Religiøse hodeplagg på fremmarsj

0
1972
Identitet kan ikke bare knyttes til religion, men også til sekulær kultur. På mitt neste passfoto skal jeg derfor kreve å få beholde hatten på!
Sist gang jeg skulle fornye passet hadde jeg fått tatt noen flotte passfotoer. Det for ikke å se ut som en russisk straffange, nylig ankommet fra Sibir. Men disse fotoene kunne dessverre ikke brukes, fordi ørene mine ikke var synlige. Dermed ble det tatt nye fotoer der og da – med tilbaketrukket hår og flagrende ører – på hvilke jeg så ut som en barnemorderske.
I stedet for å forenkle grensepasseringene, har dette passet faktisk gjort det vanskeligere for meg å reise til og fra utlandet. Mange kontrollører stusser nemlig på bildet og lurer på om vesenet på fotoet vitterlig kan være meg. Det hjelper ikke alltid å trekke håret bort fra ansiktet og flagre med ørene. Det at fotografiet også er i svart-hvitt gjør situasjonen heller ikke noe bedre.
Jeg skjønner derfor innmari godt at muslimske kvinner ønsker å få beholde hijaben på, slik at de skal kunne se ut som seg selv, også på et passfoto. Jeg aksepterer imidlertid ikke at de har fått medhold på religiøst grunnlag. Hvis det er så veldig viktig at ørene skal synes, må det gjelde for alle.
Jeg har tidligere skrevet om Barnebarnet og bruk av hettegenser i timene på skolen. Guttene får beskjed om å ta av seg hetter og luer – mens de jentene som bruker hijab får lov til å beholde den på. Religiøs identitet settes med andre ord over kulturell identitet. Det til tross for at religion er basert på myter og eventyr, uten rot i virkeligheten, mens den kulturelle identiteten, knyttet til for eksempel hettegensere, har historiske røtter knyttet til gatemote og motkultur.
Hvorfor i all verden skal en muslimsk jentunge ha større krav på å få ytre seg enn mitt popkulturelt inspirerte barnebarn? Hvorfor skal ikke jeg få lov til å beholde hatten på – eller i det minste få ha håret dandert på den måten jeg pleier å ha det frisert, slik at jeg også kan bli gjenkjent i passkontrollen – når muslimske kvinner får lov til å beholde hijaben på? Jeg føler meg like naken uten hatt som de føler seg ukomfortable uten hijab.
Dette er utslag av grov forskjellsbehandling. Hvis man skal lykkes med handlingsplanen mot muslimhets, må man i det minste sørge for at muslimer ikke får særfordeler som andre borgere ikke har. Identitet er nemlig noe som ikke bare kan knyttes til religion, men også sekulær kultur. På mitt neste passfoto skal jeg derfor kreve å få beholde hatten på!

Foto: Pascal Bernardon on Unsplash

Først publisert på https://rettfralevvra.com/2020/10/07/

Spalte, Maritas hjørne. 

Vil du skrive på Debatt1 eller har forslag til temaer eller syn du mener må komme fram? Skriv til oss! Send ditt innlegg til .

Velkommen! 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here