Gjøvik ligger vakkert til i kulturlandskapet rundt Mjøsa, og når man skuer mot denne byen fra det fjerne en gyllenrød seinsommerkveld, kan det være vanskelig å forstå at dette er i ferd med å bli vårt innlandshavs Sodoma.

Men faktum er at byen har vært behandlet stemoderlig i lang tid, hvor den det siste året har gjennomgått det reineste Armageddon, særlig var den uventede og voldsomme nedhøvlingen at byens hellige fjell, den sentrale bytoppen og friluftslivstoppen Hovdetoppen, et stort sjokk.

Videre fortsatte man med å skamfere folkestiene i Øverbymarka ved Eiktunet friluftsmuseum, hvor blå mann for barnefamilier og eldre, gjennom gammelskog og mektige furulunder, ble helt utradert.

Som om ikke dette var nok tok man på nyåret også tidligere Bondelia husmorskole med sine frodige frukthager, Sørbyens siste smil. Dette var Sørbyens siste karakterbygg, hvor det liksom hilste en vennlig velkommen når man ankom byen sørfra, og vinket et lystig farvel når man forlot byen. Å se opp mot der husmorskolen lå i dag, en enkel klassisk bygning fra 1930-tallet, er som å stirre inn i et sort hull. Men snart kommer noe mye verre, et modernistisk krater.

Les mer om Gjøviks tidligere tragedier i nå avdøde bypatriot Einar Grastvedts innlegg i Oppland Arbeiderblad:

– Et skremmende kapittel i Gjøviks byhistorie

I tillegg har man etter Grastvedts innlegg også fjernet byens eneste campingplass, den sentrumsnære campingen ved Vikenstranda, som det var en fryd å vandre gjennom sommerstid. Men selv om man ikke hadde plass til en liten campingplass for de med telt og små feriebudsjetter, hadde man rikelig med plass for nye, sterile boligprosjekter videre bortetter stranda, for de med feite lommebøker.

Heller ikke har man plass til Mjøsparken på Huntonstranda, som en del av Gjøviks grønne perlebånd. Nei, her må man ha signalbygg, kulturbygg og blokker. Vi vil ikke ha ro og fred noe sted. Vi trenger ikke noe grønt perlebånd å smykke oss med. Her skal kun være liv og røre og selvpromotering!

Er det noen som står opp mot all denne galskapen? Ja, faktisk er det det, MDG Gjøvik! Dette er ei lita gruppe skikkelig jordnære folk, som ikke på noe vis kan sammenlignes med økomodernistene i hovedstaden. De står opp mot boligentreprenørene og for byen sin, og nekter å la seg drive med strømmen. Stemmer du på dem, samt deres medsammensvorne i fylkeskommunen, kan det fremdeles være en liten mulighet for å redde Gjøvik, proletariatets by ved Mjøsa, fra den fullkomne selvdestruksjon!

Relatert

Hovdetoppen fra øyenfryd til øyensår

 

Fra redaksjonen. Profilert Hot spot, Politikk og samfunn

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here