Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an

0
2359

Styreformann og tidligere toppsjef i Nestlé, Peter Brabeck-Letmathe, har erklært at «tilgang til vann burde ikke være en offentlig rettighet«, og selskapets hydrologer jakter på nye grunnvannsressurser de kan tappe ut og omdanne til blodpenger.

Tømmer Pakistan for vann

I landsbyen Bhati Dilwan i Pakistan har Nestlé boret to djupe brønner som har tørket ut befolkningens drikkevannskilder, slik at folk er blitt avhengige av å kjøpe selskapets dyre flaskevann Pure Life for å ha noe å drikke. Samtidig har selskapet lykkes i å gjøre det til et statussymbol for velstående folk i Lahore å gå rundt med vannflasker med Pure Life.

I Nigeria, som også er et land med stor fattigdom og sårbare drikkevannsreserver, har Nestlé tømt grunnvannskilder for å selge dyrt flaskevann. En liter Pure life koster der mer enn en liter bensin. Folk får valget mellom å bli sjuke av farlig vann eller å drikke Nestlés dyre vann, som på toppen av det hele er ranet fra landets eget «arvesølv».

Nestlé tømmer utviklingsland for grunnvann, ødelegger landas naturressurser og gjør folk avhengige av selskapets vann på flaske. Dette er nyliberalisme i et nøtteskall – eller skal vi si i ei plasflaske?

Verdens vannkjempe

Nestlé eier 70% av verdens merkenavn for flaskevann, inkludert Perrier, San Pellegrino og Vittel. Og krigen om vannet er bare så vidt begynt. Svært mange land tømmes for grunnvann, blant annet på grunn av et globalisert landbruk som ikke er bærekraftig. Og så kommer altså drikkevannsgigantene og utnytter nøden.

Vi eier Nestlé

Det er i gang internasjonale protester mot Nestlé, og man ønsker å legge press på selskapets ledelse og eiere. Jeg fikk spørsmål på Facebook: Hvem eier Nestlé? Jeg kunne ikke svare, så jeg fulgte mitt vanlige prinsipp: Følg pengene!

Og hva fant jeg ut: Jo, Oljefondet, altså vi (!), eier aksjer for 30 milliarder kroner i Nestlé. (Kilde: Norges bank). Men hva betyr det?

Jo, Oljefondet er desidert største aksjonær i Nestlé:

Norge er altså storprofittør på ødeleggelse av grunnvann verden rundt og kynisk utnyttelse av folks absolutte behov for reint vann.

Legg merke til de tre investorene med blå ramme, Vanguard, Fidelity og BlackRock. De går igjen som storinvestorer i alle storbankene i USA og i de fleste multinasjonale selskaper. Oljefondet er nest største aksjonær i BlackRock med sine 9,1%.

Kan med fordel leses sammen med denne:?Den stille krigen om vannet

Og denne:

Norge og den internasjonale storfinansen

Nestlé og Verdensbanken går sammen om å «omforme vannsektoren i verden».

 

Av Pål Steigan

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here