Epletid

0
3944

Mens Apple er i full gang med lanseringen av iPhone 7 og Apple Watch, vil jeg lansere min nye, superenkle og gjort i en fei eplekake, mens butikkene fremdeles bugner av fristende epler, både norske, utenlandske og økologiske. Det er vel for sent på året å gå på epleslang. De eplene som fremdeles måtte henge på trærne er sannsynligvis ikke spiselige. De ser i hvert fall ikke særlig fristende ut. Jeg bruker for øvrig bare tre epler i denne eplekaken, hvilket ikke kan koste særlig mye. Selv liker jeg bare sure epler – enten eplekart eller epler av merket Granny Smith – men det blir en personlig smak.

Jeg skal ikke ta æren for oppskriften. Den har ikke vært i familiens eie i generasjoner, men er hentet fra Det søte liv (http://detsoteliv.no). Jeg har hentet mange kakeoppskrifter herfra. Både fordi det finnes massevis av (for meg hittil ukjente og spennende ) smakskombinasjoner, men særlig fordi oppskriftene stemmer 100 pst hva angår mål, vekt og steketid. Man behøver heller ikke være noen rutinert konditor for å bake kakene. Mange av oppskriftene er utrolig enkle, slik som f eks min nye eplekakefavoritt: Eplekake med krydder.

Jeg har etterhvert samlet en god del kjøkkenutstyr, alt fra håndvisp til stavmikser og kjøkkenmaskin. Saken er bare den å gidde å bruke utstyret. Bare tanken på å skulle ta frem den store kjøkkenmaskinen, gjør at jeg heller avstår fra prosjektet. For det blir unektelig et prosjekt, all rengjøringen tatt i betraktning. Derfor er jeg blitt desto mye mer interessert i oppskrifter der en bolle og en gaffel kan fungere vel så effektivt som et drog av en kjøkkenmaskin. Eller kanskje heller bedre. Konsistensen blir unektelig en annen, men garantert ikke til bakverkets forkleinelse; jeg vil kanskje heller påstå luftigere?

Jeg bruker altså bare en vanlig gaffel til å røre rundt og blande ingrediensene. Clouet er å bruke smøremykt smør og egg med romtemperatur. Da lar smør, sukker og egg seg blande lett, uten at deigen skiller seg. I denne oppskriften skal eplebitene (båtene) vendes i en blanding av mørkebrunt sukker, kanel, kardemomme og ingefær. Det lukter nydelig og smaker himmelsk. Det mørkebrune sukkeret tilfører kaken en egen dybde, som jeg falt pladask for. I kake nr to brukte jeg nesten dobbelt så mye krydderblanding som angitt i oppskriften, men det ble helt feil. Den gode undertonen ble forvandlet til en temmelig rå kryddersmak, som til og med jeg reagerte negativt på. Jeg anbefaler derfor at man følger oppskriften hva angår kryddermengde.

Selv har jeg alltid hatt problemer med å følge en oppskrift. Jeg simpelthen bare må eksperimentere, selv om jeg vet at det kan bære galt av sted. Det selv om jeg aldri før har prøvd oppskriften og skal bruke resultatet i et selskap dagen etter. Det hjelper ikke; jeg bare må erstatte en ingrediens med en annen, legge noe til eller finne en annen vri. Så også med denne eplekaken. I oppskriften står det melk. Den har jeg erstattet med vaniljesaus. Vi spiser en god del rips. Dermed har jeg som regel en slant med vaniljesaus jeg ønsker å kvitte meg med på en god måte. Det gav etter min mening et vellykket resultat. God bakst!

Link til oppskriften:

http://www.detsoteliv.no/oppskrift/eplekake-med-krydder

 

Facebook kommentarer

DELTA I DEBATTEN:

Please enter your comment!
Please enter your name here