Siste nytt fra Ukraina: Dataspill om Auschwitz

0
1696

Man lar seg knapt lenger sjokkere av det som skjer i Ukraina, der nazimarsjer, rasering av sovjetiske minnesmerker og voldelige angrep på opposisjonspolitikere er daglige hendelser. Lanseringen av et dataspill der folk inviteres til å være vakter i en nazistisk utryddelsesleir og velge ut hvem som skal sendes til gasskamrene, er like fullt så makabert at det fortjener en kommentar.

Historien om det ukrainske dataspillet har vært et hovedoppslag i russiske nyhetssendinger og debattprogrammer. For at saken ikke skal kunne avvises som russisk propaganda, velger jeg imidlertid å vise til omtale i Daily Mail og Israel National News.

Og her er en trailer til reklame for dataspillet, som med all mulig tydelighet viser hva slags spill det er tale om.

Dataspillet, der spillerne har valget mellom å delta i jødeutryddelsene eller å gjøre opprør mot dem, har fått Institutt for nasjonalt minne i Polen til å reagere, og det har blitt igangsatt en politietterforskning knyttet til ”fornærmelse av den polske nasjon og fremme av et fascistisk regime”.

En polsk journalist, Wojciech Wybranowski, mener saken kan være en russisk provokasjon. Men dette er lite trolig siden man fra russisk side i så fall måtte ha lyktes i å ta over et ukrainsk selskap som opererer på ukrainsk territorium.

Personer med forkastelige holdninger og vilje til å tjene penger på avskyelige produkter finnes i alle land. Forskjellen mellom Ukraina og andre land er at den ukrainske fascismen og høyreekstremismen med myndighetenes aktive deltakelse har blitt rehabilitert og gjort stueren, slik at det har blitt skapt et klima der det er mulig å lansere et dataspill der folk inviteres til å delta i jødeutryddelser.

Det er grunn til å minne om følgende eksempler på hvordan fascisme og høyreekstremisme fremmes i dagens Ukraina:

– Vedtaket av en lov i mai 2015 som gjør det forbudt å kritisere 1930- og 1940-tallets ukrainske fascister og høyrenasjonalister, altså personer og grupperinger som under annen verdenskrig drepte hundretusener av jøder og polakker.

– Obligatoriske timer i samfunnskunnskap, organisert av uniformerte høyreekstremister, ved en rekke ukrainske skoler der elvene opplæres til å hate russere og å utrydde ”russiskheten” i seg selv.

– Oppkalling av gater etter ukrainske fascister og krigsforbrytere.

– Marsjer til støtte for Stepan Bandera og andre ukrainske fascister og høyrenasjonalister.

Fakkeltog for den ukrainske fascistlederen Stepan Bandera i Kiev i 2018.

Alt dette er velkjent og lett å dokumentere. Likefullt er vestlige politikere, massemedier og menneskerettighetsforkjempere, med et og annet unntak, tause om den åpenlyse rehabiliteringen av fascisme og høyreekstremisme i dagens Ukraina, et europeisk land med 40 millioner innbyggere. Ja, selv holocaustsentrene i vestlige land, inkludert det norske holocaustsenteret, tier.

Les om hvordan en ukrainsk diplomat med tilslutning for flere titalls medlemmer av dagens ukrainske elite på Facebook har hyllet Hitler og holocaust, her.

Les om en ukrainsk tegnekonkurranse for barn der temaet er ”Ukrainske frivillige i SS-divisjonen Galicia”, her.

Les om det vanskelige forholdet mellom Polen og Ukraina her.

Publisert på Steigan.no 1. november og trykket i Friheten 8. november 2018.

 

Fra redaksjonen. Profilert Politikk og samfunn. Først publisert på https://nistadblog.wordpress.com/2018/11/01/siste-nytt-fra-ukraina-dataspill-om-auschwitz/

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here