Thoron – Jenta fra den grønne øya

0
1701
Bokanmeldelse.

Roman om en av historiens sterke kvinner. Gunnhild Haugnes har tidligere jobbet som journalist, blant annet i Aftenposten. Nå jobber hun som forfatter, foredragsholder og frilanser.

Hun debuterte som forfatter i 2013 med boken Døtre av Norge, og i 2017 kom første del i serien om sterke kvinner opp gjennom historien, Frøyas Døtre. Første bok het «Kvinnen ved jordas kant» om datteren til Eirik Raude og søsteren til Leiv Eiriksson, Frøydis.
Thoron, er i følge noen historiske tekster Håkon Håkonsson uekte datter, mens i andre tekster er hun ikke nevnt i det hele tatt.

Baksidetekst på boka:

Thoron vokser opp hos sin hedenske mormor på den irske landsbygda. Lenge er hun uvitende om at hun er datter av den norske kongen Håkon Håkonsson. Som 14-åring seiler hun over havet og møter sin norske familie akkurat idet kampen om kongemakten går inn i den siste dramatiske fasenn.
Selv må Thoron slåss for kjærligheten, for friheten, og for leve slik hun vil. Samtidig hviler en tung arv på hennes skuldre. Det er noe hun må gjøre for å få sjelefred, noe som strider mot alt hennes far står for.
Bli med på en reise til 1200-tallet. Aldri har landet vært så stort, rikt og mektig. Men det er mennene som rår.

Min omtale: Interessant historie

Jeg leste Kvinnen ved jordas kant tilbake i 2017, så da boken om Thoron skulle utgis, fikk jeg en forespørsel fra forfatteren om jeg ville lese denne boken også. Dette er litt utenfor den sjangeren jeg vanligvis leser, men jeg synes historie er spennende, så jeg ville gjerne lese denne også. Boken har riktignok blitt stående i bokhylla mi en stund, men i påsken fant jeg ut at det var på tide å lese den. Jeg liker boken om Thoron også, men jeg synes til tider at forfatteren bruker et litt enkelt språk. For min del kunne språket gjerne vært krydret noe mer.

Ellers er historien om Thoron veldig interessant. Boken er en god miks av historiske hendelser og forfatterens frie diktning. Jeg har selvsagt ikke den den fulle oversikten over de historiske hendelsene, men jeg syns Haugnes klarer på flette dette sammen til en interessant historie om hvordan livet til Thoron kunne ha utspeilet seg.
Jeg likte boken godt, men om språket hadde vært litt mer levende, så kunne boken fått enda høyere terningkast enn det jeg har valgt å gi den. Men det er absolutt en spennende historie Haugnes forteller.

 

Tittel: Thoron – Jenta fra den grønne øya
Utgitt: 2019
Forlag: Viking Media
Sjanger: Historisk roman
Kilde: Lesereksemplar fra forfatteren
Format: Innbundet
Antallsider: 400
Terningkast: 4

Denne omtalen ble for første gang publisert på bokbloggen My Criminal Mind

 

Fra redaksjonen. Profilert Litteratur, bokanmeldelse

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here