Ukultur i Kulturdepartementet?

0
2019

Jeg leser i avisa, https://www.itromso.no/pluss/, at Kulturdepartementet har invitert freelancekunstnere til Bergen for å delta i et innspill-møte om ei ny kulturmelding.

Kulturminister Trine Skei Grande ønsket ifølge invitasjonen innspill fra kunstnerne om «dagens praksiser og erfaringer fra statlige stipend- og støtteordninger, men også om arbeidsforhold, økonomi, næringsgrunnlag, generelle rammevilkår og sosiale rettigheter».

Det er jo fint, men departementet ville altså kun dekke reisekostnader og ikke verken nødvendig overnatting eller tapt arbeidsfortjeneste. Det gjør jo at de færreste freelancere ikke har anledning til å reise dit og fortelle om sine arbeidsforhold, økonomi, næringsgrunnlag, generelle rammevilkår og sosiale rettigheter. For de har ikke noen institusjon i ryggen, ingen som kan betale, ingen som kan dekke kostnadene. De- som andre som ikke har fast lønn – er avhengig av at noen betaler for det de leverer; både kunstnerisk og kompetansemessig.

Skal freelancere ha mulighet til å delta i dette så må de betale av egen lomme for at Kulturdepartementet skal finne ut av saker og ting, og det er kanskje litt mye forlangt av ei gruppe som ikke akkurat ligger høyest på inntektstatistikkene.

Så skjønner jeg jo at dette er snakk om kostnader og at det er viktig å holde kostnader nede. Men da har jeg et forslag til Kulturdepartementet: Dekk alle kostnader som freelancerne har (reise, opphold, tapt arbeidsfortjeneste), og la byråkratene og politikerne arbeide gratis samt betale hotelloppholdene sine sjøl. Da blir vel den totale regninga omtrent den samme ?

Det blir vel minst like rettferdig ? Og kanskje like urimelig?

 

Fra redaksjonen. Profilert Valg 2019, Politikk og samfunn

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here