøket. Men nå begriper jeg ingenting, de river gamle Bondelia husmorskole, Sørbyens eneste gjenværende karakterbygg.

  – Bondelia husmorskole rives: http://permaliv.blogspot.com/2019/01/bondelia-husmorskole-rives.html

  Så vi er satt ut, ikke bare jeg, men hele familien. Vi tar en stille-dag i dag, for å komme over tomheten. Man blir sliten av det hele. Utrolig synd, da poenget med urbanisme skulle være å gjøre mennesker lykkelige, ikke apatiske. Dessverre ser jeg ikke lenger noen lykke i Gjøvik.

 2. Hei Øyvind!
  Jeg synes at det å ville bevare naturområder, som Hovdetoppen, er en viktig sak. Følelser er involvert og det skal det være rom for.
  Siden du nevner VD så tenker jeg to ting. Det ene er når du skriver: fram til hele Gjøviks elite ble en flokk gale narsopater, uten føleleser og empati for noe som helst. Her hadde det vært flott om du kunne vise til noen uttalelser disse har kommet med i møte med dem som ville bevare Hovdetoppen, slik at det ble mer konkret. Jeg forstår at handlingene kan beskrives som at de ikke har følelser eller empati, men det er alltid lettere for leseren dersom det vises til enkeltuttalelser som viser en ikke har dette. Da dette ikke er med i innlegget så la jeg det under Hot Spot.

  Jeg husker jeg ville poste innlegget jeg skrev om Kong Haralds nyttårstale på VD. Det stod i systemet deres i nær 2 døgn med beskjed til meg om at jeg måtte vente på forhåndsgodkjenning. Dermed skrev jeg mail til debattredaksjonen og lurte på om det var noe galt med innlegget siden det tok så lang tid. Så fikk jeg et kort svar om at det handlet om ferieavvikling over nyttår. Ingen beklagelse om at jeg fikk feil beskjed, det var bare sure miner fra deres side. De virker å ha to ulike regler: en når de skriver fine innlegg utad for at viktige personer skal lese dem, og en annen når de kommuniserer når ingen kan se. I denne saken så viste de at de blåser i at noen skal måtte tro at deres innlegg er så dårlig at det ikke slipper inn hos dem, mens det de egentlig gjør er å ha ferie. Det er respektløst og de burde beklaget. Men det gjorde de ikke. Det er som de tror de har rett til å føre folk bak lyset.

  • Så trist å høre om VD. Redusert til nok et forum forbeholdt «hjernepåfuglene» fra skravleklassen.

   Selv har jeg sluttet å lese lokalaviser, da jeg ikke orker alle deprimerende og feilvinklede nyheter lenger. Det har vært noen referanser på MDG-Gjøviks fb-side, utover dette har jeg ikke mye konkret å vise til, men de synes meget oppgitte og føler seg svært alene. Jeg tror dette er en nedadgående trend, hvor idealistene slites ned, og man blir til slutt stående igjen med rene maktmennesker. Som jeg skrev det et annet sted:

   «Ja, empatene og idealistene slites ut, og til slutt står man kun tilbake med mennesker med narsopatiske trekk, som dessverre ikke slites ut, da de kun tjener seg selv og sitt eget speilbilde. Perfekt beskrevet i «Det biologiske mennesket» av Terje Bongard. Han ble dessverre selv også utbrent til slutt, og har trukket seg helt vekk fra samfunnsdebatten, som bestefar. Men boka hans er og blir beste bidrag ever!»

   Legger ved et sitat fra Audun Enghs siste fb-innlegg, etter allmøte om Fornebu-skyskraperen. Tror dessverre dette i høyeste grad også gjelder Hovdetoppen, bare at her møter utbyggerne minimal motstand:

   «Jeg la vekt på at det er typisk for endel utbyggere å lansere kontroversielle prosjekter, fordi de elsker å knuse motstand og triumfere.» – Audun Engh

   • Jeg kan bare fortelle utfra egne erfaringer med VD og da har jeg opplevd mer enn en gang at argumentasjonen deres skurrer. Jeg skrev til dem at de ikke ser ut til å vite hva service er. Som om den som vil skrive innlegg der er noen de ikke trenger respektere. Jeg blir irritert og uttrykker meg vel ganske likt som deg når du snakker om Gjøvik og Hovdetoppen 🙂
    Sitatet fra Audun Engh er bra…det hadde vært interessant å kunne høre hva disse rike utbyggerne sier og mener og utfra det kunne utlede at de elsker å knuse motstand og triumfere. Da tenker jeg det man vil ha fram blir mer overbevisende. Dersom jeg kun sa at VDs redaksjon er falske, men ikke la til noe mer… vel, det kan bli vanskelig for folk å forholde seg til tenker jeg.

    Takk for mer utfyllende kommentar, det setter jeg stor pris på Øyvind 🙂

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here