Stortingets aversjon mot hodeplagg

1
2852

For nye lesere. Jeg var så heldig å få en invitasjon til å bli med til Stortinget og se hvordan våre politikere styrer landet. Det var både hyggelig og lærerikt. Noen og enhver burde sånn sett få opplæring i hvordan man best mulig skal kunne få fremmet de sakene man brenner for og er engasjert i. Selv kom jeg imidlertid ikke lenger enn til sikkerhetskontrollen, før det buttet. Grunnen var hodeplagget jeg for anledningen hadde valgt til å toppe antrekket. Selv om jeg tok hatten av og lot den gjennomlyse – mens jeg selv passerte «hodeløs» gjennom kontrollen – fikk jeg ikke under noen omstendighet ta den på igjen. Det hjalp ikke om jeg så fortalte om min bad hair day eller konverterte til islam på stedet: «Man har ikke hodeplagg på i Stortinget. Av respekt», var svaret jeg fikk.

Siden jeg tross alt var invitert sammen med flere andre – og jeg ikke ville sinke forsamlingen med en fånyttes akkedering – lot jeg lokkene flagre mens jeg gjorde sure miner til et forhåpentligvis slett spill. Men, sånn helt prinsipielt, hvilken holdning representerer mannen i sikkerhetskontrollen? Respekt for hvem da? I hvert fall ikke for meg som et selvstendig individ. Og hva med alle dem som er iført et hodeplagg som en del av drakten; hva enn denne er en bunad eller et afrikansk festplagg? Og hva med alle dem – f eks sikher og muslimske kvinner – som er iført et hodeplagg av religiøse grunner? Enn videre; hva med alle dem som har på seg parykk, fordi de er utsatt for hårtap, f eks på grunn av kreft? Skal parykken også av? Og hva med dronningens tiara? vekk med den?

Jeg savner med andre ord en velfundert forklaring på hvorfor akkurat mitt hodeplagg måtte av. Som den mistenksomme sjel jeg er, mistenker jeg at det i slike tilfeller foretas en vurdering, bl a på prominens og sosial status. Norges dronning får garantert være med på å åpne Stortingets høstsesjon med tiaraen på. Og skulle republikanernes presidentkanditat, Donald Trump, finne på å besøke Norge før eller etter at han er blitt valgt til USAs nye president, får han garantert beholde tupeen på. Det er i grunnen bare slike som meg, vi som befinner oss langt nede på samfunnets sosiale rangstige, som må avfinne oss med å bli behandlet som et null og niks. Det er i slike situasjoner jeg spør meg: Hvor ble det av Stortingets fundamentale grunnsteiner; frihet og likhet?

 

 

RED: Vi har republisert innlegget for nye lesere. Første gang publisert på D1 okt `16 og på Maritas egen blogg https://rettfralevvra.com/. Photo by munish sawant on Unsplash 

Facebook kommentarer

1 kommentar

  1. Helt enig, du burde vært informert på forhånd. Forbudet er kanskje for å komme problemet med at folk demonstrerer sin religion i selve stortingssalen i forkjøpet. Det skal jo være et rom hvor beslutninger fattes for alle, ikke for grupperinger.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here