La Hovdetoppen få være i fred!

7
2872

Ved valget stemte jeg MDG fordi de hadde som krav å verne ærverdige Hovdetoppen midt i Gjøvik by. Lettet var jeg da det ble klart at toppen var fredet. Men fredningen varte ikke lenge, og nå vil modernistene sammen med investorene igjen forsøke å lande UFOen sin på Hovdetoppen, med et bygg som minner om Apples nye hovedkvarter. Med dette vil Gjøviks innbyggere og besøkende sitte igjen med følelsen av at byen er invadert av fiendtelige vesener fra det ytre rom!

Modernistene er en gjeng kultdyrkere som vil ha sine ikoner plassert på alle de vakreste og mest synlige steder, slik at vi alle skal måtte underkaste oss deres kult. Den som ikke dyrker deres ikoner med like stor entusiasme som en ortodoks munk er reaksjonær, nostalgisk, fascist med mer.

– Varför modernismen är omodern

Når alt kommer til alt er det vi retrovative som er moderne og modernistene som er umoderne, det er bare det at de som sitter med makta og pengene er en eliteklubb som bestemmer over alle oss andre.

«The global business-industrial complex has identified itself with a narrow architectural style. Ensnared in the western paradigm where the perception of architectural novelty is mistaken for progress, many countries have fallen victims to this image-based architecture, further encouraging the commodification of form. The official media imply that this is somehow better than what is deemed non-modern. As each new architectural frenzy fades, its telling marks are forever imprinted on those who must live and work in the shadow of its products. If we look more closely at the phenomenon of “signature” architecture we will see that, contrary to its claims of giving greater significance to “place”, it actually subverts a true sense of place through a loss of identity. When considering cities with “signature” buildings, what comes to mind first are those buildings’ images, not the people and places that constitute the real culture of these localities.» – The Science of Intelligent Architecture (with Kenneth Masden and Nikos A. Salingaros)

Med denne UFO-landinga på Hovdetoppen vil Gjøvik miste all sin identitet, og bli del av en pregløs internasjonal kult. Gjøvik som var preget av tårnarkitektur, som en refleksjon av byens tre topper.

Et skremmende kapittel i Gjøviks byhistorie

Les mer om ufolandingen:

– Bildesamling fra en framtidsdystopi på Hovdetoppen

– Slik kan det dessverre bli på Hovdetoppen

Kjære gjøvikensere, la Hovdetoppen få være i fred! La den få kvile fram til disse gammeldagse ikondyrkende modernistene har dødd ut, og en ny, livsbejagende retrovativ generasjon har overtatt jorden.

Gammel restaurant på Hovdetoppen og forslag til ny. For å finansiere infrastrukturen er det foreslått å legge ut et større areal av friarealene i solhellinga nedunder Hovdetoppen til «kremtomter». Det nye forslaget bryter sterkt med tidligere Hovdetoppen restaurant, både i omfang og stil. Større foto her.
De vakre fraktale buegangene på Hovdetoppen i dag. Hvorfor ruinere dette for en ikonkult? Større foto her.

«Svært god artikkel. Meningseliten uttrykker ikke minst sin forakt for arbeiderklassen gjennom sine ikonbygg, gjerne kalt signalbygg. Signalet de sender er at arbeiderklassens smak for tradisjon er foraktelig, reaksjonært etc. Og de gir seg aldri. Hovdetoppen ble fredet etter siste valg, men før valgperioden er over er de på’n igjen. Signalbygget deres på Hovdetoppen, synlig fra hele industribyen Gjøvik, skal opp! Signalet de ønsker å sende utover Gjøvik, lik et fyrlys på byens topp, er at vi som tilhører arbeiderklassen er kryp!»

Relatert

Facebook kommentarer

7 KOMMENTARER

 1. Hei!
  Interessant å vite om det du skriver om Hovdetoppen. Takk for at du deler.

  Jeg ble mer interessert etter å ha lest innlegget ditt jeg forstår det skal være hotell på toppen og leiligheter på begge sider nedover skråningen, ja? Er det avgjort?
  Ja, det vil nok endre området…

  Jeg så av din link til Apple bygg at det var et stort karbontak / UFO form på det. Skal hotellet ha det samme? Jeg forstod ikke helt bildene, kanskje.

  Fortsatt god helg 🙂

 2. Hei!

  UFOen på Hovdetoppen blir uten Apples UFO-tak, så storebror Apple har nok tatt den enda mer ut. Men Gjøvik satser på å bli IT-byen, særlig etter sammenslåingen med NTNU, så de har nok latt seg inspirere.

  Funkisleilighetene blir kun i solhellinga på vestsida, og blir omtrent like inspirerende som dette her: http://www.arkitekturupproret.se/2016/08/23/nar-staden-blir-ansiktslos/

  Men fatter ikke hva som har skjedd med MDG? De gikk stort ut i valgkampen for å frede Hovdetoppen som friområde, og dette var en forutsetning for valgsamarbeid med AP. Men nå ser jeg at AP’s ordfører igjen støtter dette prosjektet med stor entusiasme, som om intet var skjedd.

  Hovdetoppen er i dag et område midt i byen hvor man har mulighet til å trekke seg tilbake i stillhet og ettertanke. Å sitte på toppen av de gamle ruinene gir en egen ro. Slik bør det forbli.

 3. Hei igjen!
  «UFOen på Hovdetoppen blir uten Apples UFO-tak, så storebror Apple har nok tatt den enda mer ut.» Ok, bra.

  Får håpe det blir mer debatt om dette og at ingenting er avgjort enda da.
  Takk igjen fordi du skriver om lokalpolitikk! Flott!

 4. Det var hyggelig! Var litt skeptisk til om det var greit med lokalpolitikk på dette forumet? OA tar ikke inn alle innlegg lenger, dessuten har man ikke mulighet til å legge inn bilder i et leserbrev.

  Kom på denne artikkelen av Christopher Alexander: https://blog.p2pfoundation.net/building-shape/2015/04/02

  Ingen tvil om at UFOen med en slik form vil generere massive mengder «Negative Space» rundt seg, i motsetning til den gamle, rektangulære kafeen som brant.

  Uansett er dette et komersielt produkt som helt vil ruinere den sakrale atmosfæren som råder der nå. Selv føler jeg, som høysensitiv, at dette nå er et godt sted å trekke seg tilbake midt i byen.

 5. På vegne av MDG i Gjøvik, kan jeg si at vi gjør hva vi kan for å passe på de grønne lungene og naturkvaliteter i småbyen vår. Men vi har ikke noe flertall alene, så vi jobber strategisk for å påvirke så mye som mulig. Vi har fått til enighet om -absolutt ingen boligbygging på Toppen, et avgrenset område på baksiden blir bebygge, riktignok sørvestvendt men uansett på et avgrenset område og på baksiden. Området skal gjøres litt mer tilgjengelig som frilufts- og turområde, omtrent som noen andre norske byer med koller som turområde. Men vi gjør hva vi kan for å være en grønn påpasselig og bremsekloss, både på Mjøsstranda og på Hovdetoppen. Veldig bra fra Øyvind Holmstad!

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here