Nå går plasten i restavfallet!

2
2374
Om kildesortering
Foto: Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud.

Selv om jeg ikke er flinkest i klassen hva angår å hindre plast i å komme inn i huset, har jeg hatt tilnærmet nulltoleranse mot å kaste plast i posen med restavfall. Alt går i de blå posene, selv om ikke alt er like renvasket. Det i den tro at plasten blir gjenvunnet eller destruert ved nærmeste anlegg for håndtering av søppel.

Slik er det imidlertid ikke. Jeg har fått nyss om at de blå posene med plast blir sendt til Tyskland, for å bli gjenvunnet eller destruert der. Selv om den norske stat har betalt for prioritert plass i forbrenningsovnen og vår plast faktisk blir tilintetgjort, sliter Tyskland likevel med et kapasitetsproblem. De har for mye plast – og eksporterer derfor tonnevis med plast til Kina, som heller ikke har kapasitet til å håndtere de mengdene som strømmer inn i landet. Dermed havner plasten i havet.

Dette er kortversjonen, skrevet av en som ikke har særlig peiling på hverken søppelhåndtering eller miljøvern. Men jeg skjønner at vi blir lurt, når vi ved å kildesortere plast ikke løser noe som helst, vi skaper bare problemer i neste ledd i kjeden. Alt som legges i posen med restavfall håndteres imidlertid lokalt. Derfor burde vi slutte å kildesortere plast og heller håndtere den som restavfall.

Jeg har også lagt av meg den dårlige samvittigheten jeg ellers har hatt, når jeg har bedt om en plastpose til matvarene mine. Miljømessig er det bedre å bruke plastposer enn poser laget av papir eller bomull. Det fordi det totalt sett er mer ressurskrevende å lage poser av papir og bomull, særlig økologisk bomull. Dersom plastposene brukes som søppelposer til restavfall, er det faktisk det beste. Jf NRKs «Folkeopplysningen».

Heretter kommer jeg til å legge all plast i restavfallet. Og jeg oppfordrer andre til å gjøre det samme. I hvert fall inntil vi får en tilfredsstillende løsning på hvordan plasten skal håndteres. For mer informasjon viser jeg til en artikkel på minerva.no, skrevet av Aksel Fridstrøm, publisert den 20.05.2019: https://www.minervanett.no/om-du-vil-redde-havet-bor-du-slutte-a-kildesortere-plast/

 

 

Fra redaksjonen. Profilert Gnist, Politikk og samfunn. Innlegget er først publisert på Maritas egen blogg, https://rettfralevvra.com/2019/06/04/na-gar-plasten-i-restavfallet/. Bilde har vi lagt til og er fra https://commons.wikimedia.org/media/File:2018-02-02_Klemetsrud.

Du kan lese hva Renovasjonsetaten sier om blå poser her: https://www.oslo.kommune.no/aktuelt/avfall-og-ressurser/blues-for-bla-pose-article103320.html

 

Facebook kommentarer

2 KOMMENTARER

  1. Hvis dette er sant, er det ikke noen vits i å kildesortere plast for seg. Jeg har sendt spørsmål til det lokale renovasjonsselskapet der jeg bor, og spurt hvor kildesortert plast blir sendt. Jeg avventer svar.

  2. Flott at du spør, men du vil aldri få noe annet svar enn at du skal fortsette å kildesortere. Den eneste foreløpige måten å sikre at plast blir håndtert i Norge er å kaste den i restavfallet. Men vi burde kanskje presse på for å få anlegg som kan håndtere plast på en bedre måte. Eller aller helst: Forby plast.

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here