Kosmetisk injeksjonsbehandling

1
2084

Injeksjonsbehandling med botulinumtoxin og fillere har hatt en eksplosiv økning de siste årene. Stadig flere klinikker tilbyr behandling og etterspørselen er økende. Botulinumtoxin (Botox) er et registrert legemiddel som injiseres i ansiktsmusklatur for å minimere linjer og rynker. Botox brukes også blant annet til behandling av hyperhidrose (overdreven svetting) og bruxisme (kjevespenninger). Fillere injiseres i huden for å minimere linjer og rynker, definere og gjenskape tapt volum i ansikt og lepper, samt friske opp og forbedre hudkvaliteten.

Naturlig skjønnhet

Kritikerne til injeksjonsbehandlinger er mange. Skjønnhet skal være naturlig og vi er gode nok som vi er. Det snakkes om kroppspress, skjønnhetspress, dårlig selvbilde og ønske om å forandre seg selv som noen av årsakene til at enkelte velger injeksjonsbehandling.

Mennesker har alltid verdsatt skjønnhet, og hvilke idealer vi sammenlikner oss med varierer. Vi gjør mye for å pynte på og forbedre vårt ytre. Vi trener for å holde oss i form og se bra ut. Vi kjøper klær som fremhever det beste ved figuren vår. Vi farger de grå hårene hos frisøren. Negler, vipper og forming og farge av bryn er i vinden som aldri før. Hudpleiebransjen tilbyr avanserte behandlinger som lover spenst, glød, hudforyngelse og reduksjon av aldringstegn. Vi ønsker å fremheve det ved oss som er bra. Er det så annerledes med injeksjonsbehandling? Kan det være så enkelt at noen bare har lyst til å være den beste utgaven av seg selv og velger de tilgjengelige behandlingene?

Min erfaring

Vi vet at aldring er uunngåelig, men med kosmetiske og medisinske hudbehandlinger kan man gjøre mye for å bevare et yngre og friskere utseende lenger.

Jeg har jobbet med estetisk medisin og injeksjonsbehandling i tre år. Etter videreutdanning til Dermatologisk sykepleier og flerfoldige kurs gjennom leverandører av forskjellige produkter er jeg nå sertifisert på høyeste nivå i botox og fillerbehandlinger. Men jeg regner meg fortsatt som ydmyk nybegynner i et fag hvor jeg stadig lærer noe nytt. I tett samarbeid med ansvarlig lege driver jeg en Klinikk, www.dermasykepleier.no , i Sarpsborg.

De fleste henvendelser jeg får er fra voksne kvinner som bryr seg om sitt ytre. De ønsker å friske opp utseende og huden. Noen ser aldersforandringene komme å ønsker å redusere eller stoppe aldringsprosessen litt ved å redusere linjer og rynker. Ofte har de tenkt lenge over om de tør å gjøre en injeksjonsbehandling og de har oppsøkt kunnskap i forkant. Alle ønsker et så naturlig resultat som mulig. Ingen av pasientene ønsker å se ut som i 20 eller 30 årene igjen. Andre som henvender seg til meg er yngre kvinner som ønsker leppebehandling. Dette er en trend, slik som mye annet, mange ganger tidligere. Noen er ikke redde for at leppebehandlingene skal synes, men flere er igjen restriktive, de ønsker små mengder og er redde for et tydelig og synlig resultat.

Felles for så å si alle henvendelser er at pasientene er opplyste, selvbevisste og nysgjerrige. Min erfaring er at de føler seg gode nok som de er. De uttrykker at de ønsker behandling for sin egen del, ikke hva alle andre måtte mene.

Ansvar

Som behandler vet jeg at jeg har en utrolig viktig oppgave, blant annet fordi jeg jo også møter pasienter som ønsker behandling av helt feil grunner eller har urealistiske forventninger. Å lytte til pasienten og gi god informasjon er viktigst. Estetikk, symmetri og helhet må alltid være i fokus. Personlig egnethet, god utdannelse og mye praksis har lært meg dette. Jeg brenner for å ivareta pasienten, og unngå overbehandling og unaturlige resultater som alle tydelig kan se. Fremheve ikke forandre. Stoppe tiden litt på utsiden. De beste resultatene av injeksjonsbehandling er de pasienten selv ser, men som ikke alle rundt legger merke til.

Kritikerne til injeksjonsbehandling vil alltid finnes. Ved å dele min erfaring har jeg kanskje fått dem til å tenke litt annerledes over hvem som velger å la seg behandle?

 

Facebook kommentarer

1 kommentar

 1. Takk for et reflektert og godt innlegg!
  Burde skrevet dette før, men bedre sent enn aldri.

  For å opplyse leseren: Jeanette ble invitert / overtalt av meg til å skrive et innlegg om dette temaet. Dette fordi jeg har lagt merke til at det ikke er noen stemmer fra denne siden i mediene eller i offentligheten ellers. Det er et slags hysj-hysj tema, og hvor en nei-til-botox holdning er ansett som den seriøse og riktige posisjonen å innta ( i offentligheten).
  Jeg er selv skeptisk og har aldri selv vurdert å bruke det (hittil), men det har begynt å bli ganske utbredt (for kvinner) å bruke det – og derfor er det et aktuelt tema.

  De siste, jeg vil anslå, 3 år, har jeg etterhvert fått mange venner og bekjente som bruker denne behandlingen (på ulike måter). …det har eksplodert..? Kvinner fra slutten av 20 årene og oppover. Jeg har derfor hatt mange åpne samtaler om temaet – fordi kvinner jeg kjenner snakker fritt om det (i gruppen) – og jeg ønsket veldig å slippe til Jeanettes stemme og argumentasjon fra en som har erfaring med kvinner som vil dette og som har reflektert mye over emnet.
  To setninger som har festet seg fra innlegget og har endret litt mitt (negative) syn på botox, er:
  «Hudpleiebransjen tilbyr avanserte behandlinger som lover spenst, glød, hudforyngelse og reduksjon av aldringstegn. Vi ønsker å fremheve det ved oss som er bra. Er det så annerledes med injeksjonsbehandling?Kan det være så enkelt at noen bare har lyst til å være den beste utgaven av seg selv og velger de tilgjengelige behandlingene?»
  Jeanette opplever jeg tar utgangspunkt i enkeltindividet når hun forsvarer Botox. Jeg synes det er en god innfallsvinkel som har verdi i seg selv.

  På sosiale medier har det kommet noen kritiske kommentarer til innlegget, ingen positive. Jeanette er forberedt på kritikk, sa hun, når jeg nevnte at det kan være et noe betent tema. Hun ga uttrykk for til meg at hun ønsker åpen debatt om temaet – og det er jeg helt enig i.

  Velkommen til debatt for de som vil 🙂

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here